Vintage stadshuishouding

Reacties 14

Omdat ik het maar niet voor elkaar krijg om mijn huishouden op rolletjes te laten lopen ben ik mijn huisvrouwenhandboeken maar weer eens ingedoken. Wat blijkt? In Femina staat een uitgeschreven dagschema voor zowel plattelands- als stadsgezinnen. Jammergenoeg gaat het in het schema om een gezin met schoolgaande kinderen,dat duurt hier nog even, maar ik wil jullie de wijsheid die uit dit schema druipt niet onthouden. Ik presenteer, een dag in het leven van een stadsgezin in 1965, volgens het boekje:

Gezin van man, vrouw en twee kleuterschoolkinderen; de moeder werkt niet buitenshuis.

6.45-7.45 Opstaan, vader helpt dekinderen bij het aankleden terwijl moeder voor het ontbijt zorgt en de lunchpakketten klaarmaakt. Het gezin ontbijt samen, de ouders zorgen samen voor het eten van de kinderen. De vader gaat om 7.45 naar zijn werk.

7.45-8.45 Moeder ruimt op, geeft de kinderen kleine opdrachten (bordjes naar de keuken brengen, de poten van de stoelen afstoffen, ook kunnen ze eventueel de wasbakken schoonmaken).

8.45-9.45 De kinderen worden naar de kleuterschool gebracht, de moeder doet op weg naar huis inkopen.

9.45-11.30 Het huis wordt schoongemaakt. Vloeren en tapijten gezogen, stof afgenomen met geรฏnpregneerde stofdoeken. Extra karwijtjes; grote beurt van รฉรฉn of meer vertrekken, een wasje doen, kasten opruimen, de provisiekast nazien, voorbereiding voor lunch. Afwassen en schoonmaken van de keuken. Tijdens de pauze

gebruikt de huisvrouw een kopje koffie. Het is bijzonder belangrijk om het werk met pauzes te onderbreken, gezien uit onderzoekingen bleek, dat men minder vermoeid raakt, wanneer men steeds korte pauzes inlast, in plaats van aan het eind van de werkzaamheden een lange rustpauze te nemen.

11.30-12.30 Kinderen worden uit school gehaald

10-13.30 Koffiemaaltijd met de kinderen

13.30-14.30 De kinderen doen een klein middagdutje terwijl moeder afwast en opruimt.

14.30-15.30 Met de kinderen naar buiten, wandelen; bij slecht weer thuis spelen.

15.30-16.00 Thee drinken.

16.00-17.00 Huishoudelijke bezigheden waarbij de kinderen eventueel kunnen meehelpen.

17.00-18.00 Voorbereiding maaltijd.

18.00-18.30 Thuiskomst vader en gezellig samenzijn.

18.30-19.15 Maaltijd.

19.15-19.30 Afwassen.

19.30-20.00 Vader brengt de kinderen vast naar bed, terwijl moeder de avondthee of -koffie klaarmaakt; op die manier onderhoudt de vader een goed contact met de kinderen die immers aan hun beider zorgen zijn toevertrouwd en de moeder heeft dan een ogenblikje rust voor bijvoorbeeld haar huishoudboekje e.d.

20.00 Als de kinderen naar bed zijn, is de avond voor vader en moeder.”

Juist ja… Het lukt mij de laatste paar dagen heel goed om elke dag een schoon vaatdoekje te pakken. Ook heb ik vanochtend als een was opgehangen en er een nieuwe ingedaan. Van dit schema krijg ik een minderwaardigheidscomplex van hier tot Tokio.

Heel fijn ook dat moeder tijd krijgt voor een kopje koffie. Aangezien korte pauzes heel belangrijk zijn neem ik er ook nog maar een. Goedemorgen!

Lijkt dit schema op jouw dag?

 

Edit: Ik heb ook even het plattelandschema uitgetypt

 

 

 

14 reacties

 1. Laura (ikkeislaura)

  Whaa, ik herken echt veel in dit stukje zeg!! (Nog) Niet bij mijzelf, maar bij mijn moeder in huis ging het redelijk zo ๐Ÿ˜€ En ondanks dat het 5 jaar geleden echt nog wel anders gesteld was met mijn eigen huishouden, ervaar ik nu met de kindjes erbij juist helemaal geen problemen om het huishouden te doen. ’s ochtends een uurtje dagelijkse klusjes en een grote klus wanneer de kleinste even slaapt.

  Ik wou dat ik het kon trouwens.. Het huishouden acuut laten vallen wanneer de kindjes om me heen drentelen. Maar mijn hoofd laat dat niet toe. Daar waar ik aan begin, moet ik ook echt eerst even afmaken, anders wordt ik gek.

 2. Barbara

  Ben nu wel heen benieuwd naar het huisvrouwenrooster voor plattelandsvrouwen zoals ik.

  Ik ben overigens net zo ver als jij bent, wasje er in gedaan en koffie gedronken. Verder de jongste uit de gordijnen geplukt en een wasje gevouwen. De oudste 2 naar school gebonjourd maar het liefst had ik me nog een keer omgedraaid om 7 uur

 3. Barbara

  Ik vind het wel erg knap dat het vader (of moeder, als het mij zou betreffen) binnen 1 uur zichzelf kan aankleden, de kinderen ook, รฉn kan ontbijten. Dat duurt hier toch echt langer. Zit hier wel douche / scheer / opmaaktijd ingebouwd? Of is dat pas uit de jaren 90? ๐Ÿ˜‰
  O ja, school begint volgens mij standaard om half 9…
  Optimistisch schema! Ik denk dat een schone vaatdoek per dag realistischer is ๐Ÿ™‚

 4. Sascha (Noatje)

  Ik denk dat ik die maar moet uitprinten en in de keuken moet hangen, misschien helpt het om wat orde in huis te krijgen ๐Ÿ˜‰ zou ook prima passen in mijn ’50 jaren huisje toch? ๐Ÿ˜›

 5. Lana

  Ik moest aan je denken tijdens het schrijven. Ik ga even kijken of ik de tijd kan vinden om die ook uit te typen ๐Ÿ™‚

 6. edmee

  oh, het is echt een enorme lap. voel je vrij om hem te modereren ๐Ÿ˜‰

 7. Lana

  Ik gebruik hem voor de post van morgen ๐Ÿ˜€ Voor wie het geniale verhaal van Edmee niet heeft kunnen lezen, morgen gaat je mond openvallen van verbazing.

 8. edmee

  ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚
  toen ik het las viel ik echt van mijn stokje. Ik heb de tekst gebruikt bij een vrijgezellenfeestje.

 9. Maal

  Ach heden…! Wat een tijd moet dat geweest zijn, toen alles nog eenvoudig was. Toen de scholen allemaal op loopafstand waren (blijkbaar?) en een vrouw geen sociaal leven diende te hebben buiten haar gezin om (want daar wordt ook geen melding van gemaakt)… Nee hoor, als ik jou was zou ik blij zijn dat je niet dit dagschema hebt. Structuur is belangrijk, maar het moet geen dwangbuis worden.

 10. Zira

  het schema van de alleenstaande moeder in de stad::
  kwart voor 7: kind wakker, zet m voor nick jr, maak chocomelk met ontbijtkoek en toast voor peuter en koffie, ontbijtkoek en roggebrood met jam voor mezelf.
  half acht: aankleden en opmaken en mijn haar doen.
  acht uur,: peuter aankleden
  kwart over acht: de deur uit naar kinderdagverblijf
  om half negen op school/werk
  negen uur: start lessen aan risicojongeren
  kwart over drie: lessen klaar
  tot uur of vijf nakijken, vergaderen, examineren oid
  tussen haf zes en zes peuter ophalen van crรจche
  tussen half zeven en zeven eten maken en ondertussen wassen en drogers draaien
  tot half acht eten
  kind even laten spelen zodat mama de keuken kan opruimen
  dan samen met peuter douchen en tandenpoetsen
  peuter klaarmaken voor bed en ondertussen spullen klaar zetten voor de volgende dag
  half negen: mama tijd uitgezakt voor de tv….. met een glaasje prosecco

 11. Edith

  Weinig herkenbaars aan, en daar ben ik niet erg rouwig om. Het huishouden heeft hier geen prio, en dat zorgt wel eens voor rommel – maar dat blijft toch vooral bij papierwerk en stof. De vieze dingen ruimen we wel gelijk op (dus geen rondslingerende etensresten en gebruikte luiers; die gaan gelijk de vuilnisbak in, en gedragen kleertjes in de wasmand/voorweekemmer al naar gelang hoe vies ze zijn). Kattenbak wordt 1x/dag uitgeschept, stofzuigen doen we hier 1x/week, evenals het verversen van de kattenbak, afstoffen 1x/half jaar (ofzo) en we hebben gelukkig een wasmachine en vaatwasser.

  Het volgende spreekt me wel aan (maar is met een dochtertje van een half jaar wel nog wat voorbarig ;)):
  Moeder ruimt op, geeft de kinderen kleine opdrachten (bordjes naar de keuken brengen, de poten van de stoelen afstoffen, ook kunnen ze eventueel de wasbakken schoonmaken).

  Je kunt ze niet vroeg genoeg laten wennen aan kinderarbeid (als spel gebracht, zodat het leuk blijft) ๐Ÿ˜€ Hoe is de ervaring daarmee van de ouders met oudere kinderen hier?

 12. Edith

  Aanvulling: ik heb die zeldzame man te pakken die zeker evenveel in het huishouden doet als ik zelf ๐Ÿ™‚ (we werken momenteel ook vergelijkbare uren; later gaat hij wel weer meer werken en zal mijn share in het huishouden automatisch weer wat toenemen). We vinden het leuk om in het weekend samen bezig te zijn; dat is gezellig en schiet zo lekker op. Doordeweeks doen we weinig aan het huishouden, behalve dan koken en machinaal wassen en afwassen (+ opbergen van de schone kleding en vaat, dat hebben we helaas nog niet weten te automatiseren). Oh ja, en we [b]strijken niet[/b]! Echt, hoeveel tijd je daarmee bespaart! ๐Ÿ˜€

 13. Lana

  Strijken doet mijn man braaf zelf, elke ochtend het bloesje van de dag. Heerlijk

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.