Drogerdieet! 5 redenen om de was buiten te drogen

Reacties 22

Dit artikel is gesponsord: Ik heb een droger, ik gebruik hem veel te vaak. Daar moet iets aan veranderen. Met de komst van de lente besloot ik mezelf op drogerdieet te zetten. Natuurlijk zondig ik wel eens maar het gaat me makkelijker af dan ik dacht. Maar waarom is buiten drogen nou zoveel beter dan de droger gebruiken?

1 Milieu

In eerste instantie is het natuurlijk veel beter voor het milieu. Je gebruikt geen elektriciteit en stuurt geen kledingvezels het riool in. Drogers zijn enorme energieslurpers en wij hebben een condensdroger omdat in ons vorige huis geen afvoer was voor de droger… Dat zijn de allerergste.

2 Geld

Dat milieu is natuurlijk leuk en aardig maar als je 2 keer per week een was in de droger doet kost dat al snel 60 euro per jaar. Nou weet ik niet hoe vaak jij wast maar met twee kinderen zit ik eerder aan vier wassen per week.

3 Tijd

Klinkt misschien gek maar buiten drogen gaat vaak een stuk sneller dan in de wasdroger, op een optimale dag duurt het nog geen drie kwartier om een was te drogen. Mijn droger doet er eerder 2,5 uur over. Ook kan er maar één was tegelijk in de droger

4 Vlekken/geur/antibacterieel

De zon is een enorm effectieve ontvlekker, bilirubine breekt af in de zon. Dat zit in bloed en ontlastingsvlekken. Als je jonge kinderen hebt snap je waarom dat belangrijke kennis is. Ook werkt de zon antibacterieel en heb je als je buiten droogt geen extra geurtje nodig om je was fris te laten ruiken.

5 Beter voor je kleding

Een droger heeft een pluisfilter, elke keer dat je hem gebruikt zit dat ding vol. Dat zijn vezels uit je kleding, je kleding zal sneller verslijten en pluizen.

Buiten drogen als een pro:

Buiten drogen heeft meer voeten in de aarde dan “gewoon ophangen”. Natuurlijk wordt het dan uiteindelijk wel droog maar voor de beste resultaten heb ik een paar tips.

1 Materiaal

Ik moet zeggen dat ik al het bovenstaande natuurlijk al lang wist maar toch niet vaak de was buiten hing. Ik heb twee lange waslijnen in mijn tuin hangen maar effectief paste daar niet heel veel op en er kon als hij vol hing niet echt meer gespeeld worden in de tuin. Ik kreeg van Brabantia een droogmolen, dat voelde voor mij echt als het summum van burgerlijkheid, past mooi naast mijn blauwe schelpzandbak. Waar ik geen rekening mee had gehouden is hoeveel er op zo’n droogmolen past! Ik heb hier dezelfde was op mijn waslijnen hangen, midden in de tuin, en op de droogmolen. Dit is een volle lading uit mijn 7 kilo machine. Ik denk dat ik wel drie wassen op de molen zou kunnen krijgen!Was buiten drogen lijn vs molen

MOOD_Laundry-Care 5 1 (1)Natuurlijk is dit niet de optimale manier van was ophangen: alles aan een kant, maar het illustreert wel hoeveel er op past.  Niet lachen maar ik denk dat ik als het hoogzomer is er een groot laken overheen gooi: instant parasol!

Als je geen tuin hebt maar wel een balkon is er ook een oplossing, de Brabantia WallFix droogmolen wordt aan de muur gemonteerd en kan zelfs in een mini stadstuintje genoeg droogruimte geven.

 

2 Zon is niet nodig, wind wel

Het gaat bij drogen niet om de temperatuur, zolang het droog is kan je was buiten drogen, hoe meer wind hoe sneller het gaat. Buiten drogen gaat door diffusie, weet je nog van scheikunde? Het komt er op neer dat het vocht er uit wil omdat de omgeving minder vochtig is. Hitte is dus niet direct nodig. door wind waait het vocht snel weg en is het verschil in vochtigheid tussen het wasgoed en de omgeving groter.

3 zwaarste punt onder

Omdat wind zo belangrijk is is het dus belangrijk om de moeilijkst te drogen stukken los te hebben hangen. Een spijkerbroek hang je dus aan de pijpen. Sla de kledingstukken ook een keer stevig uit voor het ophangen, dat scheelt kreukels.

4 Wel of niet in de zon?

Witte was mag in direct zonlicht, wordt het alleen maar witter van, gekleurde was kan bleken in te fel licht, zorg dus dat die was in indirect licht hangt, als het niet anders kan hang je de was binnenstebuiten op en laat je het niet langer hangen dan nodig.

 

5 buienradar is je vriend

Niets zo frustrerend als drie wassen te hebben hangen en er een wolkbreuk overheen krijgen. Gelukkig hoeft dat niet meer te gebeuren tegenwoordig. Check gewoon even buienradar en dan weet je wanneer de was weer binnen moet zijn.

Hoe droog jij je was?

22 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.