Stofjes!

Reacties 15

In Utrecht wonen heeft qua stoffen een voor- en een nadeel: er is geen goede stoffenwinkel, gewoon niet. Dat heeft een hele goede reden want elke zaterdag staat er een straat vol met stoffenkraampjes. Op maandag bedenken dat je iets wilt naaien waarvoor je stof moet kopen is heel frustrerend maar de keuze die er elke week tegenover staat is fantastisch. Ik ging vandaag eigenlijk niets kopen hahaha, ja I failed!

Het was sterker dan ik was. Opeens zag ik op een uitverkoopstapel een zomerkatoentje met zeilboten, ik bedoel, zeilboten! Voor 4 euro per meter. Natuurlijk is het bijna oktober en is de volle jaren ’50 rok die ik er van wil maken pas weer van de lente te dragen maar hee, als je een katoentje met zeilboten zoekt dan vind je het niet.

LeesVoer StofjesIk heb 2 meter meegenomen voor totaal 8 euro. Ik wil er een simpele jaren 50 cirkelrok van maken. zoiets als dit:LeesVoer

Ik dacht eerst aan een jurk maar het stofje is erg wit en dat staat me niet zo heel goed. Ook is de botenprint aan de grote kant, dat in combinatie met mijn grote boezem lijkt me niet ideaal. Ik wil er een onderrok bij naaien van dun wit katoen zodat ik er een rode petticoat onder kan dragen zonder dat het doorschijnt. Ik wil het dan dragen met een donkerblauw bloesje dat ik al in de collectie heb. Wacht ff, ik heb er ergens een foto van. LeesVoer bloesje

En dan met een rode riem. Ah man, ik kan niet wachten op de lente.

Het tweede stofje is eigenlijk gewoon een kinderstofje, ik weet heus wel dat het bedoeld is voor peuterjongens maar hee, ik vind het ook leuk en ik kom er mee weg. Mini vespa scootertjes op cremekleurig katoen. LeesVoer Stofjes

Ik zit aan zoiets te denken en dan zonder zakje en met korte mouwtjes, daar omgevouwen manchetten aan. Het is een lap van 150 bij 140 en ik heb er 5 euro voor betaald.

leesvoer

En nummer drie is een superschattig ruitje.

LeesVoer Stofjes

Dit wordt ook een bloesje, een met een pussy bow. Zoiets als degene linksonder. Deze lap is ook 140 bij 150 en was ook 5 euro.

LeesVoerNu nog maar even zien wanneer ik tijd achter de naaimachine kan inplannen. Ik vind naaien met katoentjes voor mezelf eigenlijk doodeng vanwege de enorme verschillen tussen borst en tailleomvang maar ik moet gewoon willen durven. Ik hou jullie op de hoogte.

Wat ligt er op jouw stoffenstapeltje te wachten op verwerking?

15 reacties

 1. Janne

  Geweldige stofjes! Dapper, om voor jezelf te gaan naaien! Ik vind ook altijd ingewikkeld en ik heb se FBA nog niet echt goed onder de knie, helaas.

 2. Lana

  Ik naai al heel lang voor mezelf. Vooral met tricot en soms ook met geweven. Ik ging geweven alleen zoveel mogelijk uit de weg vanwegen mijn rondingen maar hee. Waar een wil is. Gewoon beginnen! Hee en je weet al van het bestaan van de FBA, die term ken ik pas net.

 3. Wauw! Wel laten zien he, binnenkort!
  Ik heb een stapel oude wollen dekens liggen (voor misschien een jas?- maar dan mag ik rap beter leren naaien).

 4. Jolien

  Leuke stofjes! Maar die foto, dat komt niet goed, tenzij ’t een gerimpelde, Engelse naad wordt..?! 😉

  Ik vind voor mezelf iets maken sowieso eng. Heb verschillende projectjes half af of zo-goed-als-af, maar steeds ben ik er te nauw aan, zie ik teveel fouten en draag ik het toch niet of maak ik het niet helemaal af… Plus dat ik ook nooit zo goed in m’n favoriete stofjes durf te knippen, zo uiteindelijk die laat liggen en aan ’n 2e keus begin die dan natuurlijk nooit zo tof wordt, want ja, tweede keus. En zo ligt m’n mooie zijde nog altijd in m’n opslag… Want, eng en te mooi… Perfecte patroon nog niet echt gevonden, vind mezelf niet goed genoeg… Enzovoort, enzovoort.

  Overigens helpt het hele baby-gebeuren ook niet echt met het naaien voor mezelf, m’n jurk paste perfect toen ik ‘m testte, maar post-voeden heb ik weer ruimte over… Hoe los jij zoiets op? En nog hele goeie tips waar fantastische patronen te vinden of lukt dat juist zo goed met jouw paspop (hoe-heet-ze-ook-alweer?) Ik weet niet of ik daar weer bij manlief mee aan kan komen als ik weer investeren wil… Heb nu net maar weer ’n stel jurkjes besteld in de sale bij m’n favo webshop…

 5. Lana

  Joan! Ja ze is onmisbaar. En ze is zelfgemaakt hoor. Kost ongeveer 30 euro aan materiaal. Ik zal de foto’s eens opgraven en een tutorial schrijven.

  Oh en die zijde? Use it!!

  Patronen haal ik uit vintage naaitijdschriften, ottobre woman en burda plus en ik pas ze aan tot ik er tevreden mee ben.

 6. Sandra Robben

  Oh, die schepen, die zijn geweldig. Ik heb ergens een vintage rok, zwart met schepen erop, maar ik vrees dat ik daar nog niet terug in pas. Ik maak vooral dingen voor de kinders en reparaties, eindeloos reparaties. Toch heb ik nog een hele mooie lap linnen liggen met zeer grote bloemmotieven waar minstens een kokerrok uit te halen moet zijn. Je inspireert me!

 7. Janne

  Ik ken de term fba, ja. Maar ik vrees dat ik moet bekennen hem nog nooit succesvol uitgevoerd te hebben. Gebruik jij het altijd? Heb je tips toevallig?

 8. Mouche

  Jullie maken me nieuwsgierig, wat is in vredesnaam een fba?
  Ik heb ook veel voor mezelf genaaid: in de jaren ’70 broekpakken met wijde pijpen en heel veel knoopjes, lange jurken, shirtjes en natuurlijk rokken. Later voor de kinderen ook het nodige, maar toen het voor hen “niet meer hoefde mamma” kwam het er eigenlijk niet meer van. Nu doe ik eigenlijk alleen nog maar verstelwerk en aanpassen van gekochte kleding. Op de een of andere manier moet daar altijd wel iets aan worden veranderd 😀
  Ik ben wel van plan het weer op te pakken, maar de tijd ontbreekt me op het ogenblik.

 9. Lana

  Fba is een afkorting van Full bust adustment. Patronen zijn meestal getekend op een c cup. Als eigenaar van een g cup heb ik behoorlijk wat ruimte toe te voegen.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.