Spicy tomatenjam, je wil het

Reacties 8

Vorig jaar maakte ik deze ultieme tomatenjam voor het eerst, bij het concept tomatenjam moest ik even achter mijn oren krabben maar als je er over gaat nadenken dat is het helemaal niet raar. Tomaten zijn uberhaupt fruit en in ketsjup zit ook bakken suiker. Dit is echter wel een andere tak van sport, ik had veel te weinig gemaakt want iedereen wilde het hebben.

Dit jaar gaat dat niet gebeuren, de eerste batch staat alweer in de trapkast en er zullen nog velen volgen. Ere wie ere toekomt: mijn recept is gebaseerd op dat van Food in Jars, überhaupt een geniale site over pragmatisch inmaken.  Het is niet moeilijk maar het kost wel wat tijd.

Wat heb je nodig?

Als ik het over thee- en eetlepels heb bedoel ik de maatjes, niet elke random theelepel die je in de kast hebt.

5 kilo tomaten, elke soort is geschikt maar hoe vleziger hoe meer jam je overhoudt
1 kilo suiker
250 ml limoensap, citroensap of een mengsel van de twee kan ook
2 eetlepels grijs zeezout, als de jam klaar is altijd even proeven of er nog wat bij moet
1-3 eetlepels pul biber (turkse peperflakes, chilivlokken kunnen ook maar die zijn pittiger
1 theelepel gerookt paprikapoeder mild
1 eetlepel geraspte verse gember
1 theelepel gemalen kruidnagel
2 theelepels kaneel

Snij de tomaten in grove stukken, haal het groene hartje er uit maar laat de velletjes en zaadjes zitten. Doe alle ingrediënten er bij en laat koken.
Bij deze jam is het niet de pectine die hem dik maakt maar het inkoken. Het ligt aan hoeveel je van dit recept maakt, de helft van dit recept kookt sneller in dan het dubbele, en wat voor een tomaten je hebt gebruikt. Dit kan een half uurtje duren of 1,5 uur. Neem een glas wijn en vergeet niet af en toe te roeren.

LeesVoer Spicy tomatenjam in potjesAls de jam de gewenste dikte heeft bereikt neem je je inmaakpotjes, schone jampotten kunnen maar ik gebruik graag weckpotten. Zorg dat ze goed schoon zijn, vul ze met de jam tot een cm onder de rand, veeg de rand schoon met een vochtige doek en doe de deksels/ringen deksels en klemmen er op. Zet de potten 20 minuten in een pan met kokend water. Begin de twintig minuten vanaf het moment dat het water weer stevig kookt. Laat de potten volledig afkoelen voor je ze in de kast zet. Als ze koud zijn check je of de deksels naar binnen staan/haal de klemmen er af en check het vacuüm.

Je kan bijna alles in dit recept aanpassen naar smaak maar zorg dat je niet komt aan de verhouding tomaat-citroen/limoensap. Om een veilig product te maken moet het zuur genoeg zijn. Voor meer info kan je mijn artikel over botulisme lezen.LeesVoer spicy Tomatenjam op geitenkaasSmeer het overal op! No seriously, het doet het fantastisch op hamburgers, kipfilet, kaas, het is zelfs lekker bij friet.

Ik heb alweer drie potjes weggegeven, ik ga er een paar verstoppen. En nog een tosti bakken. Nom

Waar zou jij het op smeren?

 

 

8 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.