Serviesnerd

Reacties 12

Hallo, ik ben Lana en ik ben een serviesnerd. “Hallo Lana.” Het begon al toen ik klein was en ik mijn grootmoeder mocht helpen met het dekken van de tafel.  Zij had prachtige serviezen en ik mocht die gewoon neerzetten en als ik iets brak was het niet erg zolang het maar per ongeluk was. Met mijn nichtje samen organiseerde ik ook theepartijtjes voor mijn grootouders. Wij kregen dan een paar gulden om koekjes te kopen en mochten een van haar prachtige serviezen uitzoeken om het op te serveren.

Het lijkt me duidelijk, ik had geen enkele kans. Het was al lang duidelijk dat ook ik in de greep van het servies zou vallen. Natuurlijk bezat ik al twee mooie speciale gelegenheids dinerserviesjes, natuurlijk! Een paar borden en wat dekschalen, maar geen dagelijks servies. Ja ook wel een leuk ontbijtservies, maar niet een set die makkelijk aan te vullen is en in de vaatwasser kan.

Eind vorige maand werd ik 30, op zich ging dat prima, geen paniekaanvallen gehad ofzo. Toch had ik opeens een vlaag van volwassenheid toen ik de keukenkastjes open trok: wat een zooitje. Stapels met brakke stervende borden van het Zweedse warenhuis, suffe glazen theeglazen. Als zelfverklaard ambachtelijk huisvrouw kon dat natuurlijk niet maar het mooie servies dat ik al had kon niet in de vaatwasser en was niet aan te vullen als de peuterman het uit zijn knuistjes laat pleuren.

Ok dus, kiezen. Als je een betaalbaar, makkelijk aan te vullen vintage serviesje zijn er eigenlijk maar twee keuzes. Aan de ene kant heb je het bekende boerenbont, het is nog nieuw te krijgen maar ook heel goed te vinden op vlooienmarkten en marktplaats. Jammergenoeg is het de laatste jaren erg populair en dus geen koopje meer. Ook moet ik eerlijk toegeven dat het voor mij net iets te grof is, iets te, tja, boers. Gelukkig is er nog een tweede optie in deze categorie: Blau Saks.

Iedereen en zijn tante had dit servies in de jaren vijftig. Ook dit servies is nog nieuw te koop maar omdat het een stuk minder bekend is dan boerenbont kan je het nog heel goedkoop vinden via marktplaats en op rommelmarkten. Dat is dus ook een beetje de sport; ik wil alles van het servies hebben maar alleen als ik het goedkoper kan krijgen dan een nieuw bord van het voornoemde warenhuis. Tot nu toe lukt dat prima, al moet ik mezelf enorm inhouden want er bestaat enorm veel leuks met dit printje.

LeesVoerLeesVoer

Ik kan hier een hele verhandeling gaan houden over de verschillende stempels en producenten van dit servies. Of een diepteanalyse van het subtiele verschil in print. Maar hoe leuk ik dat ook vind, ik moet realiseren dat niet iedereen zo’n serviesnerd is als ik. Ik ga gewoon lekker doorzoeken naar de missende onderdelen en genieten van elke vonst.

 

Waar eet jij je boterham van?

 

 

12 reacties

  1. Pingback: Een stukje gastvrijheid naar de mensen toe | LeesVoer Een stukje gastvrijheid naar de mensen toe | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

  2. Pingback: Keuken makeover: mooi geel is niet lelijk - LeesVoer

  3. Pingback: De best gelezen blogs van 2014 en mijn favorieten - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.