Vaders zijn ook ouders

Reacties 9

Natuurlijk zijn vaders ook ouders, daar is toch geen discussie over? Nee maar dat zou wel moeten. Bij een bevalling krijgt een vader 5 dagen verlof, een daarvan op de dag van de bevalling en drie onbetaald! Wat zeggen we hiermee? Ach joh, papa kan wel weer aan het werk, die heeft niets te maken met die verse baby. Dat kan toch niet.

De Nijmeegse hoogleraar Carolina de Weerth pleitte vorige week voor een jaar lang verlof zodat een kleine het eerste jaar niet naar de opvang hoeft. Goed plan maar wel met één kleine kanttekening: Dit moet te verdelen zijn onder de ouders.

Op dit moment is het bevallingsverlof niet te verdelen onder de ouders, logisch ook want het is daar veel te kort voor, die verloftermijn is meer gericht op lichamelijk herstel dan op zorgen voor een nieuwe wereldbewoner. De eerste zes weken ben je überhaupt nog aan het herstellen van de bevalling, als je borstvoeding geeft heb je die eerste weken ook hard nodig om daar een goede basis voor te leggen. Tegen de tijd dat je je mini een beetje kent moet je al weer aan de slag.

Emancipatie

Het wordt tijd dat de overheid niet alleen blijft roepen dat er meer vrouwen aan het werk moeten en roepen hoe geëmancipeerd we allemaal wel niet zijn. De vaders, en trouwens ook de niet bevallen vrouwelijke partners van de verse moeders zijn net zo goed ouders!

Een jaar verlof te verdelen onder de ouders is een win win situatie. Niet alleen kan het kind een goede basis opbouwen met zijn primaire verzorgers maar de partners kunnen ook gelijkwaardig zorgdragen voor huis en kind.

Ja maar het bedrijfsleven dan?

Voor het bedrijfsleven op zijn achterste poten gaat staan: het is een stuk productiever om een vervanger in dienst te hebben voor 6-12 maanden dan iemand voor 16 weken. Als iemand er een half jaar of langer kan zitten kan die persoon ook echt iets betekenen voor het bedrijf en als je een contract kan aanbieden voor zo’n periode kan je ook betere mensen krijgen dan als je maar 16 weken aan kunt bieden. Ook blijkt uit Scandinavië dat meer mensen na hun lange verlof weer fulltime aan de slag gaan.

Meer hierover vanavond in Brandpunt om 20:25 uur op NPO 2 met yours truly!

Hoe sta jij hier in?

9 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.