Vintage stadshuishouding

Reacties 14

Omdat ik het maar niet voor elkaar krijg om mijn huishouden op rolletjes te laten lopen ben ik mijn huisvrouwenhandboeken maar weer eens ingedoken. Wat blijkt? In Femina staat een uitgeschreven dagschema voor zowel plattelands- als stadsgezinnen. Jammergenoeg gaat het in het schema om een gezin met schoolgaande kinderen,dat duurt hier nog even, maar ik wil jullie de wijsheid die uit dit schema druipt niet onthouden. Ik presenteer, een dag in het leven van een stadsgezin in 1965, volgens het boekje:

Gezin van man, vrouw en twee kleuterschoolkinderen; de moeder werkt niet buitenshuis.

6.45-7.45 Opstaan, vader helpt dekinderen bij het aankleden terwijl moeder voor het ontbijt zorgt en de lunchpakketten klaarmaakt. Het gezin ontbijt samen, de ouders zorgen samen voor het eten van de kinderen. De vader gaat om 7.45 naar zijn werk.

7.45-8.45 Moeder ruimt op, geeft de kinderen kleine opdrachten (bordjes naar de keuken brengen, de poten van de stoelen afstoffen, ook kunnen ze eventueel de wasbakken schoonmaken).

8.45-9.45 De kinderen worden naar de kleuterschool gebracht, de moeder doet op weg naar huis inkopen.

9.45-11.30 Het huis wordt schoongemaakt. Vloeren en tapijten gezogen, stof afgenomen met geïnpregneerde stofdoeken. Extra karwijtjes; grote beurt van één of meer vertrekken, een wasje doen, kasten opruimen, de provisiekast nazien, voorbereiding voor lunch. Afwassen en schoonmaken van de keuken. Tijdens de pauze

gebruikt de huisvrouw een kopje koffie. Het is bijzonder belangrijk om het werk met pauzes te onderbreken, gezien uit onderzoekingen bleek, dat men minder vermoeid raakt, wanneer men steeds korte pauzes inlast, in plaats van aan het eind van de werkzaamheden een lange rustpauze te nemen.

11.30-12.30 Kinderen worden uit school gehaald

10-13.30 Koffiemaaltijd met de kinderen

13.30-14.30 De kinderen doen een klein middagdutje terwijl moeder afwast en opruimt.

14.30-15.30 Met de kinderen naar buiten, wandelen; bij slecht weer thuis spelen.

15.30-16.00 Thee drinken.

16.00-17.00 Huishoudelijke bezigheden waarbij de kinderen eventueel kunnen meehelpen.

17.00-18.00 Voorbereiding maaltijd.

18.00-18.30 Thuiskomst vader en gezellig samenzijn.

18.30-19.15 Maaltijd.

19.15-19.30 Afwassen.

19.30-20.00 Vader brengt de kinderen vast naar bed, terwijl moeder de avondthee of -koffie klaarmaakt; op die manier onderhoudt de vader een goed contact met de kinderen die immers aan hun beider zorgen zijn toevertrouwd en de moeder heeft dan een ogenblikje rust voor bijvoorbeeld haar huishoudboekje e.d.

20.00 Als de kinderen naar bed zijn, is de avond voor vader en moeder.”

Juist ja… Het lukt mij de laatste paar dagen heel goed om elke dag een schoon vaatdoekje te pakken. Ook heb ik vanochtend als een was opgehangen en er een nieuwe ingedaan. Van dit schema krijg ik een minderwaardigheidscomplex van hier tot Tokio.

Heel fijn ook dat moeder tijd krijgt voor een kopje koffie. Aangezien korte pauzes heel belangrijk zijn neem ik er ook nog maar een. Goedemorgen!

Lijkt dit schema op jouw dag?

 

Edit: Ik heb ook even het plattelandschema uitgetypt

 

 

 

14 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.