Vaders zijn ook ouders

Reacties 9

Natuurlijk zijn vaders ook ouders, daar is toch geen discussie over? Nee maar dat zou wel moeten. Bij een bevalling krijgt een vader 5 dagen verlof, een daarvan op de dag van de bevalling en drie onbetaald! Wat zeggen we hiermee? Ach joh, papa kan wel weer aan het werk, die heeft niets te maken met die verse baby. Dat kan toch niet.

De Nijmeegse hoogleraar Carolina de Weerth pleitte vorige week voor een jaar lang verlof zodat een kleine het eerste jaar niet naar de opvang hoeft. Goed plan maar wel met één kleine kanttekening: Dit moet te verdelen zijn onder de ouders.

Op dit moment is het bevallingsverlof niet te verdelen onder de ouders, logisch ook want het is daar veel te kort voor, die verloftermijn is meer gericht op lichamelijk herstel dan op zorgen voor een nieuwe wereldbewoner. De eerste zes weken ben je überhaupt nog aan het herstellen van de bevalling, als je borstvoeding geeft heb je die eerste weken ook hard nodig om daar een goede basis voor te leggen. Tegen de tijd dat je je mini een beetje kent moet je al weer aan de slag.

Emancipatie

Het wordt tijd dat de overheid niet alleen blijft roepen dat er meer vrouwen aan het werk moeten en roepen hoe geëmancipeerd we allemaal wel niet zijn. De vaders, en trouwens ook de niet bevallen vrouwelijke partners van de verse moeders zijn net zo goed ouders!

Een jaar verlof te verdelen onder de ouders is een win win situatie. Niet alleen kan het kind een goede basis opbouwen met zijn primaire verzorgers maar de partners kunnen ook gelijkwaardig zorgdragen voor huis en kind.

Ja maar het bedrijfsleven dan?

Voor het bedrijfsleven op zijn achterste poten gaat staan: het is een stuk productiever om een vervanger in dienst te hebben voor 6-12 maanden dan iemand voor 16 weken. Als iemand er een half jaar of langer kan zitten kan die persoon ook echt iets betekenen voor het bedrijf en als je een contract kan aanbieden voor zo’n periode kan je ook betere mensen krijgen dan als je maar 16 weken aan kunt bieden. Ook blijkt uit Scandinavië dat meer mensen na hun lange verlof weer fulltime aan de slag gaan.

Meer hierover vanavond in Brandpunt om 20:25 uur op NPO 2 met yours truly!

Hoe sta jij hier in?

9 reacties

 1. We moeten af van het idee dat je kinderen er gewoon effe bij doet, tussendoor. En we moeten af van het idee dat kinderen krijgen uitsluitend en privé-hobby is. Het gaat om de toekomst van de samenleving. Daar kun je maar beter een stevige basis voor neerleggen. Ik ben warm voorstander van langer en beter te verdelen verlof.
  Anita onlangs geplaatst…Weblog 016

 2. Irene

  Hear hear. Ik vind het echt van de zotten dat er in Nederland zo weinig verlof mogelijk is voor vaders. Ik vond het heerlijk dat mijn zoontje met negen maanden thuis bij papa kon blijven toen ik weer ging werken, fijner idee dan een opvang. Bovendien ook erg goed voor je relatie om allebei te weten wat het is om thuis te zijn met kinderen terwijl de ander werkt.

 3. Barbera

  Ik ben het ontzettend met je eens en vindt het goed dat je nu de knupper eens in het hoenderhok gooit! Ik hoop dat er veel mensen kijken, en dat er iemand uit de 2e kamer het idee gaat oppakken.

 4. Tyra

  Helemaal mee eens! Laat de papa’s ook lekker papa zijn. Als ik nu eens een enkele keer alleen ergens ben zonder kinderen wordt er gevraagd ‘of papa oppast vandaag’. Op de uitleg dat papa gewoon papa is wordt vaak verwondert gereageerd en gevold door een ‘oja….’

 5. sanne

  Ik zag je toevallig. Belangrijk onderwerp!

 6. Helemaal met je eens!

  Maar ik denk dat we dan eerst een af moeten van termen als “papa-dag” en inderdaad “papa past op”. Ik maakte me daar in het begin ook nog wel eens schuldig aan, daar te zeggen dat mijn man oppaste terwijl ik een dagje wegging. Maar eigenlijk klopt dat natuurlijk van geen kant….

  Overigens ben ik er wel voor dat mensen dan zelf mogen bepalen hoe ze het verdelen. Hoeft niet persé 50 / 50. Mijn man zou er helemaal niet gelukkig van zijn geworden om een half jaar thuis te zijn, die is blij als hij na een vakantie van 2 weken weer aan het werk mag! 😮
  Daantje onlangs geplaatst…Verboden te lachen 😉

 7. Saskia

  Diepe zucht.. Ik ben het eens dat je verlof zou moeten kunnen verdelen tussen vader en moeder. Verder ben ik het met het hele item van Brandpunt NIET eens. Ik werd na 3 maanden ouderschapsverlof gillend gek.. een jaar verlof zou ik niet uithouden. Daarnaast heb ik een baan die ik leuk en belangrijk vind, en in die baan is het gewoon niet mogelijk een jaar uit het arbeidsproces te zijn, zeker niet als je ook met kinderen graag wilt doorgroeien in je baan. Maakt dat mijn kinderen minder belangrijk? Nee! Ik ben mamma eerst, maar als 2e ben ik wel aan het werk. Ik denk dat als ik thuisblijfmoeder zou zijn, dat slecht zou zijn voor mijn kinderen, omdat ik dan diep ongelukkig zou zijn.
  Waar ik in het hele verhaal HEEL erg boos om kan worden is de arrogantie waarmee wordt gezegd dat je alle kinderen van jonger dan 12 maanden bij je moet houden, “en dat alle onderzoeken dat uitwijzen, we kunnen nog veel leren van primitieve volken” BLEURK! Het is nog eens niet waar ook; er zijn voldoende onderzoeken die aantonen dat ook kinderen jonger dan 1 jaar goed kunnen gedijen op een kdv. Elk kind is anders, er zijn kinderen die NOOIT naar een NSO of dagverblijf moeten gaan, die kunnen dat niet aan. Er zijn ook kinderen die vanaf een maand of 4 meer prikkels nodig hebben en het heel goed doen op een KDV.
  Wanneer komen we nu eens los van de noodzaak anderen keuzes op te dringen? Alsjeblieft, doe wat voor jou goed is, en laat mij mijn eigen keuzes maken. Geef gezinnen de kans hun keuzes te maken binnen de huidige economie, ja.. stimuleer een goede verdeling van zorg tussen vaders en moeders, ja. Maar ga geen langere periode van onttrekking aan het arbeidsproces afdwingen, dat maakt de situatie voor vrouwen in hogere posities er niet makkelijker op..

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.