Vlot huishouden, tips uit 1949. Ik faal jammerlijk, en jij?

Reacties 12

Na mijn frustraties op jullie te hebben losgelaten wilde ik op zoek naar een oplossing. Omdat vroeger vrouwen het nog veel drukker hadden in het huishouden dacht ik wel inspiratie te kunnen vinden in een Libelle uit 1949. Geen inspiratie, wel het besef dat ik alles, maar dan ook echt alles fout doe. Lees en huiver:

vlot huishouden

Mevrouw M.M. van den Bout-Koopman, ervaren huisvrouw, leest ons stevig de les…

Het is werkelijk ontstellend, hoe gedachteloos sommige vrouwen hun werk doen en hoe een onrustige sfeer ze daardoor in huis veroorzaken. Dat de stemming daaronder maar al te vaak lijdt – om van verlies aan tijd en geld nog maar niet te spreken – behoeft nauwelijks betoogd. Ik weet het wel, het zit vaak maar in kleinigheden.

Zet de kopjes niet weg

Hoeveel vrouwen zullen er zijn, die ’s morgens na het afwassen van de ontbijtboel de kopjes ijverig in het buffet bergen en ze er een uurtje later weer uithalen ten einde er in de keuken koffie in te schenken? En die niet op het idee komen ze dadelijk op een blaadje geordend, met een lepeltje er naast, stofvrij in de keuken te laten wachten. Dit zijn meestal ook de vrouwen, die er niet aan denken, dat een toch altijd tijdrovend werk als koffie-zetten prachtig tijdens het omwassen kan gebeuren. Niet dat deze bezigheden per se in combinatie met elkaar behoren te worden verricht – dat hangt van onze werkindeling af – maar wel dienen we er steeds op uit te zijn, geen tijd met onnodig wachten verloren te laten gaan. Kookt het water nog niet? Wel, ondertussen kunnen we misschien alvast de aardappelen schillen of de boontjes voor baby pellen of een dergerlijk karwijtje verrichten. (…)

Maak niet meer werk

Het komt heus veelvuldig voor, dat een vrouw uien schilt op een tafel, waarop een theeblad met kopjes staat; dat ze winterwortelen voor hutspot schoonmaakt op een te kleine krant, met alle nare gevolgen van dien als een krakerig aanrecht, een zanderige gootsteen enzovoort.

Wie heeft er nimmer het deksel van een telkens te gebruiken vuilnisvat bezwaard gezien met schoenen en andere artikelen? Of waterkranen boven een gootsteen geblokkeerd, doordat er chronisch aangebrande pannen loodrecht onder werden neergezet?

Loop niets voorbij

vlot huishouden guilty

Massa’s vrouwen lopen doodleuk allerlei voorwerpen in huis voorbij, die tegelijk even naar hun plaats van bestemming meegenomen zouden kunnen worden. Ik denk, om maar een paar voorbeelden te noemen, aan gerepareerde schoenen, die naar de slaapkamer moeten worden gebracht, wasgoed dat dient te worden opgeborgen, een prullenmandje, dat is geleegd en weer op zijn plaats moet worden gezet.

Er vallen meer zorgbarende symptomen te ontdekken!

Het snijden van brood of koek op het dressoir.
Het vergeten voor te doen van schort of slabbetje.
Het uitslaan van stofdoek of zwabber uit het slaapkamerraam, terwijl beneden in de tuin net het babywasje is opgehangen.
Het door elkaar rommelen van het goed in de linnenkast, in plaats van de schone stukken altijd onder het bijbehorende stapeltje te leggen en het linnen steeds van boven af weg te nemen, zodat elk stuk om de beurt gebruikt wordt en de slijtage van de serie gelijkmatig verloopt.(…)

Dergelijke kwalen kunnen hardnekkig zijn. Er komen ook wel ongeneeslijke, verouderde gevallen voor. Meestal berusten zulke fouten enkel op ondoordachtzaamheid, zodat ze bij jongeren onder goede leiding gelukkig nog wel weg te werken zijn.

Oef, zou ik ongeneeslijk zijn of gewoon ondoordachtzaam? En jij?

12 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.