WeckvsBall

Weck vs Ball

Reacties 7

Inmaken doen we in europa vooral met potten van Weck, dat is voor ons zo logisch dat we het vaker over wecken hebben dan over inmaken. In Amerika gebruiken ze masonjars. Masonjars worden daarnaast ook gebruikt voor allerlei design dingen. Van lampen tot cocktailshakers. De mensen van masonjar.nl waren zo vriendelijk om mij een proefpaketje te sturen zodat ik een goede vergelijking kon maken tussen de verschillende types. Ook belangrijk omdat de inmaaktijden van geteste inmaakrecepten gebaseerd zijn op de maten van masonjars, het is dus goed om te weten welke maat weck je moet pakken.

De basismaten van masonjars zijn anders dan we hier gewend zijn, geen liters en halve liters maar quarts en pints, dat zijn bijna liters en halve liters maar net niet helemaal. Om het nog even ingewikkelder te maken zijn ook de weckpotten van een liter en een halve liter niet precies dat. Weet je wat, ik laat het gewoon even zien.LeesVoer weck vs ball

Links de liter tulpvorm van Weck, rechts de wide mouth quart jar van Ball. Beide geschikt voor een familieportie- groente, stoofpot of soep. Wat te groot voor groente in het zuur of jam. Maar Weck heeft nog meer een andere pot die vergelijkbaar is:

LeesVoer Weck vs Ball

Waar de tulppot van een liter 100ml groter is dan de quartjar is de driekwartliterpot van de stort serie weer 100ml kleiner. Het voordeel van het stortmodel en de quartjar is dat er meer potten tegelijk in de pan passen, de tulp is prachtig maar erg breed van onder.

LeesVoer weck vs ballDan de halve liters. Een Ball pint jar vs een halve liter tulpglas. Ook hier is het tulpglas weer 100ml groter, weck heeft ook een halve liter stortglas maar daar heb ik er maar een van en die zat vol met boontjes “in ’t zuur” dus die staat niet op de vergelijkingsfoto, die is ook 580 ml. Ik ben een beetje verliefd op de pintjars, ze zijn zo enorm schattig en ideaal voor salsa’s en kersen op sap en nog duizend andere dingen. Natuurlijk zijn mijn tulpglaasjes ook geschikt maar door de brede opening niet altijd even handig in het gebruik.

LeesVoer weck vs ball

En dan de mini’s, gek genoeg is de half pint van Ball wel een kwart liter. De dichtstbijzijnde maat van weck die ik in huis heb zijn mijn minitulpglaasjes. Deze maat gebruik ik veel voor jam en chutneys. wij zijn geen grote jameters dus zo’n klein potje is genoeg.

Er zijn , naast de vorm, een aantal grote verschillen tussen de potten. De sluiting: waar weck een driedelige sluiting heeft, rubber ring, glazen deksel en klemmen, heeft een masonjar een tweedelige sluiting van een platte deksel en een sluitring. De sluitring is herbruikbaar maar bij elk nieuw gebruik heb je een nieuwe platte deksel nodig. De wanden: Weckpotten zijn van dikker glas gemaakt. Maataanduiding: iets waar ik helemaal lirisch van ben is de maataanduiding op de masonjars. Bij weckpotten moet je altijd maar schatten wat er in zit. Masonjars hebben maatstreepjes op de zijkant, iets heel simpels maar wel heel erg handig.

Ik heb al een paar van de masonjars gebruikt in inmaaksessies, je ziet ze de komende tijd vanzelf voorbij komen. Ze werken enorm fijn en makkelijk. Omdat ze geïmporteerd moeten worden zijn ze wel prijziger dan weckpotten en je moet elke keer de deksels vervangen maar ik denk dat ik er een nieuwe obsessie bij heb. Het grappige is dat Amerikaanse inmakers hetzelfde hebben met weck. Op mijn instagram zijn Amerikanen en gek genoeg Japanners helemaal weg van mijn weckfoto’s. Zeldzaamheid maakt gewild, daar kan je masonjars in elke supermarkt kopen en weckpotten zijn exclusief en exotisch en prijzig, hetzelfde is hier aan de hand met masonjars.

Stiekem wil ik er nog een heleboel…

iDsclaimer:www.masonjar.nl was zo vriendelijk om mij deze potten gratis op te sturen, dit stuk is verder geen advertorial maar mijn eigen mening.

Welke vind jij mooier?

 

7 reacties

  1. Pingback: Inmaken voor beginners: Pickled jalapeño's - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.