Wiskundige brei

Reacties 4

Om nog even door te gaan op hobby’s wil ik het over breien hebben. Maar omdat ik toch wat moeite heb met het kneuterige gehalte van mijn geknutsel wil ik het wat wiskundiger aanpakken. Is ook wel nodig aangezien het babymutsje dat ik voor mijn zoon maakt wat ruim was…

image

Nou kan ik dan een bachelor hebben, wiskunde is nooit mijn sterkste punt geweest. Ik wil het altijd wel heel erg snappen, ik vind het wel heel leuk en interessant maar ik begrijp er de ballen van. Mijn eindexamen wiskunde B was een grote brij van cijfertjes en lettertjes en sindsdien heb ik het opgegeven. Tot ik op youtube tegen de filmpjes van Vi Hart aan liep.

Zij is een zelfbenoemd mathemusician die wiskunde zo leuk maakt dat je er voor je plezier mee bezig gaat! Maar wat heeft dit met breien te maken? Meer dan je denkt!

Ik brei nu namelijk een mobius strip. Een wattes? Vi heeft daar een mooi filmpje over.


Kort gezegd is een mobius strip een ruimtelijk figuur met maar één kant en één vlak. Je kunt er een maken door een reepje papier tot een ring te plakken maar een kant eerst een halve draai te geven.

Een papieren mobius is natuurlijk leuk maar het wordt pas echt mooi als je een mobius band kunt maken zonder te beginnen met een rechthoek. Dat kan! Door te breien. Daarom ben ik nu voor de echtgenoot, die een nerd is dus het idee geniaal vond, een oneindige sjaal aan het breien, een mobius coll. Hier kan je zien hoe je die moet opzetten.

Als je een Mobius aan het breien bent gebeurt er echt iets bizars, je breidt in het rond maar er is maar één kant, je breidt dus tegelijk de  “onder-” en “bovenkant” waardoor je vanuit het midden uit lijkt te breien. Mind blown!

En wie nu nog zegt dat breien suf is…

 

 

4 reacties

 1. edmee

  hé wat jammer van dat mutsje.. ik zou het lekker warm wassen en laten krimpen, is het gelijk winddicht door het vervilten 😉

  Langzaam krijg ik wel zin om te leren haken of breien, maar ik heb al mijn naaihobbie… en die is al tijdrovend en kostbaar genoeg… Maar zo’n sprei als in je vorige post…die is dan weer heeel erg cool!

 2. Lana

  Het is superwash wol…. Gelukkig vindt de echtgenoot hem mooi. Hij heeft nu dus een muts 😀

 3. Lotte

  De mobius strip is wat ik noem ‘zo’n Escher-ding’ :).

 4. Pingback: Woops | LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.