Verjaardagsproblemen

Reacties 28

Er is iets mis gegaan in de planning, ik weet dat dit soort dingen niet te plannen zijn maar toch, toch had dit handiger gekund. Het moment dat ik de uitgerekende datum zag tijdens mijn tweede zwangerschap wist ik dat dit zou gebeuren: mijn jongens zijn bijna tegelijk jarig. Terwijl de verjaardag van de oudste steeds dichterbij kwam had ik twee oplossingen bedacht: Ik zou op tijd bevallen en zorgen dat er minstens een week tussen zou zitten, zo kon je het goed ver uit elkaar vieren. De tweede optie was om op dezelfde datum te bevallen zodat ze inderdaad een verjaardag zouden delen maar daar kon je dan een dubbelgroot feest van maken. Ik faalde jammerlijk.

Uiteindelijk zit ik met twee jaar min twee dagen verschil… Tja wat doe je dan? Hang je de slingers op en laat je ze hangen voor degene die twee dagen later jarig is? Tja dat is lullig, die kan dus niet meer verrast beneden komen op de verjaardagsochtend. Moet je ze dan voor 1 dag weghalen? Maar ja als je een dag later dezelfde slingers ophangt is het ook niet bijzonder meer. Trouwens de hele familie komt zaterdag dus laten hangen is wel handiger, ik ga ze niet drie keer in 1 week ophangen.

Over die familie gesproken, ik ga niet twee verschillende familiefeesten houden, ze zien me aankomen, en dat trekken die kleintjes ook helemaal niet. Maar ze schelen maar twee jaar dus dan krijgen ze op dezelfde dag kado’s die voor hun verjaardag zijn waar ze ook beide mee willen spelen. Moeten we dan überhaupt wel aan eigen kado’s doen? Nu ze nog klein zijn hoeft dat misschien niet maar straks…

Misschien is het ook onzin om me hier zo druk over te maken hoor maar het houdt me erg bezig. Ik weet dat ik mijn verjaardag vroeger echt een magische dag vond, dat wil ik mijn kinderen ook geven. Natuurlijk weten ze zelf niet beter en hun oom is ook nog bijna op dezelfde dag jarig als zij dus ik zit ook te veel in mijn hoofd hierover. Maar toch…

Ik denk dat ik een speciale slinger met hun naam er op maak. Die hangt dan op hun eigen verjaardag prominent aan de muur en op het  familiefeestje hangen ze dan beide.

Maar wat als we over een paar jaar zitten met het probleem dat een van de verjaardagen in het weekend valt? Dan moeten we misschien het feestje op een van hun verjaardagen plannen en dan klopt het allemaal niet meer.  Whaaaaaa…

Ben jij “handig” jarig?

28 reacties

 1. sanne

  Haha! Zó herkenbaar. Mijn oudste en jongste (er zit er eentje tussen) schelen 4jr min 2 dagen (de 31e en de 29e van dezelfde maand geboren).

  De oudste is nu 5 en vindt zelf dat de slingers moeten blijven hangen (prima, vind ik ook t makkelijkst). Ik los het op door de stoel van de jarige te versieren…

  Familie gewoon voor beide dames tegelijk, is in ons geval vooral moeilijk voor de middelste…die die dag als enige géén cadeaus krijgt.

  Het weekendprobleem hier nog niet gehad..jongste is überhaupt nog maar 1x jarig geweest …

 2. Ik ben jarig op 5 december. Geen pretje, al zeg ik het zelf. Maar het is mijn eigen schuld, ik ben zelf langer blijven zitten. Ik vond het als kind heel oneerlijk dat mijn zusje kadootjes kreeg op mijn verjaardag, en ik geen kadootjes kreeg op háár verjaardag! Misschien hadden mijn ouders het beter op een andere dag kunnen vieren.

  Ondertussen is het geen probleem meer, geen van mijn vrienden viert nog sinterklaas, dus ik kan het op de dag zelf vieren als ik dat wil. Hoe dat moet wanneer er kinderen in het spel zijn weet ik nog niet.

  Wel grappig dat we de dag na mijn verjaardag de kerstboom neerzetten, en deze dan blijft staan tot de dag vóór mijn zusje haar verjaardag, die is op 7 januari geboren. Dan hebben we dus kerst van 6 december tot 6 januari. Ik vind kerst toch veel leuker dan sinterklaas. Heeft vast niks met mn kindertijd te maken haha.

 3. Ik dacht ook meteen aan het versieren van de stoel en misschien een speciaal ontbijt (wat de niet jarige dus niet krijgt.) Misschien mooie nieuwe kleren?

  En ik denk dat het wel belangrijk is dat ze ‘straks’ eigen uitdeelsels krijgen op school en een eigen kinderfeestje!

 4. ik ben midden ind e zomervakantie jarig, iedereen was dus altijd op vakantie tijdens mijn verjaardag. Ik heb er nog steeds trauma’s van, dat snap je 😉
  Eline onlangs geplaatst…Het is koud!

 5. Wij zijn super handig jarig 🙂
  februari -maart -april -mei -juni
  Zolang ze klein zijn kan je het denk ik prima samen vieren, dan heb je ook geen jaloerse kinderen omdat de ander cadeaus krijgt! Dat is in deze leeftijdsfase een behoorlijk groot voordeel!
  En later, ach, dat is later.
  Geertruurzaam onlangs geplaatst…Papieren huwelijk

 6. Debora

  Onze dochters schelen precies 4 jaar -1 dag. Ze zijn dus na elkaar jarig. Op de zelfde dag uitgerekend en 11 en 10 dagen overtijd gegaan.
  Wij vieren het gewoon samen met de familie. Ook de cadeaus keren ze beide die dag. De oudste dochter kreeg haar eigen kinderfeestje en de jongste straks ook.
  Nichtje is 2 dagen later jarig en omdat ze nogal wat verder weg woont is het wel elk jaar puzzelen!
  We maken er gewoon 1 groot feest van 🙂

 7. Ik zou de stoel van de jarige versieren, evt met eigen naamslinger. Die van mij schelen 6 weken, er zit precies een schoolzomervakantie tussen. Wat planning betreft waarschijnlijk ook niet ideaal… wat ik wel jammer vindt is dat zoonlief een dag uit de pas loopt. Toen hij geboren werd waren de verjaardagen van ons 3 op zaterdag. Hij is een zondagskind…
  Claartje onlangs geplaatst…Juli 2015 – Naamslingers

 8. Barbara

  Ik zeg: dubbel feest! Hier drie jaar min drie dagen en we vieren het altijd samen. Het valt óók nog midden in de zomervakantie dus tracteren op de dag zelf is geen optie en veel vriendjes zijn opvakantie. Zielig gewoon 🙂
  Mijn zus en ik schelen 11 dagen en hebben het áltijd samen gevierd, ook toen we groter waren. Wel kregen we op een gegeven moment een eigen kinderfeestje, ik denk dat je daarin later het onderscheid kunt maken. En inderdaad het huis eenmaal versieren maar voor de jarige een versierde stoel of een verjaardagskroon.

 9. Het vieren van mijn verjaardag vroeger met de familie viel nogal eens in het water door de jaarlijkse wielerkoers in ons dorp, altijd in het weekend dat ik mijn verjaardag vierde. Mijn enthousiasme voor wielrennen is nog steeds volledig niet bestaand, in tegendeel. Wat wel weer leuk was dat op mijn verjaardag werd gevlagd, want ik werd geboren op 29 juni, net als Prins Bernhard.
  Vervolgens trouwde ik een man die op ”de derde kerstdag” jarig is en kreeg op de 21e en de 30e van die maand twee van mijn drie zoons. De andere drie kinderen zijn van eind maart, eind mei en eind juli. Dat is dan weer wel mooi geregeld. December is nog steeds niet mijn meest favoriete tijd van het jaar.
  Gonneke van Veldhuizen onlangs geplaatst…Morgenstond

 10. Lies

  Mijn man en ik zijn heel handig jarig: op dezelfde dag. Dus toen we het nog vierden was dat heel handig; 1 dag het huis vol maar dan was ook weer klaar voor een jaar. Cadeaus geven aan elkaar hebben we wel heel snel afgeschaft, want dat voelde echt heel raar. Nu is het wachten tot de kinderen ( 1 en 5 en ver uit elkaar jarig) groot genoeg zijn om ons ontbijt op bed te brengen, zodat we daar niet meer over hoeven te ruzieën. 😉

 11. Ik ben jarig op 11 november, maar het weekend daarna is altijd het moment dat ik het vierde. Maar dat weekend is ook de intocht van Sinterklaas. Voor mijn gevoel was mijn verjaardag altijd heel onhandig, omdat iedereen (vriendjes, jonge familie) eigenlijk veel liever daar naar keek. 🙁

 12. Brenda

  Ohw ik zou daar ook vreselijk over dubben! Ik vind jarig zijn nog steeds fantastisch en zou mijn dag met niemand willen delen. Ik ben 10 september jarig, mijn zoon 9 november en mijn partner 4 januari. No problemo! Wij denken al tijden aan een twee en ik heb al bedacht dat ik dan een lente/zomer kindje wil, ja dat valt misschien niet te plannen maar je kunt t op z’n minst proberen 😉

 13. bijna!
  ik was uitgerekend op 5 december, daarom hoopte ik heeeel erg om bij 37 weken, zodra het ‘mag’ te bevallen. dan zou ik nog t verste van Sint z’n dag af zitten. 2 weken te laat vond ik ook geen optie, want tussen sint en kerst in jarig zijn lijkt me helemaal frustrerend.
  maar goed, zoiets valt natuurlijk niet te plannen! en ik ben niet t typ dat binnenkantjes van ananassen gaat eten enzo.
  Het is aardig goed gekomen: bij 38 weken is ze gekomen.
  Ik ben wel benieuwd of dit later nog lastiger gaat worden met cadeautjes.
  Wat ik nu al wel merk: opa en oma komen op haar verjaardag én met sinterklaas, maar de ooms/tantes (onze broers en zussen) komen alleen met sinterklaas ‘want dan zien we elkaar toch’.
  Dit jaar word ze 1..dus ik ben benieuwd hoe het allemaal zal lopen!

 14. Marjolein

  Mijn opa, mijn vader (zijn zoon) en mijn nichtje zijn alle drie op dezelfde dag jarig. Ook knap! Ohja, en mijn kat ook :D.

  Het is misschien niet ideaal de verjaardag van je zoons, maar uiteindelijk zullen zij niet beter weten. En misschien schept het wel een extra band tegen de tijd dat ze ouder zijn en meer hun eigen weg gaan dat bijna gedeelde moment in het jaar.
  Naast slingers zijn er nog tig rituelen te bedenken om hun dag echt van hun te maken; geboorte-/levensverhaal-tot-dan-toe vertellen met voor elk jaar een kaarsje erbij aansteken, dat verhaal en aantal kaarsjes verschilt sowieso, kaarsje aansteken bij het ontbijtbordje van de jarige, idd stoel versieren, persoonlijke kroon, etcetera. Dat maakt en houdt het persoonlijk en de algemene slingers kunnen dan misschien voor het gemak blijven hangen ;). Het is gewoon de hele week feest voortaan bij jullie!!

  Dubbel gefeliciteerd in ieder geval voor en met de heren!

 15. Mijn moeder en ik schelen ook maar 6 dagen ofzo.
  De ene zaterdag vierde zij het dan , en de zaterdag er op ik , ja toch apart.
  Al hebben we het vorig jaar wel samen gevierd. Dat was even handiger voor een keertje.
  Engelina onlangs geplaatst…HNTM : Winnares Loiza – Een echte vrouw.

 16. Paulien

  Mijn vriend en zijn broer zijn op dezelfde dag jarig. Erg leuk toen ze nog thuis woonden, maar nu ze elk op zichzelf wonen, is het elk jaar de vraag: wie gaat er op zijn eigen verjaardag weg om naar zijn broer te gaan? Helemaal niet op verjaardag gaan bij je broer is natuurlijk ook niet leuk. En voor hun ouders is het nu ook niet echt meer ideaal. Ik denk dat je over 20 jaar blij zult zijn, Lana!

 17. madelief

  Hier een verjaardag op de eerste, vierde en de achtste. Slingers haal ik s’avonds weer weg en ik heb er een hele boel zodat iedereen zijn eigen slingers heeft. Ook mag het kind dat jarig is het avond eten uitzoeken. Toen ze nog kleiner waren kwam de familie voor alle drie tegelijk. Familie woont ver weg dus nu is het niet standaard meer dat ze komen en daar is ook niets mis mee! Eens in de zoveel jaar geven we een feest voor ons allemaal tegelijk: scheelt een boel autokilometers! En op de basisschool leeftijd kun je onderscheid maken door het geven van een kinderfeestje. Ik denk dat als jij er geen probleem van maakt, je kinderen het ook heel normaal zullen vinden.

 18. isa

  Mijn kinderen schelen 3 jaar en 6 weken. De eerste verjaardag van de jongste heb ik nog apart gevierd maar…..bijna iedereen zei af, hij is dan ook wel wat onhandig jarig, begin juli. Maar omdat ik geen patroon wilde van oudste wel veel bezoek en jongste niet, vieren we het sindsdien samen. Inmiddels hebben ze zelf de keuze en kiezen voor samen! Tja en die slingers…..die hangen er bij ons na een half jaar nog

 19. Voor mij was vroeger het ultieme verjaardagsgevoel verbonden aan de versierde slaapkamer. Mijn ouders versierden altijd onze slaapkamer terwijl we sliepen. Als je dan s ochtends wakker werd was het direct groot feest! Mijn man en ik zetten de traditie voort, onze kinderen vinden het net zo prachtig!

 20. Crystal

  Ik heb voor mijn dochter tijdens haar eerste verjaardag iedereen gevraagd om stofjes mee te nemen en daarvan daarvan heb ik een persoonlijke verjaardags slinger genaaid. Net als het tafelkleed is speciaal voor haar versierd door visite. In dat soort details kan je variëren

 21. Jolanda

  Ow ja, vreselijk dilemma. Hier twee jaar twee weken en twee dagen verschil. Nu 6 en 4 jaar oud. Twee weken later papa. Twee weken later weer sinterklaas, twee weken later oma en twee weken later kerst. Opa’sen oma’s willen toch op de verjaardag zelf langskomen ( want toch in de buurt en toch tbm) dus ertussenin tegelijk vieren maakt t probleem weer erger 😉
  Verjaardag van papa vieren we nu niet echt, maar ja, opa’sen oma’s willen toch langskomen…
  Kortom ik lees mee voor n ideale oplossing..
  We hebben wel eens overwogen om ipv jaarlijkse verjaardag, de halve verjaardagen te gaan vieren. Maar die optie heeft t nog niet gewonnen..

 22. Tessa

  Ik heb een tweelingzus en dus nog nooit een ‘eigen’ verjaardag gehad. En ik ben helemaal zonder trauma’s groot geworden ;-). En toen ik het huis uit ging leerde ik vrij daarna snel mijn man kennen, die één dag later jarig is. Tja, het is wat het is. Volgens mij maak jij het zelf groter dan het is (en dat weet je ook wel, maar toch :)).

  Ik zou de slingers laten hangen, en dan inderdaad op de dag zelf wel de naamslinger van de jarige ophangen en de stoel van de jarige versieren.

  Wij vieren trouwens ook de halfjaardagen, dan versieren we de slaapkamer terwijl ze slapen. Helemaal grappig omdat ze dat nooit van tevoren in de gaten hebben.

 23. Nelly

  Hou je vast. Ik ben zelf op 29 november jarig. Ik had de pech dat 2 ooms van mij op dezelfde dag jarig waren (allebei al overleden) een broer van mijn vader en een broer van mijn moeder. We liepen wat af op die dag. VRESELIJK!!!!!!
  Tja en toen kreeg ik zelf 5 kinderen. De oudste kwam uiteindelijk op 28 november…..
  De 2e 22 maart, de 3e 21 maart, de 4e 8 maart en mijn man is jarig op 29 maart (ook onze trouwdag)….de laatste 26 augustus (er is een nichtje van mijn man jarig maar daar komen we niet)

  Bleh……moeilijk om op te lossen. Ik probeer ze wel allemaal hun eigen taart te geven en nu hebben ze natuurlijk ook hun eigen vrienden. Slingers liet ik wel hangen hoor. Of ik wisselde ballonnen om……

 24. marijke

  Ik was 5 dagen na mijn moeder jarig. Ik vond het vreselijk. Alle familie kwam op mijn moeders verjaardag, of in het dichtstbijzijnde weekend en dan werd mijn moeder gefeliciteerd, en bij mij
  ” O ja, je bent ook snel jarig, alvast gefeliciteerd ” , op mijn verjaardag zelf geen familie, want die waren net geweest. Nu achteraf lijkt dat niet zo erg, maar als je kind bent wil je toch dat je verjaardag speciaal is. Nog heb ik een hekel aan verjaardagen vieren.

 25. Melanie

  Hoe herkenbaar! De mijne schelen 13 maanden dus we halen wel tussentijds de slingers weg maar vieren vooralsnog (oudste werd 2 weken geleden 6, jongste wordt over anderhalve week 5) de verjaardag voor familie gezamenlijk op een moment dat er een beetje tussenin valt. Dat gaat tot nu toe wel. Vorig jaar vierden we een gezamenlijk kinderfeestje, maar dit jaar niet meer. En het probleem met de cadeaus – oudste krijgt iets en jongste vindt dat ook tof maar vervolgens krijgt hij zelden echt iets leuks (immers: het echt leuke cadeau voor zijn leeftijd kreeg oudste het jaar daarvoor al…). En dan hebben we het nog niet eens over de briljante timing zo net een paar weken voor Sinterklaas… Maar goed: luxe-problemen hè?

 26. mijn dochter en ik schelen 1 dag, zij is een dag na mij jarig. We vieren het dan samen. Mijn man en onze jongste schelen drie dagen en vieren het dan ook samen. Niet ideaal, maar beter dan helemaal tegelijk jarig zijn. Want wie gaat er dan naar wie?

 27. Helma

  Tot ze een jaar of 8 zijn zou ik het gezamelijk vieren hierna appart……tenzij ze het dan nog leuk vinden natuurlijk en dan wel een datum tussen beide verjaardagen kiezen das wel het eerlijkst.

 28. Helma

  Zie net dat het van 2015 is haha mijn excusses…..

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.