bruichladdich, whisky festival noord Nederland

Whisky en feminisme

Reacties 10

Ik hou van Whisky, ik hou van de sfeer die er omheen hangt. De duizenden verschillende soorten, het feit dat ik met een beetje moeite voor iedereen wel een whisky kan vinden die ze lekker vinden. Ik hou van het wereldje, echt maar er zijn altijd een paar momenten dat mijn feministische kant omhoog komt borrelen. Zo ook dit weekend toen ik op het Whisky festival Noord Nederland mocht schenken.

Hoe werkt een whiskyfestival denk je nu misschien. Voor de entreeprijs krijg je een glas en kan je bij alle merken die er staan een scheutje proeven en leren wat deze whisky uniek maakt. Omdat een fles whisky een hele uitgave is kan je op deze manier kennismaken met veel verschillende. De iets exclusievere whisky’s betaal je wat extra’s voor en er zijn vele masterclasses en tastings. In dit filmpje kan je een beetje de sfeer proeven met op 0.45 een glimp van yours truly.

Zo stond ik vlak voor de zondagmiddagsessie te praten met een van de medewerkers. Hij had een van de whisky’s die ik schonk nog niet geproefd en we waren diep in gesprek over het smaakprofiel toen zijn collega langs kwam lopen: “Altijd weer met de vrouwtjes aan het praten jij!”

Ik zei: “ehm pardon, we staan hier te praten over deze mooie whisky, lekker dan, je gaat er maar vanuit dat hij hier staat omdat ik een vrouw ben in plaats van om te delen in de kennis die ik hier te bieden heb.”

“Ja maar ik verdedig jou hoor, hij is van de vrouwtjes.”

“Jij bent op dit moment degene die er van uit gaat dat ik alleen interessant ben vanwege mijn geslacht, hij staat hier vakkennis uit te wisselen met een mede liefhebber.”

Misschien was ik wat hard voor deze meneer die het echt niet zo rot bedoelde maar het is wel precies hetgeen ik veel tegenaan loop tijdens de festivals. Mensen die in de rij gaan staan voor je mannelijke collega en er van uitgaan dat je er maar voor de sier staat. In opperste verbazing vragen of ik het zelf dan ook drink, echt waar?

Mensen die over unpeated (niet rokerige) whisky spreken als “vrouwenwhisky” en hun vrienden een wijf noemen als ze die niet lekker vinden. Als ik ze adviseer om na het puur proeven ook met een paar druppels water te proeven omdat bij deze specifieke whisky de smaak totaal transformeert zeggen: “ja voor een vrouw moet er misschien wel wat water bij maar een echte man drinkt puur…”

Op dit soort festivals is met een beetje geluk 10% vrouw, ik zou dat graag hoger zien maar dan moet deze houding wel veranderen. Gelukkig kijkt niet iedereen zo en heb ik dit weekend honderden mensen kunnen helpen in hun zoektocht naar whisky die zij lekker vinden. Het leukste vind ik het om moeders met hun zoon te zien, vooral omdat ik hoop over een jaar of dertien met mijn oudste een rondje festival te kunnen doen.

Drink jij whisky? Waarom wel/niet? Lijkt het je leuk om een keer naar een whiskyfestival te gaan?

10 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.