Wat de Flock?

Reacties 7

Natuurlijk ben ik al een enorme creamuts. Ik brei, naai, haak, maak kado’s en ga zo maar door . Wat ik nog niet deed was flocken. Ik had namelijk heel lang het idee dat flocken in dezelfde categorie zit als scrappen. Iets waar ik me verre van houd. Ik moet toegeven dat ik het verkeerd had. Flocken is, ondanks de achterlijke naam, een geniale aanvulling op mijn creatieve spectrum. Het is goedkoop, makkelijk, en als je een beetje je best doet, heel erg mooi. Perfect als zelfgemaakt kado of voor het opleuken van betaalbare saaie shirtjes.

Flockfolie is een zelfklevend folie dat je op kleding kunt strijken. Het geeft een applicatie met een fluwelig effect. Ik geef een stap voor stap handleiding, het is redelijk foolproof:

Ik zeg redelijk foolproof omdat er eigenlijk maar 1 ding fout kan gaan en dat ging natuurlijk bij mij ook fout. De folie komt met een beschermlaag en een lijmlaag. Die zijn minder makkelijk uit elkaar te houden dan je zou denken. Als je je vellen gekocht hebt is het handig om meteen een klein hoekje van de beschermlaag los te pielen en op die kant een kruisje te zetten met een marker. Dit is geen garantie dat het goed gaat maar helpt wel.

Neem een kledingstuk naar keuze en bedenk wat er op moet. Op mijn Pinterest vind je wat ideeën. Je kunt natuurlijk zelf iets tekenen maar aangezien ik dat niet kan neem ik plaatjes over door een wit A4tje op mijn laptopscherm te leggen en over te trekken. Daarna plak je de schets op de beschermfoliekant van de flockfolie met plakband of schilderstape. Plak over alle lijnen die je gaat snijden heen, dan gaat het makkelijker. Je kunt ook knippen maar het mooist wordt het met een hobbymesje.

image

Je kunt ook papierponsjes gebruiken voor kleine applicaties. Waarschijnlijk gaat de pons niet door het dikke beschermfolie heen dus dan moet je dat eerst lostrekken.

image

Plaats daarna je figuurtjes met de lijmkant naar beneden op je shirt, check dit drie keer, hier ging het bij mij fout. Het shirt mag nieuw en ongewassen zijn maar strijk het wel even van tevoren.

image

Plaats een vel bakpapier over alle onderdelen en zet een strijkbout op katoenstand 30 seconden op de applikaties. Plaats de strijkbout in een andere hoek en pers nogmaals 30 seconden. Wacht tot de flockfolie is afgekoeld en pulk dan het beschermfolie er af. De mini onderdelen kunnen zonder beschermfolie worden geperst, ook kan je eventueel vergeten hoekjes na verwijderen van de beschermlaag opnieuw strijken, zolang er maar bakpapier tussen zit.

image

Strijk nog even aan de achterkant van de applikaties en voilá, klaar. Gewoon wassen in de wasmachine, liever niet in de droger en kijk uit met de strijkbout.

wpid-20130428_144455.jpg

Ook werken in één kleur kan heel erg leuk zijn. Ik maakte ook nog een robot.

image

Ook het stuk folie waar je het figuur uit hebt gehaald is te gebruiken. Op de achterkant van het robotshirt staat nu zijn negatief.

image

Het is trouwens niet alleen leuk voor kleintjes. Ik heb een vriendin die ik heel blij maak met een robot op een shirt en een andere ga ik denk ik blij maken met roze schedeltjes.

7 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.