#wijoverdrijvenniet

Reacties 23

Vandaag gebeurde er iets op twitter, duizenden tweets kwamen voorbij met #wijoverdrijvenniet. De een nog gruwelijker dan de ander. Over verkrachting, aanranding, scheldpartijen en elke mogelijke combinatie van seksueel geweld en seksisme. Dit waren vrouwen die in 140 woorden per incident vertelden hoevaak je als vrouw aangevallen wordt. Niet omdat ze dat zo leuk vinden maar omdat we weggezet worden als tuttenbellen die geen complimentje kunnen ontvangen. DIt alles naar aanleiding van een blog van Yasmine Schillebeecx.

Ook ik deelde mijn ervaringen, ik deelde ze uren geleden en ik ben er nog naar van. Het zijn dingen waar ik liever niet aan denk, die ik diep weggestopt heb maar vandaag was het even nodig om te laten zien dat dit met bijna elke vrouw gebeurt. #WIJOVERDRIJVENNIET!

Dit zijn slechts mijn ervaringen. Herinneringen die ik diep weggestopt had. Zo zijn er enorm veel verhalen gedeeld en nóg, en nóg zijn er mannen die het nodig vinden om te zeggen dat het alleen de lelijke wijven zijn die aan het zeiken zijn, dat we allemaal een stevige fantasie hebben. STOOM UIT MIJN OREN!

Gelukkig ook veel reacties als deze

Maar ook veel mannen die zich totaal niet bewust waren van dit fenomeen. Die geschokt zijn dat dit om hen heen zoveel gebeurt. Daarom is #wijoverdrijvenniet zo goed! Bewustwording. Het is geen schandpaal, wij zijn geen boze vrouwen die niet tegen een complimentje kunnen. Dat zei ik trouwens ook nog

Ik ga niet eens vragen of jij wel eens zoiets hebt meegemaakt. Ik weet wat het antwoord is. Als je het aandurft deel je verhaal, hier, op twitter, op facebook maar laten we niet langer stil zijn. Het is te normaal geworden!

23 reacties

 1. Kim

  Ik kan niet begrijpen dat er nog mannen zijn die vinden dat we zeuren. We’re just stating the facts en geven daarbij aan waar onze grenzen liggen. Gelukkig zijn er ook mannen die lessen trekken.
  Kim onlangs geplaatst…Mijn Gedacht! ~ #WijOverdrijvenNiet

 2. Tranen in mijn ogen. Ik ook volg de hele dag al #wijoverdrijvenniet en ik heb ook het verhaal gelezen van Yasmine….

  Een jaar of 11, ik had een bikini met een bovenstukje met een rits want dat was toen “hip”. Die werd natuurlijk elke keer opengeritst zodat ik een badpak ging dragen.

  Dezelfde leeftijd, jongens die je toch even aan moesten raken in datzelfde zwempak.

  Extra hard naar huis fietsen ’s avonds laat, terwijl je op kamers woont, en elke keer als een auto maar stopt bang bent dat iemand je een auto in sleurt.

  Geroep en gefluit op de straat.

  En dit is niet mijn ervaring maar vriendinnen met grote borsten waar altijd opmerkingen naar geschreeuwd worden in de stad. Overal, altijd. ‘Zoooo, die heeft een bos hout voor de deur!’ of ‘Jaja chickie die mag er zijn’.

  Avonden uit dat iemand een tong achter in mijn keel duwde omdat hij na: ‘wat is je naam’ en ‘kom je hier vaker’ dacht… Ik ga ervoor…

  Een hand op je tiet of je kont terwijl je gewoon leuk aan het dansen bent. Maar afgekat worden als je daar niet van gediend bent. (Ik heb ooit iemand een klap gegeven omdat diegene aan me bleef zitten… Diegene had meteen weet ik hoeveel vrienden die me een %$)^^*)^hoer vonden met teveel kapsones.

  Op een gegeven moment durf je gewoon niet veel meer te zeggen. En het kwam bij mij niet mega vaak voor maar het geeft elke keer wel impact.

  En weet je wat ik het ergst vind? Dat ik me schaam dat ik me blijkbaar knap genoeg zou voelen om me aangerand of angstig te voelen! Alsof mijn gevoel misplaatst is… Als ik bij mijn ouders ben, die wonen in een klein dorp en als je ergens anders naartoe wil moet je ongeveer door de weilanden fietsen, dan mág ik gewoon niet alleen. Ik ben verdorie 24 en ik mag niet alleen fietsen, want stel dat er iets gebeurt. En stel er ZOU iets gebeuren, dan zou IK me schuldig voelen. Dan zou IK degene zijn die beter had moeten weten. Dat is toch bizar? Aan de ene kant wil ik dolgraag iets hierover schrijven, aan de andere kant vind ik mijn blog niet geschikt. Maar ik vind het wel belangrijk dat dit gaande is!
  Anouk onlangs geplaatst…Alles even tegelijk

 3. Lana

  Ik vind het zo erg dat echt iedereen hier een verhaal bij heeft!

 4. Ik heb het ook de hele dag gevolgd en ik moest er gister gewoon over schrijven. Ik was enerzijds geschokt door de hoeveelheid nare verhalen van alle vrouwen en anderzijds woest op de lompe reacties van sommige mannen. Ik ben zo blij dat er nu zoveel aandacht voor is en ik vind het dapper dat je jouw ervaringen hebt gedeeld op Twitter en in de blogpost hier want ik begrijp volkomen dat het nare herinneringen zijn waar je liever eigenlijk niet aan denkt.
  Tessa onlangs geplaatst…#wijoverdrijvenniet

 5. tja…waar moet ik beginnen?
  heb er 7 jaar therapie en veeeel heel veel gebed voor nodig gehad om weer normaal over mezelf (met gezond zelfvertrouwen) te kunnen denken en om mannen weer te vertrouwen. nouja, 1 man, mn buurman, en we zijn nu 1,5 jaar getrouwd!

 6. Ik zag het voorbijkomen gisteren. Ik heb 1 vriendin die zoiets nog nooit meegemaakt heeft, voor de rest iedereen ja. Variërend van ”lelijke hoer” tot daadwerkelijke verkrachting en alles wat er tussenin zit.
  Eline onlangs geplaatst…Win een Fit en Health goodiebag!

 7. onemonkey

  ook bij http://www.thespectacularreality.com/ gepost, maar ik las erover bij jou, dus ook hier.
  xx

  jep. niet veel, niet vaak, niet eens zo heftig, maar jep.
  in je borsten geknepen worden door klasgenoten (11-15)
  bij het stappen aangesproken worden en als je wilt afkappen een lelijke sneer krijgen. (van 18-30 regelmatig)
  de rijinstructeur pakt je vol op je bek na de eerste les. (18)
  iemand geeft je een lift nr huis, en als je wat wilt zoenen, vingert hij je nog even snel (19)
  als grapje door een studiegenoot in je kruis gepakt worden. (21)
  nooit alleen over straat in het donker en altijd op je hoede (levenslang)
  bang om wat mijn dochter gaat mee maken (sinds de 20 weken echo)

 8. onemonkey

  oh dan vergeet ik helemaal het incident dat mijn zus en ik van sittard tot utrecht achtervolgd werden door twee gasten in de trein. elk station verplaatsen wij en zij erachteraan…
  uiteindelijk bij de conducteur 1e klas mogen gaan zitten en door de spoorweg politie naar onze respectievelijke bus en overstaptrein geëscorteerd. 19 en 21

 9. mirri

  1. De pastoor hangt amicaal over me heen en grijpt mijn borsten (18 jaar). 2. Een 40 jarige man denkt dat ik wel wil. Ik ben 16 op daar moment. 3. Ontelbare opmerkingen over mijn grote borsten.

 10. Lana

  Niet eens zo heftig??? Dat is dus het erge, we vinden dit soort incidenten “niet heftig”

 11. Mijn blog gaat gedeeltelijk over mijn verwerking van zeer traumatisch sexueel misbruik en mishandeling. Ook ik heb er jaren over gedaan en nog vind ik het moeilijk als ik mannen tegen kom en dan heb je er altijd een paar ” leukerds ” erbij die menen dat ze alles kunnen of zeggen tegen een vrouw, nou bedankt daar zit ik dan weer weken van thuis…. nou kun je dan wel zeggen ja maar jij hebt ook wat meegemaakt en dat weten die zeikerds dan niet maar laten we eerlijk zijn, het gaat erom dat ieder mens , man of vrouw, met respect wordt behandeld daar wordt de wereld een stuk blijer van…
  Evangeline Journey onlangs geplaatst…New Themes: Resonar and Scrawl

 12. Lineke Hulzinga

  Yep, maar ik voel op dit moment niet de behoefte om ze te delen met de rest van de wereld. Wel vind ik het onwijs goed dat er aandacht voor is. Ik kan me nog herinneren dat er een paar jaar terug een frans filmpje was waarin de rollen omgedraaid waren. Hakte er ook behoorlijk in..

 13. lotje

  Hardlopen zomer 2008. Heet weer. Ik wordt 5 km op de fiets gevolgd Door een wanker. Ik roep iets terug na al mijn moed te hebben verzameld waarop hij zich omdraait en wegfietst. Ik kon gewoon niet geloven wat hij aan het doen was.

 14. 2 jaar geleden ben ik in Palestina geweest in een dorp met voornamelijk moslims. (ben zelf christen trouwens).
  met alles wat er tegenwoordig gezegd word over de islam enzo even een positieve noot: juist daar voelde ik me heerlijk als vrouw! ja je draagt een lange jurk(ben ik dol op!) en op sommige plaatsen een hoofddoek(oke, dat doe je dan uit respect voor hun overtuigingen), maar je hebt er echt geen last van mannen. alleen over straat gaan doe je ook niet, maar er is altijd wel een vriendin, buurvrouw, zus-van die óók naar de markt moet.
  en het zwembad? zonder schaamte in bikini want mannen komen niet op de vrouwendagen.

  voor ik daar naartoe ging dacht ik dat ik me beperkt zou voelen door al die regeltjes, maar ik heb me zelden zo vrij en vooral vrouwelijk gevoeld!

 15. Cat

  43 jaar geleden winter ik ben 12, loop naar huis in t donker niemand op straat. Moet lang donker stuk lopen, niemand te zien. Loop stevig door komt man met brommer langsachter en naast me lopen. Duwt brommer tegen me aan, kon geen kant op met en muur achter me, onder t mompelen van “weet je een reperateur?’. Voor ik t goed en wel weet wordt ik over de brommert heen overal aangeraakt. Schrik me een ongeluk geef gil duw en ga rennen. Thuis gekomen….weet ik niet hoe en wat te zeggen…nooit verteld.

 16. Gin

  Wat indrukwekkend om te lezen. Goed dat je hier aandacht aan schenkt, dapper al die hun ervaring delen. Verschikkelijk dat het nodig is en zoveel reacties oplevert.

 17. Ik heb helaas te veel verhalen te vertellen. Wat valt mij op:Nederlandse jongens zou zoies zeldem doen. Het zij meestal Marokkanen of Antilianen . Ben geen rasist maar ik zou zeggen :schop die gasten uit het land! Ik ben het zat dat ik geen korte rok, decoltee of make up mag dragen als ik op straat loop. Ik been geen burka drager maar die gastjes accepteren het niet.
  Goede toppic Lana!

 18. Cat

  de man iot mijn verhaal was gewoon een hollands huisvader…..hoor.

 19. Lana

  Ehm, Laila Mijn lijst is over de hele breedte van de mannelijke Nederlandse bevolking hoor. Natuurlijk kan jouw ervaring anders zijn maar nee. “Hollandse” jongens, want dat zijn ze allemaal, doen dit.

 20. Jorien

  Ik zal ergens tussen de 13 en 15 geweest zijn. Terwijl ik met een vriendin fietste werd ik keihard op mijn achterwerk geslagen vanuit een auto. De passagiers (4 mannen) waren hierover erg met zichzelf ingenomen… ik heb een dag bijna niet kunnen zitten.

  Voor het eerst met vrienden alleen naar een groot evenement. Een van de jongens zag mij wel zitten. Het was niet wederzijds. Laat het volstaan dat ik achteraf een uur onder de douche heb gestaan en het tijden duurde voor ik ook maar enige man (inclusief vader) in mijn persoonlijke ruimte kon laten komen zonder angstreactie.

  Ik ben 24. Ik help een medepassagier de goede trein te vinden en we raken aan de praat voor zover mogelijk. Ik spreek geen Frans, hij geen Nederlands. Vlak voor ik de trein uit moet, staat hij er op mijn telefoonnummer te krijgen. Als ik weiger, blijft hij aandringen en aandringen. Ik ben erg opgelucht wanneer ik de trein uit kan.

  En als laatste heb ik de helft van mijn post alweer verwijderd omdat het voelt als aanstellerij en dat zit er diep in.

 21. trees

  Onderwijs, onderwijs, ze leren er vannalles maar hoe meisjes in elkaar zitten daar weten ze geen fluit van, hoe je omgaat op een respectvolle manier met vrouwen daar worden geen toetsen of overhoringen over georganiseerd, ikzelf heb ook onaangename aanrakingen ondergaan, maar je denkt: ja alle of toch bijna alle venten zijn zo, ( dit is gelukkig niet zo )
  Seksuele opvoeding begint in de kleuterschool en niet in de puberteit wanneer jongeren allerlei vunzige reclame te zien krijgen waarin bepaalde gebaren stoer zijn.
  Religie heeft goed meegewerkt aan het opzij drukken van vrouwen.
  Het is denk ik voor de meeste meisjes, vrouwen zo herkenbaar in wat er staat ” Wij overdrijven niet ”
  Kijk sociale media, er valt veel over te zeggen , maar dit onderwerp was nooit door zoveel mensen , vrouwen gelezen als nu en zo hoort het ook.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.