Drogerdieet! 5 redenen om de was buiten te drogen

Reacties 22

Dit artikel is gesponsord: Ik heb een droger, ik gebruik hem veel te vaak. Daar moet iets aan veranderen. Met de komst van de lente besloot ik mezelf op drogerdieet te zetten. Natuurlijk zondig ik wel eens maar het gaat me makkelijker af dan ik dacht. Maar waarom is buiten drogen nou zoveel beter dan de droger gebruiken?

1 Milieu

In eerste instantie is het natuurlijk veel beter voor het milieu. Je gebruikt geen elektriciteit en stuurt geen kledingvezels het riool in. Drogers zijn enorme energieslurpers en wij hebben een condensdroger omdat in ons vorige huis geen afvoer was voor de droger… Dat zijn de allerergste.

2 Geld

Dat milieu is natuurlijk leuk en aardig maar als je 2 keer per week een was in de droger doet kost dat al snel 60 euro per jaar. Nou weet ik niet hoe vaak jij wast maar met twee kinderen zit ik eerder aan vier wassen per week.

3 Tijd

Klinkt misschien gek maar buiten drogen gaat vaak een stuk sneller dan in de wasdroger, op een optimale dag duurt het nog geen drie kwartier om een was te drogen. Mijn droger doet er eerder 2,5 uur over. Ook kan er maar één was tegelijk in de droger

4 Vlekken/geur/antibacterieel

De zon is een enorm effectieve ontvlekker, bilirubine breekt af in de zon. Dat zit in bloed en ontlastingsvlekken. Als je jonge kinderen hebt snap je waarom dat belangrijke kennis is. Ook werkt de zon antibacterieel en heb je als je buiten droogt geen extra geurtje nodig om je was fris te laten ruiken.

5 Beter voor je kleding

Een droger heeft een pluisfilter, elke keer dat je hem gebruikt zit dat ding vol. Dat zijn vezels uit je kleding, je kleding zal sneller verslijten en pluizen.

Buiten drogen als een pro:

Buiten drogen heeft meer voeten in de aarde dan “gewoon ophangen”. Natuurlijk wordt het dan uiteindelijk wel droog maar voor de beste resultaten heb ik een paar tips.

1 Materiaal

Ik moet zeggen dat ik al het bovenstaande natuurlijk al lang wist maar toch niet vaak de was buiten hing. Ik heb twee lange waslijnen in mijn tuin hangen maar effectief paste daar niet heel veel op en er kon als hij vol hing niet echt meer gespeeld worden in de tuin. Ik kreeg van Brabantia een droogmolen, dat voelde voor mij echt als het summum van burgerlijkheid, past mooi naast mijn blauwe schelpzandbak. Waar ik geen rekening mee had gehouden is hoeveel er op zo’n droogmolen past! Ik heb hier dezelfde was op mijn waslijnen hangen, midden in de tuin, en op de droogmolen. Dit is een volle lading uit mijn 7 kilo machine. Ik denk dat ik wel drie wassen op de molen zou kunnen krijgen!Was buiten drogen lijn vs molen

MOOD_Laundry-Care 5 1 (1)Natuurlijk is dit niet de optimale manier van was ophangen: alles aan een kant, maar het illustreert wel hoeveel er op past.  Niet lachen maar ik denk dat ik als het hoogzomer is er een groot laken overheen gooi: instant parasol!

Als je geen tuin hebt maar wel een balkon is er ook een oplossing, de Brabantia WallFix droogmolen wordt aan de muur gemonteerd en kan zelfs in een mini stadstuintje genoeg droogruimte geven.

 

2 Zon is niet nodig, wind wel

Het gaat bij drogen niet om de temperatuur, zolang het droog is kan je was buiten drogen, hoe meer wind hoe sneller het gaat. Buiten drogen gaat door diffusie, weet je nog van scheikunde? Het komt er op neer dat het vocht er uit wil omdat de omgeving minder vochtig is. Hitte is dus niet direct nodig. door wind waait het vocht snel weg en is het verschil in vochtigheid tussen het wasgoed en de omgeving groter.

3 zwaarste punt onder

Omdat wind zo belangrijk is is het dus belangrijk om de moeilijkst te drogen stukken los te hebben hangen. Een spijkerbroek hang je dus aan de pijpen. Sla de kledingstukken ook een keer stevig uit voor het ophangen, dat scheelt kreukels.

4 Wel of niet in de zon?

Witte was mag in direct zonlicht, wordt het alleen maar witter van, gekleurde was kan bleken in te fel licht, zorg dus dat die was in indirect licht hangt, als het niet anders kan hang je de was binnenstebuiten op en laat je het niet langer hangen dan nodig.

 

5 buienradar is je vriend

Niets zo frustrerend als drie wassen te hebben hangen en er een wolkbreuk overheen krijgen. Gelukkig hoeft dat niet meer te gebeuren tegenwoordig. Check gewoon even buienradar en dan weet je wanneer de was weer binnen moet zijn.

Hoe droog jij je was?

22 reacties

 1. Ik vind het heerlijk om de was buiten te laten drogen. Dan ruikt hij lekker fris! Helaas woon ik momenteel in een appartement en moet ik het dus met de droger doen. Al probeer ik zoveel mogelijk op het wasrek te hangen om elektriciteit uit te sparen.
  Vanessa onlangs geplaatst…10 x snoep van vroeger

 2. noor

  Hier hebben we door ruimte gebrek geen droger. Dus alles hangt hier op de lijn te drogen. Heb van die balkon rekjes over het balkon hangen en ook nog vijf lijnen op het balkon zelf. En in de herfst en winter hangt het binnen op wasrekken.

 3. Claartje

  Ik droger nog wel iets te vaak, maar met mooi weer probeer ik het wel hoor! Maar m’n volgende huis heeft een bijkeuken waar de machines staan, dat gesjouw van zolder naar de tuin…

 4. Maartje

  Heerlijk om je was buiten te laten drogen. Ik woon in Zuid Afrika en daar schijnt de zon eigenlijk tijd. in de zomer is de was vaak na een kwartier al droog! Ik heb ook geen droger en mis hem ook niet. Soms wel irritant om al die sokken, onderbroeken en rompertjes van m’n zoontje en ander klein spul op te hangen. Maar goed, dat is weer goed voor m’n armspieren zullen we maar zeggen.

  Geweldig leuke blog heb je! Ik comment niet vaak op artikels maar vind alles leuk, je outfits ook! Super mooi!

 5. Lana

  Wow, zuid-Afrika, ja daar heb je iets minder vaak buienradar nodig! Bedankt voor het lieve compliment.

 6. Maartje

  * schijnt de zon eigenlijk ALtijd. Stomme telefoon.

 7. Tabitha

  De droger is hier gisteren van zolder gehaald en gaat zo naar de stort, na zes jaar niksdoen. Sinds ik hier woon, zeven jaar inmiddels, hebben we hem nauwelijks meer gebruikt en na twee jaar brandde de stekker door, door vocht in het stekkerblok dat nog onder de afvoer (Hoe bedenk je het, voriger bewoners?) gemonteerd zat. Gelukkig was het de wasmachine van een jaar oud niet. Het stekkerblok is nog dezelfde avond vervangen en aan een dakbalk opgehangen.

  We hangen de was op zolder op, met regelmatig het zolderraam open, want daar staat de wasmachine ook en er zijn van die stevige balken waar de vier droogrekjes aan hangen. Prima oplossing, ik ga mijn was niet twee trappen afsjouwen om hem in de tuin te hangen, hoe nostalgisch zo’n droogmolen ook is. Mijn moeder heeft er eentje. Na een keer zou ik de boel weer op zolder ophangen. Daar kan ik het tenminste laten hangen en gewoon het zolderraam sluiten als het regent. 😉

 8. Enni

  Ik droog de was, behalve bij vochtig weer, altijd buiten onder de carport. Alleen het ophangen vind ik veel werk, m.n. ondergoed en sokken. En daar heb je nu juist heel veel van. Ik hoop dat een uitvinder nog eens aan de slag wil met een “buitendroogtrommel”. Ik zie het voor me: een grote gazen trommel met een zonnepaneel erbij; alle kleine spul in de opening kieperen en draaien maar. 🙂

 9. Ik heb ook een brabantia droogmolen maar niet de extra grote die jij hebt. Ik kan er twee wassen aan drogen. Wij wonen achter vrij, dat wil zeggen uitzicht op een weiland waar nu koeien staan. Het voordeel is dat het keisnel droog is want we hebben altijd wind. Ik kan ook lang drogen, behalve met regen 😉

 10. Ik heb een jaar terug mijn droger weg gedaan. Ik was er zo klaar mee om die energieslurper te gebruiken! Ik droog mijn was nu al een jaar aan een rekje, in de tuin of in het trapgat en ik merk dat mijn kleding langer mooi blijft, minder hoef te strijken en ik vind het ook een fijne bezigheid om de was op te hangen, lekker relaxed 😀
  Leoni onlangs geplaatst…Ik ben jarig!

 11. G

  Als het ff kan lekker buiten. Heerlijk!! In de winter in het trapgat aan een rekje. Ik gebruik de droger alleen in nood. Als ik echt geen andere mogelijkheid zie om het aan de lucht te laten drogen.
  Het is wel eens wat organisatie met 2 fanatieke sporters, maar doordat ik in de winter op hout stook droogt alles lekker snel.

 12. Half buiten, half in de droger. Afhankelijk van hoeveel tijd ik heb om het op te hangen en van het weer. Ik vind de was buiten drogen wel perfect, heel aardend klusje is dat 😉 En ik heb een droogmolen waarvan de lijnen ‘ingeslikt’ worden als je hem inklapt (verjaardagscadeautje van een paar jaar terug), en dat is helemaal ideaal…
  Nienke onlangs geplaatst…Review: Beebox!

 13. Jorien

  Hihi, mijn ouders hebben volgens mij exact dezelfde droogmolen.

  Ik hang mijn was boven het trapgat aan het rek (nog nooit in mn leven een droger gebruikt). Gaat ook goed, alleen af en toe iets beter stoken zodat je huis niet vochtig wordt in de betreffende seizoenen. Bevalt eigenlijk wel heel prima, hoewel ik nog steeds een hekel heb aan was ophangen… (firstworldproblems 😛 )

 14. Vos

  Ik ben gezegend met een ruime waskamer in huis! Daar is een luchtafvoersysteem (een een raam :-)) waardoor het er niet vochtig wordt als ik de was ophang. Ideaal!
  Voor het kleine spul heb ik van die octopussen van Ikea, dat scheelt veel werk t.o.v. steeds een wasspeld daarvoor moeten pakken.
  Vos onlangs geplaatst…Kattenverjaardag

 15. Irene

  Wij hebben geen droger en ben ook niet van plan er eentje aan te schaffen! Ik behoor tot een zeldzaam ras mens dat was ophangen leuk vindt 🙂 Zou het ook buiten moeten doen, maar we hebben zo’n kleine tuin, een droogrek neemt echt te veel plek in helaas. We hebben een droogrek op zolder waar het ook snel droog is gelukkig. Alleen mijn luiertjes probeer ik buiten te drogen omdat de vlekken er inderdaad zo goed uit gaan!

 16. Zira

  Ik ben net ook begonnen met buiten drogen! Sinds januari woon ik op de begane en heb ik een tuin. Ik doe het om dezelfde redenen die jij aangeeft. Vooral de geur en het feit dat het veel minder kreukelt dan in de droger…. Ik heb een droogrek van 1.70 hoog die heel smal is soort vierkant, ideaal want ik kan de rekjes naar wens uit en inklappen. Via Marktplaats gevonden…..

 17. Eens per week de droger voor de handdoeken, verder alles aan de lijn; ’s winters in het trapgat, ’s zomers buiten. In de winter is de kans op regen me te groot….als het er af moet blijf je bezig, die gok waag ik niet.

 18. Dat droogrek voor op je balkon heb ik!
  Voor mij is het grote voordeel dat ik er eigenlijk niet goed bij kan en mijn lief dus de was ophangt!

 19. trees

  Was ophangen buiten vind ik echt de max, ik doe het al jaar en dag, als het weer het toelaat.
  Het ruikt fris, is minder gekreukeld en ik vind het gewoon heerlijk om buiten te zijn.
  In sommige overzeese landen is in bepaalde wijken was buiten drogen verboden, ik zou dat heel erg missen, ik voel me altijd de lekker ouderwetse gezellige huisvrouw zoals je vroeger zag in de boekskes als mijn was hangt te wapperen . Ach, geluk zit in kleine dingen zoals een fris gewassen en gedroogde was….

 20. Susan

  Ook @Sanne: bedoel je dat je die Wallfix hebt?
  Ik zou namelijk graag meer buiten drogen maar op het balkon loop ik altijd te prutsen met zo’n rek op wieltjes die met de eerste de beste zucht wind omvalt (overhemd in je kruidenbak). Ook losse rekjes laten zich niet zo goed aan de muur hangen, het eindigt altijd met de langste stukken die toch over de grond slepen. Kortom, die Wallfix lijkt me echt i-de-aal. Maar voordat ik naar de (web)winkel hol: andere mensen hier ervaring mee? 🙂

 21. Martine

  Ik ben aan het twijfelen of ik mijn oude waspalen met draad zal vervangen of voor een molen ga… vooral voor beddengoed lijkt een lange draad makkelijker…kent iemand de alberto waspalen? Zijn die ook in België te koop?

 22. Marja

  Groot aanhanger van was ophangen. Ik heb een droogmolen (Marktplaats) en die staat in een gietijzeren parasolvoet. Geen grondpen nodig. En mobiel dus altijd op de beste plek qua wind en zon.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.