Tien redenen om een schoonmaakhulp te nemen

Reacties 30

Ik ben slecht in schoonmaken. There I said it. Niet de werkzaamheden zelf hoor, ik heb jaren als schoonmaakster gewerkt. Als thuiszorg toen ik op school zat en tijdens mijn studie maakte ik een café schoon. Het is alleen dat ik ongeveer alles leuker en belangrijker vind. Ik ga liever naar de speeltuin met de jongens, of bouw graag een groot duplofort voor ze. Ik kook liever uitgebreid, ik ga liever naaien of breien of het raam beschilderen. Ik schrijf liever een blogje.

Maar ja. Die wc maakt zichzelf niet schoon en de vloer heeft ook geen groot zelfreinigend vermogen. Ik ben het zat om altijd achter de feiten aan te lopen als het om schoonmaken gaat. Wij nemen dus een schoonmaakhulp, het kost wat en dus moet er ergens anders weer wat bezuinigd worden maar dat heb ik er voor over. Toch voel ik me vreselijk decadent en heb ik nog wat overtuiging nodig dus: Tien redenen om een schoonmaakhulp te nemen!

1  Je schoonmoeder is niet meer verbaasd als het schoon is
Mijn schoonmoeder is een schat maar het gaat toch echt door merg en been als ze zegt: “goh, wat is het netjes hier.” Die verbazing…

2 Je moeder gaat niet meteen na binnenkomst een doekje pakken
Ik hou van mijn moeder en doe het liefst leuke dingen met haar. Het zou dan ook heerlijk zijn als ze bij binnenkomst niet eerst de noodzaak voelt om te gaan poetsen.

3 Opruimen voor een ander is altijd makkelijker
Om te kunnen werken moet de schoonmaakhulp overal bij kunnen, ze komt schoonmaken, niet opruimen. Ik vind het altijd makkelijker om het huis op te ruimen voor iemand anders, dat moet nu elke week.

4 De trap wordt gestofzuigd
Mijn jaren 60 huis heeft trappen die bekleed zijn met vloerbedekking, juk. Maar dat zijn van die dingen die je niet snel aanpast, het heeft nooit prioriteit. Maar dat moet echt regelmatig gestofzuigd, en dat heeft ook nooit prioriteit…

5 Je hoeft niet meer te kiezen tussen een schone vloer of een spelletje met je kinderen.
“Nee schat mama moet eerst nog de koelkast uitsoppen.” Ik hoef dat straks nooit meer te zeggen!

6 Tijd voor je eega
Ik sta regelmatig om 9 uur ’s avonds nog te dweilen omdat dat het enige moment is dat er niet direct weer overheen gebanjerd wordt. Dat is straks verleden tijd.

 7 Ik kan eindelijk de gordijnen wassen
Nog zo’n ondergeschoven huishoudelijk dingetje. De gordijnen wassen! Als ik niet eerst de badkamer moet poetsen of de wc’s moet doen heb ik daar eens tijd voor.

8 Onverwacht bezoek schrikt je niet meer af
Oh shit, ehm wanneer heb ik voor het laatst gestofzuigd??

 9 Thuiskomen in een schoon huis
De deur open doen en het is fris en schoon. Je hebt het niet eens zelf hoeven doen!

10 Die paar tientjes per week zorgen er voor dat je tijd overhoud om kleren voor het grut te naaien
Ik naai graag kleding voor de kleintjes maar kom er amper aan toe. De huisgemaakte kleding wordt er niet goedkoper op maar ik word er wel gelukkiger van!

Morgen komt ze voor het eerst, ik heb nog een heleboel op te ruimen!

Heb jij schoonmaakhulp, waarom wel/niet?

30 reacties

 1. Ik heb geen schoonmaakhulp. Ik vind het heerlijk om af en toe met iets anders bezig te zijn dan met de kinderen. En je ziet resultaat van je werk. En de kinderen gaan lekker iets voor zichzelf doen in de tussentijd.

 2. Nou, eerlijk gezegd vind ik die paar tientjes per week wel wat uit maken. We moeten er hard genoeg voor werken en nee, schoonmaken is ook niet mijn hobby, maar het voelt makkelijker om de stofzuiger zelf even over de trap te halen dan het betaald door een ander te laten doen. Ik heb het geprobeerd hoor, daar niet van. Dametje kwam 1 keer per week en dan moest ik van mezelf nog als een razende vanalles opruimen om plek voor haar te maken. Dat leverde stress op, ‘opruimen’ werd ‘argeloos in de kast smijten’ en al met al vond ik de ervaring onprettig. Dus nee, geen poetshulp voor ons!

 3. janneke

  Had je nog 10 redenen nodig om enthousiast te worden? Ik heb al een paar jaar een hulp ik werk fulltime en heb een baby. Ik was al om toen ik me realiseerde dat ik niet zelf meer hoefde te poetsen.

 4. Ow ja. Wij hebben hulp sinds ik weer voltijds werk. En sinds deze zomer hebben we een echt ontzettend goede. Ze komt elke twee weken. Meer is niet betaalbaar. Maar het is heerlijk. Opruimen gaat vlotter eens je een beetje bij bent. Ik moet tussendoor nog wel eens stofzuigen ofzo. Maar als ik niet tot dweilen kom, nou dan is t toch elke twee weken gebeurd. Het geeft zoveel rust om thuis te komen in een schoon huis.

 5. Natalie Vinke

  Heerlijk stukje!
  En zo waar.
  Het is dat ik 1,5 jaar geleden -zoals zovelen- mijn baan kwijt raakte, nu een lullig baantje als oproepkracht heb en we amper (lees: niet) rond komen. anders hadden we allang Hulp gehad in dit hectische samengestelde gezin. Zo beu om achter de feiten aan te hobbelen

 6. Vorig jaar gingen we een maand op reis. Toen we weer thuiskwamen, had onze hulp een baan die niet te combineren was met haar werkzaamheden bij ons thuis. Ik mis haar nog steeds. Misschien moet ik toch maar weer eens op zoek naar iemand die me kan bijstaan in het huishouden, want inmiddels kunnen er minstens drie biologen promoveren op wat er allemaal in de verwaarloosde hoekjes van ons huis leeft.

 7. Mathilde

  Oh als die paar tientjes er waren, dan zocht ik vandaag nog een hulp! Ik herken helemaal wat je schrijft en ik vind zo iemand echt goud waard! Het enige wat ik nooit doe is me rot voelen omdat er bezoek komt en het huis is niet superschoon. Ze doen het maar met wat meer dan gemiddeld stof op e vloer en als ze de wc te vies vinden, dan houden ze het maar op 😉

 8. Karin

  Fijn stukje! Heel herkenbaar!
  Wij zijn bijna op zoek naar hulp in de huishouding. Ik vind dat het ‘mag’ als ons eerste pleegkindje straks hier komt wonen. Dan heb ik alle tijd en aandacht nodig voor de kids.
  Ik kijk er nu al naar uit, want zelfs met coaching van Kaat Mossel lukt het me niet het huis te laten shinen…

 9. Jolien

  Ik denk dat ik er weer eens gevonden heb, gelukkig. Dankzij m’n geografische locatie komen ze hier voor ’n euro of 3 per uur, dus toen ik zo aan het einde van m’n eerste zwangerschap m’n vriend net te vaak (naar zijn zin) had gevraagd om nu als-te-blie-hieft eens onder het bed te zuigen, kwam er ’n paar dagen later ’n meisje helpen. Dat is toen zo gebleven omdat dat naast het werk & kinders toch wel gemakkelijk is… Daarbij hebben we nu sinds 2 jaar ons huis vergroot, waardoor het nu ’n behoorlijk klus is om alleen maar “even” te zuigen en dweilen.

  Het opruimen herken ik wel, ik heb er dan ook ’n hekel aan als ze onverwacht komt, wel zie ik erna altijd die hoekjes die vergeten worden of omheen gezogen. Maar goed, nu #1 heeft opgegeven, #2 lijkt tot nu toe veelbelovend. Ze bood laatste zelfs aan aan m’n kalk-douche beginnen… ’t Is alleen wel “intiem”, moet nog altijd aan het idee wennen dat er een vreemde door m’n huis banjert en daarom heb ik ook nooit eerder gewisseld van hulp.

  Nummer 2: onmogelijk, utopie. Moeders hebben laserogen en vinden toch altijd een vlekje hier of daar. (of willen dochterlief hoe dan ook meehelpen) Nummer 5: een hulp komt 1x per week of per 2 weken, die vloer moet dagelijks wel ’n beetje bijgeveegd worden, zo rondom etensslachtvelden ed. Of heb ik die alleen? En daar heb je dan wel weer tijd voor, dusja… Nummer 9: Zeer zeker waar, nadeel als ze dan in het weekend willen komen en je dan thuis bent. Voordeel, je werkt mee, dus is ’t ook echt eens klaar (of zo goed als) in ’n ochtend!

 10. Lineke Hulzinga

  Ik snap em hoor, maar toch zeg ik voor mijzelf: nee, dank je. Niet alleen omdat het financieel niet haalbaar is. Ik ben helemaal geen huishoudelijk type, al gaat het de laatste jaren bij vlagen iets beter. Ik maak een onderscheid tussen belangrijke dingen die schoon moeten en onbelangrijke dingen die opgeruimd of schoon moeten. En af en toe doe ik zo’n klusje die moeders vroeger wekelijks of maandelijks deden (zoals plintjes boven de deuren enzo) en ik dan 1x per jaar doe.. Ach ja, dan zie ik tenminste ook resultaat 😉 Mijn ervaring is dat het de kinderen geen bal interresseert of ik het huis aan kant heb of niet. En af en toe samen doen is dan ook bijna een spel 😉 (En ja dan duurt het langer, so what? Je hebt dan toch 2 in 1) Weet je, iedereen moet het helemaal zelf weten. Ik herken me erg in je verhaal. (Dank voor je eerlijkheid!) Ben ook veel liever creatief bezig, of ga wat leuks doen met mijn kinderen. Maar uiteindelijk maken we allemaal onze eigen keuzes naar onze eigen situaties. En dat is alleen maar mooi, dat dat kan!

 11. You go girl! Als het binnen mijn budget paste had ik het alláng gedaan…Geniet van je huisje straks!

 12. Lucy

  Bedankt voor de Kaat Mossel tip. Had ik nog niet eerder van gehoord. Ga eens even lezen daar.

 13. Rachel

  Wat heerlijk!
  Wij hebben sinds 3 maanden geen hulp meer. De jongste gaat naar de psz dus ga ik het weer zelf doen.
  eigenlijk werkt dit voor mij toch beter.
  Ik bespaar geld uit
  Kindjes vinden het leuk om me te helpen met schoonmaakklusjes
  Ik houd het dagelijks bij ipv dat het 1 keer in de week wordt gedaan
  Ik heb mijn privacy weer terug

  Ookal vond ik binnenkomen in een schoongemaakt huis echt heeeeerlijk hoor!

 14. Tabitha

  Voor onze open trap met maantjes van vloerbedekking heb ik een simpele oplossing gevonden, een forse kruimeldief. Dat scheelt een hoop gesjouw met de stofzuiger, die altijd van de trap dreigt te vallen. Wij hebben geen kinderen, maar wel huisdieren. Onder meer vier poezen die kattengrit aan hun pootjes meenemen de trap op.

  Verder herkenbaar, maar hier zit een schoonmaakhulp er niet in. We doen wat we kunnen en meer zit er niet in. jammer dan voor bezoek dat daar problemen mee heeft. Die krijgt een stofzuiger in de handen geduwd. Dan leren ze het gauw genoeg af.

 15. Rhode

  helaas, ik hoor niet tot een sociaal-economische klasse die zich een poetshulp kan permitteren, dus ik heb gewoon een vul huis 😉

 16. Als ik het geld er voor zou hebben zou ik allang een poets hebben, lijkt me heerlijk!

 17. Ja, decadentie dat hield mij ook tegen. Maar daar ben ik nu wel overheen 😉 Hoewel ik vandaag dan nog in een schoon huis binnenkom en morgen heus niet meer. Maar in basis is het schoon. Gordijnen daar kom ik nog steeds niet aan toe, maar tja, ik heb ook nog een baan, ik vergeef het mezelf…

 18. Elsa

  no.11: werkverschaffing! In onze omgeving zijn veel vrouwen die springen om inkomsten, maar o.a. vanwege taal-issues geen baan kunnen vinden. Ze zijn blij met wat tientjes per maand. Zij blij, jij blij. Win-Win.

 19. wat lees ik nou Karin 😉 en het is allemaal zo handig ingedeeld in dat schema van mij. Gewoon mailen waar het mis gaat, dan kijk ik of ik je weer op weg kan helpen.

  Groetjes, Kaat

  En Lana, ik was juist bezig met een verhaaltje waarom ik géén schoonmaakmevrouw wil of nodig heb. Door een discussie ergens anders waar ook iedereen zoooo graag hulp wilde en soms ook al had geregeld. 🙂

 20. Lana

  En terecht Kaat! Het is echt wat je gelukkig maakt. Nodig is enorm subjectief maar ik ben er even heul blij mee.

 21. lieveheersbeestje

  Ik hoop dat je een fijne hulp hebt gekregen! Ik heb zelf vier kinderen maar nooit hulp gehad, integendeel, ik werk als hulp voor mijn ouders. En eigenlijk zoek ik ook nog werk als hulp in de huishouding…maar hier is dat echt niet te vinden (ik woon in drenthe, daar bint ze superzuunig en er is meestal maar weinig inkomen..)!
  Ik vind het trouwens leuker om bij iemand anders te poetsen, op de één of andere manier geeft het toch meer voldoening… Zelf doe ik wel iedere dag alles beneden, ja letterlijk alles (dus, opruimen, stoffen, poetsen, zuigen en dweilen), in een uurtje. Boven doe ik drie keer per week, ook in een uur. En met al die kinderen (ook drie grote) heb je gewoon acht kilo was per dag, dat is één wasmachine (een kingzise). Ik hang alles gewoon op, want in de wasdroger past het niet haha! Als je geen overtollige spullen hebt en de nodige ritmes in de huishouding, is het te doen. Zo ruim ik iedere week een aantal lades en kasten op, en dat helpt enorm. Ook doe ik iedere dag de keuken ná of tijdens het koken… Misschien ben ik nog van de oude stempel? Ik voel geen dwang of zo, vindt het gewoon lekker om te poetsen.

 22. Pingback: Prettig weekend | LeesVoer

 23. Annette

  Sinds kort werk ik weer 3 dagen, verdien niet super veel (helemaal niet als je de kosten voor het kdv eraf trekt), maar een hulp was direct aangesteld! Na mijn eerste werkdag kwam ik thuis in een schoon huis en voor mij was dat heel veel waard. Op de dagen dat ik nu thuis ben met mn zoontje hoef ik ‘alEen goed ontbijt is het beste begin van je dag!leen’ maar boodschappen te doen, te koken en de was te doen… zucht 😉

 24. Heldere redenen, ook ik doe liever wat anders, maar helaas heb ik niet het budget om uit te besteden waar ik zelf geen zin in heb. Vind die reden op zich echter zeker genoeg, zie om me heen nog vaak dat er schande van gesproken wordt als iemand niet werkt maar wel hulp inhuurt. Als je die luxe wel kan betalen en het lijkt je prettig, lekker van genieten!
  Nienke onlangs geplaatst…Extraordinary Girl – Filles à Maman Blog Tour

 25. In ons gezin doet iedereen wat in het huishouden. Ik moet er niet aan denken dat een wildvreemde door mijn persoonlijke spullen snaait. Nee, dan heb ik liever een beetje rommel in huis. En bovendien mag wel gezien worden dat er wordt geleefd in ons huis. Maar een ieder moet doen waar die zich goed bij voelt, toch?

 26. Lana

  Precies Janine. Het zorgt er bij mij voor dat er gegarandeerd een keer per week gedweild wordt. Die twee uurtjes zijn maar een druppel maar voor mij is het zo’n kado elke week.

 27. Als ik een baan zou hebben en dus voldoende over zou houden elke maand dan zou ik zeker een hulp in de huishouding willen hebben. Niet dat zij dan alles moet gaan doen, maar dat je samen gewoon 1x in de twee weken flink de bezem door het huis haalt en alles weer helemaal spik & span is. In principe zou ik er zelf tijd genoeg voor moeten hebben op het moment maar mijn hoofd staat er niet naar plus ik vind het ook gewoon echt niet leuk om te doen haha.

  Gefeliciteerd met je krantenartikel overigens!!

  xx Saranda
  Saranda onlangs geplaatst…Friday favorites – StyleTone beauty box

 28. Linda Rikkers

  Nee ik heb geen schoonmaakhulp, maar dat had ik wel moeten doen toen ik nog werk had. Ik heb er altijd een, achteraf onnodige, weerzin tegen gehad.

 29. Oei wat een fijn lijstje is dit zeg! Sinds 2 jaar heb ik een keer in de twee weken een schoonmaakster, en hoewel het steeds ‘normaler’ wordt voelt het soms nog wel decadent ja.. Destijds was mijn reden dat ik zo’n hekel had aan stofzuigen, maar nu hebben we een centraal systeem en is het eigenlijk zo gepiept.. maar aan de schoonmaakster ben ik nu al eenmaal gewend en altijd erg tevreden als ze weer is langsgeweest. Alles is dan weer fris en schoon, dus dat is voor mij nu al reden nummer 1, naast jouw andere 10!

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.