Genoeg over alle gevaren, tijd voor een makkelijk en veilig recept. De sperziebonen kosten nu 80c per kilo met dank aan Rusland dus geen excuses. Ik kreeg een telefoontje van mijn vriendin de moestuinkoningin dat ook zij met een sperziebonenoverschot kampte en of ik daar bij wilde helpen. Een rechtgeaarde huisvrouw zegt nooit nee tegen gratis huisverbouwde groente. Maar ja, dan zit je met kilo’s boontjes, geen probleem, tijd voor sperzieboontjes in het zuur. Een doodsimpel inmaakrecept dat niet kan mislukken!
Wat heb je nodig?
– verse sperzieboontjes, ze moeten knak zeggen als je ze buigt
– inmaakazijn of andere azijn met minimaal 5% azijnzuur
– zeezout
– droge dilletoppen
– zwarte peperkorrels
– pul biber pepervlokken of chilivlokken
– knoflooktenen
Verder
– brandschone inmaakpotjes van een halve liter
– Een grote pan met een doek of rekje onderin
– eetstokje
Snij de sperzieboontjes zo neurotisch als je karakter toelaat op maat voor je potten
Doe in elke pot één grote of twee kleine teentjes knoflook, twee theelepels dille, vijf peperkorrels en een halve theelepel pepervlokken. De pepervlokken zijn natuurlijk naar smaak en als je van pittig houdt neem je meer.
Prop de boontjes zo strak mogelijk in je potjes, ze krimpen nog. top de potjes af met een kokendheet mengsel van half water, half inmaakazijn met twee eetlepels zout per liter. Wiebel nog even met een eetstokje tussen de boontjes om eventuele luchtbellen weg te halen. Vul indien nodig bij. veeg de rand van je potjes af met een doekje met azijn en breng het rubber en de deksel aan
Steriliseer de boontjes tien minuten in een pan met kokend water, de tijd gaat in als het water stevig kookt. Zet na tien minuten het gas uit en laat de boontjes nog even in het water staan. Zet ze daarna op een theedoek op het aanrecht en laat ze volledig afkoelen. Daarna haal je de klemmen er af en kunnen ze in de kast. De boontjes zijn meteen lekker maar als je ze even twee weken geeft kunnen de smaken zich echt goed vermengen. Ze zijn minstens een jaar houdbaar maar dat redden ze waarschijnlijk niet!
Ze doen het fantastisch in salades, naast een plakje worst of gewoon op een cracker met kaas. Nom!
Pingback: Weck vs Ball | LeesVoer Weck vs Ball | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer