bruichladdich, whisky festival noord Nederland

Whisky en feminisme

Reacties 10

Ik hou van Whisky, ik hou van de sfeer die er omheen hangt. De duizenden verschillende soorten, het feit dat ik met een beetje moeite voor iedereen wel een whisky kan vinden die ze lekker vinden. Ik hou van het wereldje, echt maar er zijn altijd een paar momenten dat mijn feministische kant omhoog komt borrelen. Zo ook dit weekend toen ik op het Whisky festival Noord Nederland mocht schenken.

Hoe werkt een whiskyfestival denk je nu misschien. Voor de entreeprijs krijg je een glas en kan je bij alle merken die er staan een scheutje proeven en leren wat deze whisky uniek maakt. Omdat een fles whisky een hele uitgave is kan je op deze manier kennismaken met veel verschillende. De iets exclusievere whisky’s betaal je wat extra’s voor en er zijn vele masterclasses en tastings. In dit filmpje kan je een beetje de sfeer proeven met op 0.45 een glimp van yours truly.

Zo stond ik vlak voor de zondagmiddagsessie te praten met een van de medewerkers. Hij had een van de whisky’s die ik schonk nog niet geproefd en we waren diep in gesprek over het smaakprofiel toen zijn collega langs kwam lopen: “Altijd weer met de vrouwtjes aan het praten jij!”

Ik zei: “ehm pardon, we staan hier te praten over deze mooie whisky, lekker dan, je gaat er maar vanuit dat hij hier staat omdat ik een vrouw ben in plaats van om te delen in de kennis die ik hier te bieden heb.”

“Ja maar ik verdedig jou hoor, hij is van de vrouwtjes.”

“Jij bent op dit moment degene die er van uit gaat dat ik alleen interessant ben vanwege mijn geslacht, hij staat hier vakkennis uit te wisselen met een mede liefhebber.”

Misschien was ik wat hard voor deze meneer die het echt niet zo rot bedoelde maar het is wel precies hetgeen ik veel tegenaan loop tijdens de festivals. Mensen die in de rij gaan staan voor je mannelijke collega en er van uitgaan dat je er maar voor de sier staat. In opperste verbazing vragen of ik het zelf dan ook drink, echt waar?

Mensen die over unpeated (niet rokerige) whisky spreken als “vrouwenwhisky” en hun vrienden een wijf noemen als ze die niet lekker vinden. Als ik ze adviseer om na het puur proeven ook met een paar druppels water te proeven omdat bij deze specifieke whisky de smaak totaal transformeert zeggen: “ja voor een vrouw moet er misschien wel wat water bij maar een echte man drinkt puur…”

Op dit soort festivals is met een beetje geluk 10% vrouw, ik zou dat graag hoger zien maar dan moet deze houding wel veranderen. Gelukkig kijkt niet iedereen zo en heb ik dit weekend honderden mensen kunnen helpen in hun zoektocht naar whisky die zij lekker vinden. Het leukste vind ik het om moeders met hun zoon te zien, vooral omdat ik hoop over een jaar of dertien met mijn oudste een rondje festival te kunnen doen.

Drink jij whisky? Waarom wel/niet? Lijkt het je leuk om een keer naar een whiskyfestival te gaan?

10 reacties

 1. Echt zo herkenbaar dit! Ik werk alweer drie jaar parttime bij een slijterij en ben ook een Whisky fan. Hoeft van mij echt geen Dalwhinnie te zijn, geef mij maar een wat stevigere Talisker of liever nog Oban. Het nadeel van vrouw zijn in een slijterij is dat áls we mdt zijn tweeën staan, mijn baas en ik, dat ze altijd naar mijn baas lopen voor de Whisky vragen. Of als ik alleen sta krijg je vragen als: ‘ja je weet er misschien niet zoveel vanaf maar is deze Whisky zacht/scherp/rokerig?’ Vaak zijn dat dan ook nog eens mensen die er niets vanaf weten! Heel vervelend dat mensen er bij voorbaat vanuit gaan dat je geen kennis hebt omdat je van het andere geslacht bent! Of erger nog: ‘mevrouw, u kunt me vast wel een witte zoete wijn adviseren’… zucht!
  Anouk onlangs geplaatst…Plog 30 April

 2. Annemieke

  Ik heb nog nooit Whisky op… 😉
  Nu ben ik sowieso geen drinker en al helemaal geen kenner..

 3. Irene

  ik bengek op whisky..ik weet er dan weer niet zoveel van, ik weet of ik hek lekker vind en of hij wel of niet rokerig is..ik hou meer van de rokerige…en wij proberen zo vaak mogelijk naar Schotland te gaan. Dit jaar mogen we 2x :-). Daar blijft het indrukwekkend om de bocht om te gaan en in het dal Dalwhinnie te zien liggen…dat vind ik nog mooier dan het bezoek eraan zelf…(wel een keer gedaan uiteraard…hihihi). Dus ben ik een whiskyfan of ben ik een Schotland fan?? Beiden denk ik…:-)

 4. G

  Ben geen whiskey drinker, maar je maakt me enthousiast! Misschien es een festivalletje doen! Kom je naar Noord-Holland?

 5. Mijn man heeft een verzameling whisky. Zie website. Ik heb het liefst de zachtere jonge whisky’s en soms de zachte oudere. Namen kan ik niet noemen, dat laat ik aan mijn man over, een van zijn vele hobby’s. 😉
  Meestal drinken we bier of wijn, maar af en toe hebben we trek in whisky. dan zoekt hij wat uit en laat mij ruiken voor hij het inschenkt, of voor mij een andere uitzoekt.
  Zo’n whiskyfestival klinkt best leuk om een keertje te bezoeken en ja, ik proef rustig mee.

 6. Barbera Veul

  Ik drink geen whiskey – sowieso geen alcohol ivm met medicijnen – maar vindt wel dat je erg goed bezig bent met het ‘heropvoeden’ van de mannen op het festival. Er valt zo hier en daar nog een hoop te doen aan vooroordelen, niet alleen bij de whiskey-mannen.

 7. Tes

  Ja! Ik drink graag whisky en ga regelmatig naar een proeverij. Zo nu en dan ben ik de enige vrouw, ik denk ongeveer de helft van de keren. De opmerkingen zijn wel herkenbaar. Zo deden we na een proeverij van 6 whiksy’s een top 3 maken. Iedereen gaf z’n eigen top 3, daar werd dan een gemiddelde van genomen en zo kwamen we tot een algemene top 3 van de avond. Iedereen had natuurlijk een andere top3, maar bij mij kwam de opmerking ‘toch opvallend dat een vrouw een andere top3 heeft dan de mannen’…..
  En als ik eens niet de enige vrouw ben, dan wordt er ook gelijk gezegd dat het toch leuk is voor de dames dat er meerdere aanwezig zijn.
  Oh en de opmerking van veel mannen als het onderwerp whisky eens ter sprake komt ‘drink jij whisky? Echt? Goh, dat had ik niet achter je gezocht..’
  Gelukkig zijn niet alle mannen zo. Genoeg gezellige whisky vrienden (en vriendinnen ook hoor!) over.

 8. Freeke

  Drink het niet regelmatig maar heb ooit een Smokehead geproefd en die was me toch lekker! Oftewel, vrouwen kunnen een ‘rokerige’ whisky echt wel waarderen.
  Je hebt me helemaal op een idee gebracht, om ook weer eens een whiskyproeverij te bezoeken.

 9. ruth

  Ja lekker whisky. Een heel goed idee om eens naar een festival te gaan en er dan ook echt iets over te leren, wapent ik heb er helemaal geen verstand van. Het lijkt me wel gezelliger met iemand samen te gaan, en heb slechts enkele whiskeydrinkers in de vriendenkring. Hoe weet ik tijdig wanneer je in de buurt (Zuid Holland of Utrecht ) bent? Dan kom ik zeker eens langs.

 10. Lana

  In november is het international whisky festival in Den Haag. Daar ben ik waarschijnlijk wel bij

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.