Vlot huishouden, tips uit 1949. Ik faal jammerlijk, en jij?

Reacties 12

Na mijn frustraties op jullie te hebben losgelaten wilde ik op zoek naar een oplossing. Omdat vroeger vrouwen het nog veel drukker hadden in het huishouden dacht ik wel inspiratie te kunnen vinden in een Libelle uit 1949. Geen inspiratie, wel het besef dat ik alles, maar dan ook echt alles fout doe. Lees en huiver:

vlot huishouden

Mevrouw M.M. van den Bout-Koopman, ervaren huisvrouw, leest ons stevig de les…

Het is werkelijk ontstellend, hoe gedachteloos sommige vrouwen hun werk doen en hoe een onrustige sfeer ze daardoor in huis veroorzaken. Dat de stemming daaronder maar al te vaak lijdt – om van verlies aan tijd en geld nog maar niet te spreken – behoeft nauwelijks betoogd. Ik weet het wel, het zit vaak maar in kleinigheden.

Zet de kopjes niet weg

Hoeveel vrouwen zullen er zijn, die ’s morgens na het afwassen van de ontbijtboel de kopjes ijverig in het buffet bergen en ze er een uurtje later weer uithalen ten einde er in de keuken koffie in te schenken? En die niet op het idee komen ze dadelijk op een blaadje geordend, met een lepeltje er naast, stofvrij in de keuken te laten wachten. Dit zijn meestal ook de vrouwen, die er niet aan denken, dat een toch altijd tijdrovend werk als koffie-zetten prachtig tijdens het omwassen kan gebeuren. Niet dat deze bezigheden per se in combinatie met elkaar behoren te worden verricht – dat hangt van onze werkindeling af – maar wel dienen we er steeds op uit te zijn, geen tijd met onnodig wachten verloren te laten gaan. Kookt het water nog niet? Wel, ondertussen kunnen we misschien alvast de aardappelen schillen of de boontjes voor baby pellen of een dergerlijk karwijtje verrichten. (…)

Maak niet meer werk

Het komt heus veelvuldig voor, dat een vrouw uien schilt op een tafel, waarop een theeblad met kopjes staat; dat ze winterwortelen voor hutspot schoonmaakt op een te kleine krant, met alle nare gevolgen van dien als een krakerig aanrecht, een zanderige gootsteen enzovoort.

Wie heeft er nimmer het deksel van een telkens te gebruiken vuilnisvat bezwaard gezien met schoenen en andere artikelen? Of waterkranen boven een gootsteen geblokkeerd, doordat er chronisch aangebrande pannen loodrecht onder werden neergezet?

Loop niets voorbij

vlot huishouden guilty

Massa’s vrouwen lopen doodleuk allerlei voorwerpen in huis voorbij, die tegelijk even naar hun plaats van bestemming meegenomen zouden kunnen worden. Ik denk, om maar een paar voorbeelden te noemen, aan gerepareerde schoenen, die naar de slaapkamer moeten worden gebracht, wasgoed dat dient te worden opgeborgen, een prullenmandje, dat is geleegd en weer op zijn plaats moet worden gezet.

Er vallen meer zorgbarende symptomen te ontdekken!

Het snijden van brood of koek op het dressoir.
Het vergeten voor te doen van schort of slabbetje.
Het uitslaan van stofdoek of zwabber uit het slaapkamerraam, terwijl beneden in de tuin net het babywasje is opgehangen.
Het door elkaar rommelen van het goed in de linnenkast, in plaats van de schone stukken altijd onder het bijbehorende stapeltje te leggen en het linnen steeds van boven af weg te nemen, zodat elk stuk om de beurt gebruikt wordt en de slijtage van de serie gelijkmatig verloopt.(…)

Dergelijke kwalen kunnen hardnekkig zijn. Er komen ook wel ongeneeslijke, verouderde gevallen voor. Meestal berusten zulke fouten enkel op ondoordachtzaamheid, zodat ze bij jongeren onder goede leiding gelukkig nog wel weg te werken zijn.

Oef, zou ik ongeneeslijk zijn of gewoon ondoordachtzaam? En jij?

12 reacties

 1. Claartje

  Ik ben door mijn ondoordachtzaamheid ongeneeslijk vrees ik… hoewel ik het wel probeer om zoveel mogelijk handelingen te combineren

 2. Cat

  Nooit met legen handen de trap op, deur dicht, lichtknopjes. koken en meteen de spatjes wegpoetsen, afwassen direct na t eten schoenen uit bij de voordeur..bed opmaken. trappen stofzuigen, strijken..uhhh…ledigheid is des duivels oor kussen…nee ik ben er ook nog niet maar ik heb nog tijd ben pas 55, nog genoeg tijd om t te leren.

 3. joline

  o, dit is fantastisch! Enne, ik ben al aardig op weg zie ik. Bedankt voor dit kijkje in een andere tijd.

 4. Barbara

  ik heb geen theeblad.. Nu ben ik vast jammerlijk verloren.

 5. Lana

  geef toe, jij komt hioer nog best dicht bij in de buurt hahaha

 6. Ik heb wel een thee blad (als dienblad mag tellen…) maar dat staat vol met bakjes in de kast. Euhm… hopeloos?

 7. Mieke

  Volgens mij brengt noodzaak genezing. Sinds ik alleenstaande werkende moeder ben met chronisch tijdgebrek pas ik zo ongeveer alles toe. Behalve de slabbetjes want een extra shirtje wassen valt qua tijdsinvestering in het niet bij de pogingen een slabbetje om te doen / houden. En de linnenkast, dat komt gewoon nooit goed.

 8. maartje

  Geweldig geschreven!
  Ik zag hem hierboven al voorbijkomen: “nooit met lege handen lopen” die zit er aardig in, gevolg..haha dat je soms 10 x loopt met iets 😉

 9. Rebekka

  Geachte mevrouw Leesvoer,

  Zo een verontrustend schrijven dezen male, temeer daar mij dunkt dat er in de voorbije decennia beslist nog geen verbetering is opgetreden, nee, integendeel zelfs! Zulks neemt maar hand over hand toe, hetgeen tot een onvermijdelijke devaluatie van ons ambacht leidt! Hoe kunnen wij ooit onze zusters oprecht en fier in de ogen kijken als wij de residenties van onze gezinnen, toch beslist de hoekstenen der samenleving, in zo een rap tempo laten verslonzen? Hoe kunnen wij onze hardwerkende echtgenoten, die zich afmatten in kantoorpanden en wat dies meer zij, om hun liefhebbende eega’s en rechtschapen nageslacht de monden te voeden en warm gekleed te houden, waardig zijn? Het doet mij daarom bijzonder deugd dat u dit aan de kaak stelt. Hulde! Doet zo voort!

 10. Susan

  Oi, ik kom knap in de buurt, hihi. Raak vooral vertederd door woorden als “babywasje”, awww..

 11. Erg grappig! En ik ben sindskort fulltime huisvrouw met een baby op komst, ik kan wel wat met die tips! 😉
  Wel leuk dat het huishouden hier nog als een ambacht wordt gezien! Ik hoor zo vaak: maar ga je dan niet meer werken? Terwijl ik dat naar mijn idee toch dagelijks doe. Soms nog harder dan vroeger op kantoor! 🙂

  x Linda
  http://lindakorner.com

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.