Tijd voor echte pepernoten, geen kruidnootjes dus

Reacties 12

Pepernoten zijn heerlijk! Nee ik bedoel niet die minispeculaasblobjes die we massaal pepernoten noemen, dat zijn namelijk kruidnootjes. Ik bedoel ook niet die smakeloze hompen die tussen het strooigoed zitten en waar je een raam mee in kunt gooien. Ik bedoel echte authentieke pepernoten. Dit is nu het derde jaar dat ik geniet van echte pepernoten en het is hoog tijd dat jij dat ook gaat doen.

Het is helemaal niet moeilijk, je moet er alleen wat boodschappen gaan doen want we maken ons eigen kruidenmengsel. Kant en klare koekkruiden zijn vaak van inferieure kwaliteit en ze hebben voor pepernoten de verkeerde kruiden.

Wat heb je nodig?
voluit
– Anijszaad
Kaneel of cassia
– nootmuskaatnootjes
– Groene kardemom peulen, in zijn geheel gebruiken
Staartpeper of bij gebrek daaraan zwarte peper

pepernotenkruiden
De lol is nu om zelf je kruidenmengsel samen te stellen, dat klinkt eng maar misschien hou jij wel heel erg van kardemom, dan gebruik je daar dus meer van. je moet alleen uitkijken met de nootmuskaat en de staartpeper, die kunnen gaan overheersen. Ik maal mijn kruiden in een vintage koffiemolentje. Om het mengsel te proeven neem je een paar korreltjes suiker en een beetje kruidenmengsel om samen te proeven. Zo kan je zien of de verhoudingen kloppen. Als je alleen de kruiden zou proeven lukt dat niet. Maak lekker veel want het mengsel doet het ook heerlijk door warme chocolademelk, over cappuchino, in bananenbrood en als toevoeging bij gluhwijn. Het is gewoon veel te lekker om alleen voor de sinterklaasperiode te bewaren.

Maar wat is nou het verschil? Ten eerste het kruidenmengsel, kruidnootjes maak je met koekkruiden, eigenlijk zijn het gewoon kleine speculaasjes. In koekkruiden zit altijd  kruidnagel, gember en witte peper.  De kruidnagel en gember ontbreken bij pepernoten. Daarnaast is het deeg heel anders, om die heerlijke brosse taaiheid te krijgen maak je een heel simpel deeg.

Voor het deeg:
– Half meel (ik gebruik meestal wat ik in huis heb. Deze keer een mengsel van spelt, boekweit en rogge. Tarwebloem kan natuurlijk altijd)
– half suiker
– pepernotenkruiden naar smaak
– eventueel wat gehakte sucade (hoeft niet is wel erg lekker)
– voeg eieren toe tot het een stevig deeg is

sucade

Rol er een lange slang van en snij er kleine brokjes af. Bak ze op 160 graden tussen de 15 en 20 minuten

en dan? OMNOMNOMNOMNOMNOM

Pepernoten af

Echt, je wilt nooit meer terug. Wil je ook nog kruidnootjes maken? Maal dan nog wat kruidnagels en meng dat met een deel van je pepernotenkruiden. Doe er een schepje droge gember bij en voilá, supersmaakvolle speculaaskruiden.

Echt, je wilt nooit meer fabrieksnoten, kruid of peper. Ik ben culinair geschiedkundige Lizet Kruyff  enorm dankbaar dat ze drie jaar geleden de pepernotenrevolutie afriep, ik wil nooit meer terug!

Wie gaat het proberen?

12 reacties

  1. Pingback: Food friday: Taai taai

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.