Hoe was het op school? Leuk….

Reacties 7

School is fantastisch, je brengt je kind er heen en een paar uur later krijg je de kleine weer terug met meer ervaringen en kennis. Maar als je dan vraagt: “Hoe was het op school?” Krijg je niet meer terug dan een “leuk” of als je pech hebt een “stom”. Misschien probeer je het iets specifieker met: “wat heb je gedaan vandaag?” maar ik krijg dan steevast te horen: “weet ik niet meer…”

De enige manier om die kleuters aan het praten te krijgen is met een betere vraagtechniek.

Voorbereiding

Het is belangrijk om te weten hoe een schooldag er grof uitziet, bij ons hangen er elke dag pictogrammen met de dagplanning dus daar kan ik op spieken. Elke kleuterklas gaat in ieder geval buitenspelen, binnen ergens mee spelen dat ze zelf mogen kiezen, er wordt meestal wel gezongen en vaak is er een kringmoment.

Check met de docent hoe de dag er meestal uitziet zodat je een kader hebt om over te praten. Hou ook in de gaten of ze met een speciaal project bezig zijn zodat je nog gerichter kunt vragen.

Vraagtechnieken

In mijn opleiding tot journalist heb ik veel interviewtechnieken geleerd, gekgenoeg zijn die soms ook op kleuters toe te passen. Het helpt om een gesprek met makkelijke gesloten ja/nee vragen te beginnen en zodra de kleuter een beetje los komt gooi je er een iets bredere vraag in om daarna bij de volledig open vragen uit te komen.

Voorbeeld:
jij: Hebben jullie vandaag buiten gespeeld?
kleuter: ja
jij: heb je ook in de zandbak gespeeld?
kleuter: nee
jij: Waarmee heb je wel gespeeld buiten?
kleuter: ik heb met de fietsjes gespeeld, met Bart
jij: Wat voor een spel spelen jullie dan met de fietsjes?
kleuter: eindeloos verhaal over rare raceregels en dat hij gewonnen heeft maar Bart ook en dat ze toen naar binnen moesten.

15 vragen om aan je kleuter te stellen

Als je de kinderen eenmaal aan de praat hebt kan je ook echt gesprekken gaan voeren. Als je antwoord hebt op een gesloten vraag, vraag dan door. Je leert echt de leukste dingen over je kinderen. Ik zet 15 kleuterconversatiestarters op een rij.

 • 1 Naast wie zat je in de kring? (is dat je vriend?/waarom wel-niet?)
 • 2 Welk liedje hebben jullie gezongen vandaag? (wil je het mij leren?)
 • 3 Wat heb je gekozen toen jullie gingen spelen? (Waarom heb je dat gekozen?/wat ga je volgende keer kiezen?)
 • 4 Hebben jullie geknutseld vandaag? (wat heb je gemaakt?/welke kleur heb je gekozen?/is dat je lievelingskleur?/heeft de juf je geholpen?)
 • 5 Wat zat er in je trommeltje? (wat vond je het lekkerste?/wat zou je anders in je trommeltje willen hebben?/welke kleuren zaten er allemaal in?/ wat hadden de andere kinderen mee?)
 • 6 Wat is de leukste plek op het schoolplein? (waarom is het daar leuk?/Wat kan je nog meer voor een leuke dingen doen op het schoolplein?)
 • 7 Als jij een dag de juf/meester zou mogen zijn, wat zou je dan willen doen met de klas?
 • 8 Hee ik zag dat jullie de letter b aan het leren zijn, zullen we op weg naar huis allemaal dingen met b zoeken? (ik zie een bus!/bank/enz.)
 • 9 Wat heb je vandaag geleerd dat je gisteren nog niet wist?
 • 10 Wie zijn jouw vrienden in de klas? (waarom zijn jullie vrienden?/Houdt X ook zo van cijfers?)
 • 11 Wie heeft jou vandaag aan het lachen gemaakt? (wat gebeurde er dat zo grappig was?)
 • 12 Wat wil je morgen doen op school? (heeft de juf al verteld wat jullie morgen gaan doen?/Naast wie ga je morgen zitten)
 • 13 Welk speelgoed zou jij graag in de klas hebben dat er niet is?
 • 14 Heb je iemand geholpen vandaag? (heeft iemand jou geholpen?/Waarmee?)
 • 15 hoeveel namen kan je opnoemen van je klasgenootjes? (wat kan je me over X vertellen?/hoe ziet X er uit?/Heb je wel eens met x gespeeld?) vragen om aan je kleuter te stellen science center nemo

Stap 4 stel elkaar vragen

Een stap die veel mensen vergeten: zorg dat het niet voelt als eenrichtingsverkeer. Als je je kind vraagt wat hij of zij heeft gegeten voor lunch, vertel dan ook wat jij hebt gegeten. Vertel als hij over zijn klasgenootjes vertelt dat je met je leuke collega mocht samenwerken en waarom dat fijn was. Als je vaak genoeg met je kind communiceert over de dag gaan ze op een gegeven moment vanzelf vragen stellen.

Aan de eetafel vertellen de kleuter en meneer LeesVoer elkaar altijd wat ze voor lunch hebben gegeten bijvoorbeeld, als meneer LeesVoer er niet over begint vraagt de kleuter er naar. De peuter begint ook al te vertellen al is hij nog slecht te verstaan.

Het lijkt misschien triviaal maar zo leer je interesse in elkaar te tonen. Als meneer LeesVoer vertelt dat hij een zware dag had op werk vraag ik bijvoorbeeld of kleuter het ook wel eens moeilijk vindt op school en hoppa we hebben een gesprek.

Neem geen genoegen met een leuk, goed of stom. Zorg dat je de goede vragen stelt.

Weet jij nog een andere goede vraag om na school te stellen?

 

 

7 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.