Vintage plattelandshuishouding

Reacties 4

Mijn schema voor stadshuisouding heeft natuurlijk weinig betrekking op onze plattelandsmedemens. Dus op speciaal verzoek van een moderne boerenmama, het plattelandsschema:

“Het gezin bestaat uit vader, moeder, een paar opgroeiende schoolkinderen, geen extra hulp:

6.30 De kinderen worden gewekt; de ene zorgt na het opstaan voor kippen en konijnenen de andere dekt de tafel, tenzij dit al de voorgaande avond is gebeurd en helpt moeder met het ontbijt en de eventuele lunchpakketten.

7.00 Stevig ontbijt. Beide kinderen maken, voordat zij naar school gaan, hun bed op.

7.30-9.00 De huisvrouw

ruimt de tafel af, doet de kamer, slaapkamers enzovoort.

9.00-11.00 Tijd voor extra karweitjes, zoals: een grote beurt van één of meer vertrekken, een wasje, strijken, ramen lappen, eventueel bakken, huishoudboekje bijhouden of andere werkzaamheden. Tijdens een pauze gebruikt zij een kopje koffie. Het is namelijk bijzonder belangrijk het werk met pauzes te onderbreken. Het is uit onderzoekingen gebleken, dat korte pauzes tijdens het werk meer effect hebben tegen vermoeidheid, dan een grote rustpauze na afloop.

11.00-12.30 Eten koken, voorbereiding of bereiding van de warme maaltijd, tafeldekken. Komen de kinderen vroeg uit school, dan kan er om 12.30 warm worden gegeten; komen zij later thuis dan is het beter de warme maaltijd ’s avonds te geven.

12.30-13.30 Maaltijd. Zijn de kinderen thuis, dan ruimen zij de tafel af terwijl de huisvrouw opruimt en de keuken schoonmaakt.

13.30-14.30 Middagpauze, de kinderen spelen buiten of binnen. Komen ze later thuis, dan krijgen ze een stevige maaltijd (brood, melk, kaas).

14.30-15.00 Is het niet in de drukke tijd, dan zorgt de vader bijvoorbeeld voor de middag-koffie.

15.00-17.30 Extra werk, onderbroken door de middagkoffie of -thee op het tijdstip, dat daarvoor het meest geschikt is. MOeder helpt in de drukke tijd mee op het land. Anders is er genoeg ander werk te doen, zoals: werk in de tuin, reparaties, nabehandeling van het wasgoed, hulp bij het huiswerk, soms boodschappen doen. De kinderen spelen een uurtje, helpen in de tuin, verzamelen eieren, voederen de dieren. In elk geval moet vóór het avondeten het huiswerk worden gemaakt.

17.30-18.30 De kinderen helpen met het avondeten. De een zorgt bijvoorbeeld voor de sla, radijsjes, doet de vleeswaren op een schaaltje, ult de melkbekers, de andere zorgt voor het extra gerecht (spiegelei, aardappelsla en dergerlijke). Ieder heeft de verantwoording voor zijn deel.

18.30-20.00 Avondmaaltijd (eventueel worden de lunchpakketten voor de volgende dag aan tafel klaargemaakt en in plastic zakjes in de koelkast of kelder gelegd), afwas opruimen. Blijft de afwas niet tot de volgende morgen staan (een gewoonte die wij beslist afraden), dan neemt de moeder die voor haar rekening, terwijl vader en de kinderen de dingen voor de volgende dag voorbereiden of helpen met afdrogen. Schooltassen kunnen worden gepakt, schoenen gepoetst, kleren nagezien en klaargehangen; de kinderen wassen zich grondig zodat het ochtendtoilet de volgende dag vlug klaar is.

20.00 De familie houdt zich bezig met gezamelijke liefhebberijen totdat de kinderen om 21.00 naar bed gaan. Zaterdags is er een extra koffie- of theetractatie. De ouders hebben nu een uurtje samen de tijd voor gesprek en ontspanning.”

 

Hoe verhoudt dit zich tot een moderne plattelandshuishouding?

 

4 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.