Traktatie? Dit is niet leuk meer

Reacties 43

Ik snap het niet, echt niet. Natuurlijk ligt het ook aan de peuterspeelzaal zelf, dat ze hun eigen beleid niet strenger uitvoeren, maar ik snap de ouders ook niet. Begrijp me niet verkeerd, mijn peuter eet heus ook wel eens een koekje of een ijsje of beide tegelijk. Natuurlijk is snoep niet de duivel al probeer ik het nog zoveel mogelijk te vermijden. Maar een groep 2,5 tot 4 jarigen een zak met daarin een zakje chips, een zakje koekjes, een rolletje snoepjes, een zakje snoepjes en een lolly geven gaat gewoon te ver!

Gelukkig is mijn zoon nog niet zo opmerkzaam op dit soort dingen en kon ik alles behalve de chips en de koekjes laten verdwijnen maar toch! Weer stond ik achter mijn rug de ergste dingen er uit te halen, voor de zoveelste keer want met vijftien kinderen en een stevige doorloop is er altijd wel eentje jarig…

Die moeder

Ik wilde nooit die moeder worden, die moeder die van alles een punt maakt en haar kinderen dingen wil ontzeggen, dat was ik echt niet van plan, een traktatie moet kunnen, dan kijk ik bij wat koekjes of chips of zelfs zo’n minizakje snoepjes echt wel even de andere kant op maar dit? Als het nou de eerste keer was…

De peuterspeelzaal heeft een duidelijke regel: Op de peuterspeelzaal eten we gezond, ook traktaties zijn gezond. Ze hebben zelfs een map met ideeën liggen maar ik ben echt de enige ouder die geen snoep heeft meegegeven.

fruittaart, gezond trakterenOnze traktatie werd door de peuters trouwens even goed ontvangen! Op die leeftijd vinden ze het namelijk allang leuk om een feestje te vieren, of dat nou is met leuk fruit of ongezonde troep. Ook zijn er met tools als pinterest genoeg leuke ideeën te vinden voor alternatieven.

Ik voel me echt een zeur maar het gaat om de gezondheid van die kleintjes, dat je geen feestje kunt vieren zonder snoep te krijgen moeten we er niet al zo jong in stampen. Doe je die kinderen daar werkelijk een plezier mee?

Hoe sta jij tegenover traktaties?

43 reacties

 1. stefanie

  ja, niet leuk. er wordt wat afgesnoept en er zijn vuile dingen op de markt. maar zoals je zegt, it’s part of life. en zodra je je kindje ergens toevertrouwt heb je de zaak niet meer 100 procent in de hand. je kan het thuis zoveel mogelijk doen zoals het je juist lijkt en een keer daarbuiten… proberen je kindjes er bewust van te maken een keer ze dat kunnen begrijpen.

 2. Zulke zakjes komen hier ook wel eens voorbij, dan heb ik het over de basisschool.

  Voor het eerst dit jaar heeft mijn dochter geen fruit/groente getrakteerd maar een geknutselde uil met een reepje kinderchocolade…. eigenlijk al buiten de lijntjes die wij hanteren voor een tractatie.

  Zakjes zoals bij je zoontje heb ik als ‘die
  Nathalie onlangs geplaatst…Er op uit met zus en dochter!

 3. Sorry te vroeg op plaatsen gedrukt (lang leven de mobiele telefoon)

  Als ‘die moeder’ heb ik een jaar of twee geleden op de basisschool te kennen gegeven dat ik het niet normaal vind om zulke zakken te geven.. . Leuk nee.. maar heeft de rest van het schooljaar wel effect gehad.

  Groetjes,
  Nathalie
  Nathalie onlangs geplaatst…Er op uit met zus en dochter!

 4. G

  Eens! Maar wacht maar tot ze ouder zijn… Het wordt alleen maar erger! De basisschool is wat betreft trakteren en feestjes een drama. Echt er zijn ouders die het snappen, en meer dan je denkt, maar dat groepje dat vind dat je 7-traktaties-in-1 moet geven blijft de overhand houden.
  Ook feestjes zijn zo’n punt. Hier een meisje dat 10 werd en ging bowlen EN naar de film en frietjes eten. Dat zijn in mijn ogen 2 of 3 partijtjes!!
  Leg jij maar weer uit dat een speurtocht enz. ook leuk is… Zucht….

 5. J.

  Goh, ik kon dit wel geschreven hebben 😉

  Onze dochter is nog maar één maar erger me nu al aan het ‘beleid’, of het gebrek daaraan. De leidsters van het kdv snappen het niet, dat ik niet wil dat mijn dochter diksap krijgt, of vruchtenhagel, of een cakeje als traktatie. Ik voel me zo’n zeur, maar ik blijf bij mijn standpunt.
  Gelukkig zijn we niet alleen, al voelt het soms wel zo 🙂

  Gr. J.

 6. Suuz

  Ik deel je frustratie. Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking met babyzwemmen. Leeftijdscategorie ‘aantal weken’ tot 1 jaar. Toen er een kindje 1 werd, werd er getrakteerd op een zakje met verschillende snoepjes. Ik viel werkelijk stijl achterover.
  Onze oudste had op het KDV een trommeltje met zijn eigen lekkernijen. Niet omdat hij allergies was, maar ter vervanging van de rotzooi die regelmatig langs kwam.
  Ik vind het ook een dilemma. Ik wil ook niet ‘zo’n moeder’ zijn, maar als ik niks doe verdwijnt er zo’n enorme hoeveelheid rotzooi in zo’n kinderlijf dat het ver over mijn grens gaat van wat ik acceptabel vind als uitzondering.

 7. Ik snap je frustatie omdat mijn kinderen op de vrije school zaten had ik daar minder last van. Het was daar toentertijd normaal om voor een traktatie zelf iets te bakken en /of te maken. Ik moet er eerlijk bij vertellen dat mijn kinderen al die traktaties bijna nooit lusten omdat ze zo gezond waren , altijd van volkorenmeel en altijd zonder suiker ! In de hoogste klassen werd wel op chips getrakteerd.
  Ik was natuurlijk van het maken van traktaties en dat heb ik jaren met plezier gedaan.
  Thea onlangs geplaatst…Wat staat er op de seizoentafel met Pasen ?

 8. Annemieke

  Ik deel je mening. Ik was een keer voor een interview op een school en dat was tijdens het ochtendhapje (groep 7). Ik viel haast van mijn stoel. Iedereen, maar dan ook iedereen heeft een pakje of blikje (tel even de klontjes suiker bij elkaar op!) + een grote koek, zakje met smoeltjes, 3 sultana’s etc. Hoe moet ik daarin ooit mijn zoon in sturen. Hij krijgt bijna nooit bewerkt zoet. Daarnaast geef ik wel rozijnen, dadels en gedr. abrikozen (ook zoete smaak, maar wel natuurlijk) – maar evengoed noten, komkommer, tomaatjes en veel fruit.. Maar ik weet dat hij het allemaal wel gaat opeten / lekker vind. Tja… nu valt er nog niet zoveel aan uit te leggen (hij is bijna 3), maar misschien op een later stadium wel? Hoe ervaren andere moeders dat? Je moet voor de gein eens een boek lezen als ‘Van tempel naar gifbelt – kinderen’ door Jacqueline van Lieshout. Nu goed, zij heeft dan ook wel haar eigen manier van de dingen vinden/zeggen, maar wat een eye-opener is dat! Ik was sowieso wel van plan om met de bento te gaan werken. Mijn tussendoortjes worden noten, een gekookt ei, cherrytomaatjes, komkommer enz. (tenminste… is nu mijn voornemen ;-))…

 9. Annemieke

  En o ja… hij gaat btw niet naar de PSZ. De eerste ervaring voor mij wordt dus straks de kleuterschool (incl. misschien een paar maanden/weken groep 0 vooraf)…

 10. irma zee

  yup, heb er laatst ook wat van gezegd dat ik het erg overdreven vind en raar vind dat ze hun eigen beleid niet handhaven.. ik wil sowieso bijvoorbeeld niet dat mn zoontje lolly’s krijgt.
  ze vinden toch dat een snoepje af en toe moet kunnen ..

 11. Ilse

  Ik merk hier ook dat de meningen over koek/snoep erg uiteen lopen (beginnend al in een verschil van mening tussen ons en onze ouders 😉 )
  Op de peuterschool kreeg zoon soms ook zulke zakken met traktaties mee, onvoorstelbaar. Op een gegeven moment krijgen ze alleen de leeftijd dat je het niet meer zo makkelijk kan laten verdwijnen. En ja, ook hier krijgt zoon echt wel snoep/koek/chips/ijs etc. Ik ga hem echt niet alles ontzeggen. Maar er is verschil in snoep en snoep én hij krijgt 1x, op bijzondere dagen 2x, per dag een dingetje. Fruit is hier ook nog steeds een feest.

  Overigens wil ik ook niet “zo’n moeder” worden/zijn, maar als niemand zn mond opentrekt….. Op de peuterschool kon ik het er wel goed met de leidsters over hebben. Al snapten ze mijn kritiek niet op de limonade-met-minder-suiker (lees: dus met zoetstoffen :/ )

 12. Claartje

  m’n dochter heeft 1x getrakteerd op rozijnendoosjes. daarna nooit meer. ze wordt 4 de zondag vóór de eerste schooldag dus weet ook niet hoe het dan gaat met trakteren. maar wou het wel gezond houden…

 13. Om doodmoe van te worden..
  M’n zoon van 10 lust geen snoep (net z’n moeder) Dus traktaties liggen in de kast en om de zoveel tijd gaat het weg..
  Toen hij klein was kon ik het makkelijk weren (in winkels e.d.)
  Ik weet niet wat er veranderd is, maar ik ben nu (bij m’n jongste van 2,5) hele dagen Nee aan het roepen. Naar de PSZ gaat hij niet, dus ik heb het alleen over winkels en de buurtsuper!! En niet aan mij vragen, maar aan peuter zelf?! (De ETOS medewerkers hebben hier nogal een handje van.. Kan iemand me dat uitleggen? Ik kan meestal nog net z’n arm weg trekken omdat ze het zo in z’n hand steken.. (Het maakt hem niet uit want hij is het -nog- niet gewend, en hij geniet van een worstje/kaasje wat hij vaak al krijgt op de vers afd van supermarkt)

 14. Helemaal mee eens!
  Ik heb zo lang mogelijk fruit getrakteerd en bij de jongste doe ik het nog, maar toen de oudste in groep 5 concludeerde dat hij de enige was die nog fruit trakteerde vond hij dat het anders moest.
  Prima, maar we gaan geen mega zakken snoep uitdelen.
  Waarom moet het altijd en en en en. Al helemaal bij zulke jonge kinderen. Ik zou er zelf al misselijk van worden als ik dat allemaal op snoep.
  Groetjes,
  Joyce
  Zjojes onlangs geplaatst…Jij bepaalt wat er op tafel staat #5

 15. Lineke Hulzinga

  Helaas is dit maar al te herkenbaar. En ik heb altijd stug volgehouden met gezonde, maar hele leuke traktaties. Maar over twee weken wordt mijn dochter 10, en toen ik haar laatst vroeg naar wat ze wilde trakteren zei ze heel voorzichtig dat ze dit jaar graag toch echt wel met iets “snoepigs” wou gaan komen, omdat ze merkt dat het in de klas niet meer gewaardeerd wordt als ouders zich aan de “gezonde traktatie”- regel van school houden.
  Toen de school van mijn dochters een tijdje heel erg hamerde op gezonde traktaties kwam er een nieuwe variant waar ik ook niet erg blij van werd: prullaria. Hele zakken vol troep van de Action werden naar school (en dus ook naar ons huis) gesleept. 30 (-1) leerlingen per jaar.
  Inmiddels heb ik heel wat uurtjes Pinterest afgespeurd naar iets leuks voor dit jaar. Ik heb nog twee weken, ik geef de moed nog niet op 😉

 16. oh breek me de b*k niet open! Op mijn zoontjes vorige peuterspeelzaal hielden ze de (snoep) traktaties achter en vierden ze het met een koekje en was het aan de ouder om het snoepje wel of niet te geven. Hier werd dan ook vaker een klein speelgoedje getrakteerd (stuiterbal, bellenblaas). Op de nieuwe psz trakteren de ouders naar hartelust om de race om de hoogste bloedsuikerspiegel te winnen….en ze houden het niet achter… En ik heb elke keer ruzie met mijn kind als hij al een snoepje op heeft en ik hem vriendelijk vraag de andere 5 (!!) in te leveren….

 17. Bij de school waar mijn oudste neefje op zit, wordt er gewoon niet meer getracteerd met verjaardagen. Ze vieren de verjaardagen wel, maar zonder de tractatie.

 18. Ik geef zelf les in de basisschool en wat je soms onder ogen krijgt , ook al hebben we een strikte regel , is enorm…. De kleuterjuffen geven soms zelfs gewoon alles terug mee als het erover gaat maar ja, wie is dan gestraft ? Het jarige kind uiteraard… Vaak hebben scholen en peuterzalen strikte regels hoor maar zijn het de ouders die vinden: ach kom op, het is toch maar een keertje… Maar ze vergeten dat er meerdere kindjes zijn die dit eens een keertje doen. Jammer maar helaas. Wij hebben de regel in school: geen chips, snoep, … gezonde traktaties opteren we. Droge koeken ook….
  Nathalie onlangs geplaatst…De eerste verjaardag traktatie van Vince!

 19. Dat je het niet fijn vind dat er zoveel snoep wordt uitgedeeld snap ik, maar wat mij persoonlijk meer opviel was dat er zulke kleine snoepjes worden gegeven aan kinderen vanaf 2,5 jaar! Er zijn vast niet genoeg leid(st)ers om op ieder kind te letten terwijl ze het openmaken/opeten. Er zijn niet voor niks waarschuwingen om geen kleine objecten (dus ook snoepjes) aan kleine kinderen te geven…
  Petra onlangs geplaatst…Waves of fortune #4

 20. wat had jij een leuke traktatie maar dat je door die andere ouders wordt doodgegooid met snoep en een zakje chips (dat kreeg je al niet op de basisschool maargoed, dat daar gelaten. ik vind het echt bizar en niet kunnen maar ik vind het ook niet kunnen dat ze bij de peuterspeelzaal dan zeggen dat het echt niet kan.. schijnbaar zijn de regels niet duidelijk!
  alexa onlangs geplaatst…Miss Etam

 21. Merel

  Rampzalig he! Echt, ze snoepen hier elke dag wel wat, vind ik niet altijd even tof, maar ik wil idd niet die ouder zijn die overal overheen walst en dat ze nooit wat krijgen. Maar die feestjes! Die foto van jou, ik geloof mijn ogen gewoon niet, het is diep triest eigenlijk, dat ouders denken dat dat normaal is…

  Op onze basisschool waren ze het helemaal beu: heb een keer een hele klas naar buiten zien komen met grote puntzakken snoep…en bij de kleuters waren grote cupcakes, met glazuur EN een lolly er bovenop ook heel normaal geworden…ondanks het “gezonde beleid”. We kregen meteen na de zomervakantie een brief: alle traktaties per direct stop gezet vanwege het ongezonde karakter. Ze vieren nu de verjaardag in de klas wanneer het uit komt, zónder de ouders erbij, het is feest en zinden zoals normaal, ze mogen een kadootje grabbelen en op de foto als ze dat willen. Maar geen eten meer. Het was heel even wennen, maar ik wil nooit meer anders!

  Dus stel het eens voor!

 22. Geralda

  Niemand wil die moeder zijn, maar als niemand er iets van zegt, wordt het dus de norm, en gaat het PSZ er van uit dat elke ouder het wel goed vind zo. Juist dit aankaarten bij de leiding en hen op hun eigen regels wijzen, het is wel jouw kind die daar zit en hij is van jou afhankelijk, dus daadkrachtig optreden , zou ik zeggen… De kans dat je bijval krijgt is groot, want er zullen vast meer ouders zijn die dat ook vinden, maar misschien ook niets zeggen. Succes.

 23. Lana

  Ik heb ook een mail naar de leiding gestuurd. Mijn zoon moet nog een half jaar en over een jaar begint mijn jongste er.

 24. Ik ben het HELEMAAL met je eens! Het is schrikbarend wat voor rotzooi er aan zulke jonge kinderen wordt gegeven en dit terwijl gezonde voeding juist voor deze doelgroep zo cruciaal voor het de ontwikkeling is! Vind het echt super goed van je dat je hierop let! Er zijn zeker talloze gezonde alternatieven. Ik heb zelf nog geen kinderen, maar ik herken je helemaal: ik word nooit de moeder die…. 😀 Liefs, Cherry.
  Cherry – KickstartYourHealth onlangs geplaatst…Chocolade vijgen

 25. Saskia

  Ik heb niets tegen snoep… Ik vind het juist heel belangrijk dat kinderen ZELF leren omgaan met snoep en leren maat te houden. Mijn kinderen krijgen dus dagelijks snoep. Met 1 tegelijk, en uit een grote trommel zelf kiezen. Met traktaties doe ik niet moeilijk, maar mijn kids kiezen nu zelf ervoor om niet alles tegelijk op te eten. Is ook met sint maarten zo: ze gaan langs de deuren, en krijgen vaak niet 1 snoepje maar een hele hand. Soms kunnen ze kiezen voor mandarijntjes, en dat doet vooral mijn dochter van 4 graag.. en dan nog blijft de hele boel liggen, en gooi ik het rond kerst letterlijk de prullenmand in! En dat terwijl ik alleen zeg: niet alles tegelijk.. Zoon van 10 wil nog wel eens uit de band springen, maar ook dat is zelden, en dan nog alleen met specifieke lievelings dropjes. Ik zie dit soort traktaties dus als een moment om te leren om te gaan met overdaad, en dat niet alles wat je krijgt meteen in je buik moet verdwijnen.

 26. Marloes

  Helemaal mee eens! Schandalig!
  Hier helpen de opa’s en oma’s ook niet echt in het minder/geen suiker verhaal. We kregen een hele tas met chocola. Heerlijk hoor maar wat moet ik ermee.
  En als je even aan jezelf twijfel: brandpunt van 31 maart heeft een mooi item over suiker. Dan weet je weer waarom.

 27. Simone

  Ik vind het vooral erg raar van de peuterspeelzaal(en) dat ze die dingen dan wel meegeven. Als er zo’n duidelijk beleid is voor gezonde traktaties waarom dan niet ingrijpen?
  Zolang het gegeven wordt verandert er niks. Op de school van mijn zoon precies hetzelfde hoor.

  Op het kdv waar ik gewerkt heb werd het gewoon aan de trakterende ouder mee terug gegeven, dat wil zeggen. Dit werd duidelijk verteld bij de intake, “als u iets ongezonds trakteert krijgt u het weer mee naar huis” . Gevolg? Nooit geen snoep gezien en dus nooit iets mee naar huis hoeven geven. Wij hadden altijd een alternatief in huis voor het jarige kindje om toch iets te kunnen uitdelen zou papa of mama buiten hun boekje gegaan zijn .

 28. Yara

  Echt bizar dat ik laatst zo bejubeld werd door de kdv-leidsters om de traktatie van mijn net 3-jarige zoon: een banaan met een papieren aapje erom…..terwijl het gewoon hun beleid is!

 29. Marieke

  En ik had nog hoop dat het in Nederland beter is dan in Frankrijk.
  Score van afgelopen maand: fruittoffee bij de huisarts (!), een lolly bij de apotheek (!) en op de psz een mandje chocolade (!) eitjes. Die laatste heb ik achter kunnen houden, maar bij de rest hebben die kinderen het al onder hun neus voor dat ik met mijn ogen kan knipperen.
  Ze krijgen heus wel eens een koekje, cake of een sultana, maar dit zijn toch beroepen die een voorbeeldfunctie zouden moeten hebben. Ik kan er niet over uit!
  Oja, kindjes zijn net 1 en 3 jaar oud.

 30. Marieke B

  Helemaal mee eens. Bij mijn zoon op school valt het gelukkig redelijk mee en wordt er meestal gezond getrakteerd, maar op de psz is me wel eens gevraagd waarom mijn dochter water mee krijgt. Of ze geen limonade mocht?? Kinderen krijgen daar de meest zoete rommel mee om te eten en drinken… Hoe leer ik mijn kinderen gezond te leven als ze van jongs af aan omringd worden door zoveel troep…. zucht!

 31. Ik denk er ook zo over.. Een snoepje moet kunnen .. en tractaties kunnen inderdaad ook gezond zijn. Kinderen vinden het op die leeftijd al lang leuk dat ze iets krijgen in de klas als er iemand uitdeeld en of dat dan een snoepje is of een stuk komkommer dat maakt ze echt niets uit.

  Niet dat ik zelf ervaring heb nog met uitdelen op school of peuterspeelzaal aangezien onze tweeling pas 5,5 week zijn. Maar ik hor het van meerdere ouders, het lijkt ook wel als ik het dan zo zo hoor dat het uitdelen op voor moeders een manier is om te laten zien dat ze meer geld hebben als de ander, of dat men creatiever is als de ander etc ….
  Miss Mags onlangs geplaatst…De tweeling is geboren, Hoera !!!

 32. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje overdreven allemaal. Je kind hoeft toch niet alles te eten wat er in zit? Mijn kinderen nemen traktaties altijd mee naar huis en wij bepalen wat ze er wel en niet van mogen eten. Zo’n kind dat uitdeelt is maar eens per jaar jarig dus ik snap best dat die ouders helemaal enthousiast zijn en los gaan. Mijn kinderen eten zeer gezond maar als ze jarig zijn ga ik niet moeilijk doen om een snoepje meer of minder. Gelijk weer allerlei oordelen vellen home er over die mensen, ik vind dat pas raar! Je bent heus niet perse een betere ouder als je je kids een mandarijn of rozijntjes laat uitdelen op zijn/haar verjaardag. Leef en laat leven!

 33. sanne

  Hier is het ook Heel Erg…..ik gruw van de troep die mijn 4jarige getrakteerd krijgt….

  En nog gekker: Een van de juffen op school vond dat de kinderen een koekje mee móeten voor het snackmoment….??!! Gelukkig niet onze juf, maar daar had ik wat van gezegd hoor: Voor de pauze krijgt mijn kleuter gewoon fruit mee….

  Water wilde ze ook al niet meer mee naar school. Dat heeft ze zelf als volgt opgelost: Er wordt nu water gedronken bij het ontbijt – dan kan de roosvicee mee naar school …maar de strijd wordt dus alleen maar groter na de PSZ…

 34. Marjolein

  Wouw , 2,5 en een lolly mee geven. Dat is nog eens levens gevaarlijk ook. Een snoepje op zijn tijd bij een kind van 4 ja dat kan. Maar om zo veel snoep en troep te geven nee. Hou het dan lekker bij een cakeje, een doosje krantjes of maya koekjes.

 35. Anne

  Ik vind popcorn altijd wel een aardig alternatief. Feestelijk maar zonder suiker. Leuke strik om het zakje heen, klaar.

 36. Roos

  Ik ben erg voor gezonde traktaties en op school zijn die ook vaak gezond. Laatst een smoothie met een feestelijk rietje, vond ik echt een leuk idee ook! Of idd popcorn, fruitspiesjes. Ik ben zelf echt een snoeperd en mijn kinderen krijgen ook dagelijks een snoepje en hebbeb met pasen choco eieren gezocht. Maar idd bij die hele jonge kindjes en zoveel snoepjes dat snap ik ook niet! Bij ons kdv werden traktaties trouwens altijd mee naar huid gegeven. Dus dan heb je nog wel zelf in de hand of ze het ook opeten. Mijn kinderen vergaten dat op die leeftijd altijd

 37. Toen ik kind was kregen wij ook al snoep als traktatie op de basisschool maar dan één van die vijf dingen die je hierboven ziet. Dus óf een rolletje óf een zakje smoeltjes e.d. maar de hele combinatie van al die dingen voor één jarige vind ik echt belachelijk. Ik zou er zeker wat van zeggen op het kinderdagverblijf!

  Mijn oppaskindjes gaan naar de basisschool nu en ook daar krijgen ze nooit zoveel rotzooi voor een traktatie dus erg normaal lijkt het me niet.
  Ilse onlangs geplaatst…Snelle Styling: Kunstkaarten

 38. Zo herkenbaar, hier krijgen ze ook de meest grote zakjes en bekers vol met suikergoed mee naar huis. Alleen heeft min dochter heel goed door wat er wel in zit. Gelukkig bewaren ze het voor het meenemen naar huis en kan ik het zo over een week verspreiden. Maar toch. Over twee maanden moet ik zelf aan de slag. Heb al overwogen om klei te gaan maken en uit te delen. En dan briefje erbij met uitleg. Waarschijnlijk in symbolen, zijn veel anderstalige kinderen.
  Linda onlangs geplaatst…De fles afbouwen

 39. Pfff…wat slecht dat die mensen van de peuterspeelzaal hier niks van zeggen! Echt slecht voor de gezondheid van die kinderen….en zet het begin voor suikerverslaving..
  Maar toen ik op school zat kregen kinderen ook al snoep mee. Al waren die vooral de allochtone kinderen. De autochtone kinderen kregen vooral fruit etc mee.

  Leuke taart trouwens! Lijkt mij wel lastig eten.
  Het Sushimeisje onlangs geplaatst…Sweet magazine mei 2013

 40. Mag ik even tegendraads doen? Onze twee oudste kinderen (4 en 3) gaan ook naar de kleuterschool. De vraag van de school is om de traktaties bescheiden te houden. Een snoepje mag, maar liever geen hele puntzak. Een speelgoedje mag, maar overdrijf niet. En daar kan ik best mee leven. Onze kinderen mogen snoepen, maar moeten leren doseren. Als ze dan toch met een snoepzak thuiskomen dan zijn er een paar regels: 1/ snoepjes worden met iedereen gedeeld (we hebben vier kinderen) 2/ fruit en groenten moeten opgegeten zijn 3/ er wordt bewaard voor een volgende dag. Dat gaat hier zonder problemen. Onze kinderen komen nooit zeuren om snoep, misschien net omdat ze het wel mogen af en toe. Als ze keuze hebben tussen een mandarijntje of een lolly, dan gaat de keuze 9 van de 10 keer uit naar de mandarijn. Misschien is het handiger om onze kinderen bewust om te leren gaan met snoep/koekjes/…, want ze er volledig voor afschermen lukt toch bijna niet…
  Annelore onlangs geplaatst…“Maar ja, wij mogen niet klagen..”

 41. Pingback: Weblog 040 | Buurvrouw Anita

 42. Moeder naar mijn hart! Ik krijg telkens te horen “ach wen er maar aan”… whuttufuk?? We kunnen er ook voor kiezen om er niet aan te wennen, toch?

  Als je het allemaal toestaat (limonade, sapjes, snoep, koekjes en dergelijke) gaat er rustig een kwart pak suiker per dag in, dat is bizar gewoon…

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.