Stoelendans

Reacties 3

Leven met een peuter is heel moeilijk en heel simpel tegelijk. Ze houden namelijk van duidelijkheid en voorspelbaarheid. Heel handig als je naar de supermarkt gaat, je kunt gewoon zeggen: “we gaan naar onze winkel” en hij loopfietst meteen de goede kant op. Minder handig als je opeens iets enorm vertrouwds verandert, dan heb je de poppen aan het dansen. Zeker als je dat onaangekondigd doet. Verwissel nooit zomaar de stoel van je peuter…

Als rechtgeaard burgerlijk gezin hebben wij natuurlijk een trip trap stoel voor het peutermonster, daar zit hij al op vanaf zijn eerste stronkje broccoli. Eerst met een plastic kuipje dat een babyset heet en nu natuurlijk zonder. Maar die krengen zijn prijzig en de tweede miniman moet binnenkort ook zitten. Gelukkig vond mijn moeder, de kringloopkoningin, een groen geverfde stoel van hetzelfde merk. Simpel dus, die was voor de baby. Jammergenoeg bleek deze het oude model te zijn waar het nieuwerwetse babykuipje niet op paste.

Toen ging ik de fout in: “Ach, hij zit waarschijnlijk precies hetzelfde dus dan gaat de peuter toch gewoon op de groene….”

Tja, ik kon hem eigenlijk geen ongelijk geven, zijn stoel, zijn stoel waar hij al zijn hele leventje op zat moest hij opeens afstaan omdat zijn broertje er zo nodig op moest. Hij nam het toen ik uitlegde waarom nog redelijk goed op maar moest steeds zachtjes snikken als hij weer besefte dat hij niet op zijn oude vertrouwde stoel zat. Zelfs autostickers mochten niet baten. “Niet dese stoewl, andewe stoewl, dese nieuh leuk mama, niet doen mama!”

Tot ik met de oplossing kwam: “En als mama er een auto op schildert, wil je dan wel op de groene stoel?”

…. stilte

“Lievie?”

…. “Owanje auto”

Gelukkig nam hij genoegen met geel want dat had ik nog liggen. Om het geheel nog acceptabeler te maken heb ik er ook nog maar een trein op gezet.

Maar mijn lesje heb ik wel geleerd. Verander nooit iets vertrouwds aan het leven van een peuter zonder overleg. Misschien is het in jouw ogen triviaal maar in zo’n klein hoofdje is het misschien wel heel erg belangrijk.

3 reacties

  1. Pingback: Gekkenwerk | LeesVoer Gekkenwerk | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.