Smeer je mooi

Reacties 5

Als je jezelf dan compleet hebt gereinigd en al je voedingsstoffen hebt aangevuld met gezonde voeding, wordt het tijd om ook je buitenkant te verzorgen. Veel crèmes en verzorgingsproducten bevatten ingrediënten die je helemaal niet op je huid wilt hebben. Gelukkig zijn er genoeg gezonde, natuurlijke alternatieven – maar die moet je dan nog wel even weten te vinden.    

Doe je huiswerk

Jammergenoeg is het niet zo simpel om écht gezonde verzorgingsproducten te vinden. De meeste (grote) merken doen concessies tussen prijs en kwaliteit, of geven hun producten een natuurlijke uitstraling omdat dat zo hip is (maar stoppen ze ondertussen gewoon vol met troep). Wist je dat er maar een paar procent ‘natuurlijke stoffen’ in een product hoeven te zitten om er het predikaat ‘natuurlijk’ op te plakken? Zelfs in de natuurwinkel kun je niet blind een product grijpen, want ook daar vliegen de paraffine en SLS je om de oren.

Er zijn verschillende hulpmiddelen om erachter te komen of jouw product echt natuurlijk is. Maar ook een paar dingen die nergens op slaan. Het idee dat je geen dingen zou moeten kopen die je niet kunt uitspreken. Veel inhoudsstoffen worden bij hun chemische of botanische naam genoemd, en die kun je als niet-chemicus vaak niet uitspreken. Maar dat wil niet zeggen dat ze eng zijn. Probeer het maar eens met Glycyrrhiza glabra (en dat is gewoon Zoethout). Of cocoamidopropylbetaïne. Klinkt eng, maar is eigenlijk een heel milde stof uit kokosolie.

De vuistregel die ik zelf gebruik is: als je het niet zou eten, waarom zou je het dan op je huid smeren? Dus zoveel mogelijk producten die 100% natuurlijk zijn, of zo dichtbij hun natuurlijke vorm staan dat je ze ook nog wel zou kunnen eten. Om erachter te komen welke stoffen dat wel (of juist niet) zijn, zit er niks anders op dan je huiswerk te doen. Een handig hulpmiddel hierbij is de database van Skin Deep, een project van de Environmental Working Group. Hier voer je het ingrediënt in, en je ziet gelijk of het irriterend is of veilig.

Ze zeggen niet direct iets over natuurlijkheid, maar daar valt vaak wel achter te komen – en je kunt natuurlijk ook de keuze maken om niet 100% maar 99% natuurlijke producten te gebruiken als het niet-natuurlijke ingrediënt wel heel mild is. Zo vind ik het geen probleem om zo nu en dan siliconen te gebruiken (zeker niet als het mineraalsiliconen zijn) in voorkomende gevallen, zoals bij luizen. Het alternatief (gif) is dan erger.

Zelf doen
Zelf je verzorgingsproducten maken is natuurlijk ook een optie. De makkelijkste manier is een olie (amandelolie, abrikozenpitolie, sesamolie) met wat etherische olie (zorg dat je een goed merk hebt; dat haal je meestal niet bij De Tuinen). Eventueel kun je die nog verwarmen en er bijenwas aan toevoegen zodat je een zalf krijgt: handig voor kleine plekjes. Dat doe je zo:

  1. Neem 30 gram olie
  2. Neem 5 gram bijenwas
  3. Doe olie en bijenwas in een vuurvaste beker en zet die in een pannetje kokend water
  4. Roer totdat alle bijenwas is opgelost
  5. Doe er evt. nog 5-10 druppels etherische olie naar keuze bij
  6. Giet het in een klein potje en laat het afkoelen

Crèmes zijn weer wat moeilijker, want die vragen om een constante temperatuur, een emulgator en een conserveermiddel. Maar je kunt wel prima zelf maskers maken, bijvoorbeeld met een basis van yoghurt, avocado, banaan en/of honing. En je benen scheren doe je uitermate goed met kokosolie (zijn ze gelijk gehydrateerd!). Wel zo schoon én het bespaart tijd; kun jij weer verder met stralen!

[Nienke Tode-Gottenbos is eigenwijs voedingskundige en darmfloratherapeut. Ze heeft een praktijk en een webwinkel, en blogt ook nog voor haar eigen bedrijf De Groene Vrouw. Deze week vertelt ze over echte schoonheid op Leesvoer.]

5 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.