Bijgerecht voor kerst: Twee kleuren dauphinoise

Reacties 3

Hebben jullie al stress voor het kerstdiner? Niet doen. Zorg dat je het makkelijk houdt en maak zoveel mogelijk van tevoren. Dit aardappelgerecht ziet er super uit en kan je volledig van tevoren voorbereiden. Je hoeft het alleen nog af te bakken.

Wat heb je nodig?

– vastkokende aardappels
– oranje zoete aardappel
– slagroom
– crème fraiche
– knoflook
– zout en peper
– boter
– eieren

Ja en nu staan de culipuristen natuurlijk op de achterste poten want in een dauphinoise horen geen eieren. Dat klopt maar het is lekker en zorgt er voor dat hij altijd lukt!

Ik geef er geen hoeveelheden bij want het ligt heel erg aan je gezelschap en aan je ovenschaal.

Hoe moet dat dan?

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij met de keukenmachine, de mandoline of als je geduld hebt met de hand dunne plakjes van de aardappel en de zoete aardappel. Elk plakje moet even dik zijn. Snij zoveel dat je ovenschaal mooi vol zit. Kiep nu de plakjes in een bak, maak je schaal schoon en snij een knoflookteen doormidden. Wrijf met de knoflookteen de schaal in. Smeer daarna de schaal royaal in met boter.

dauphinoise ingredienten

Leg de plakjes aardappel mooi gelijkmatig in de schaal, het hoeft niet heel netjes maar het is wel leuk als de kleuren aardappel elkaar een beetje afwisselen.

Meng een kuipje crème fraiche met slagroom. Voor mijn schaal heb ik 150 ml slagroom gebruikt. Doe daar 1-3 eieren bij, afhankelijk van de maat van je schaal. Voeg genoeg zout toe en wat peper naar smaak en giet het over de aardappels.

Dauphinoise roommengsel

mijn formaat schaal moet ongeveer een uur in de oven. Eerst drie kwartier afgedekt met folie en dan nog een kwartier zonder. De schotel is klaar als een vork er makkelijk in prikt.

Maak je de schotel van tevoren klaar? Tel dan een kwartier bij de baktijd op, de koelkast is natuurlijk koud dus het duurt langer voor hij klaar is.

De ovenschotel is het allerlekkerst als hij ietwat is afgekoeld dus ideaal als je andere gerechten nog moet afmaken in de oven.

dauphinoise

Ook lekker:

– Meng wat fijngeraspte parmesaanse kaas door het roommengsel, let dan op met de hoeveelheid zout
– voeg wat nootmuskaat toe
– Maak hem met alleen zoete aardappel, dan hoeft hij minder lang in de oven!

Wat serveer jij met kerst?

3 reacties

  1. Pingback: Prettig weekend! - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.