Schrijven met de hand

Reacties 11

Kan jij nog schrijven met de hand? Ik snap dat je heus nog wel in staat bent om een enigszins leesbaar boodschappenlijstje af te leveren maar denk er eens over na. Wanneer schrijven we nu nog met de hand? Ik ken bijna niemand met een papieren agenda, e-mails hebben brieven vervangen en social media zijn voor veel mensen een dagboek. Ik besefte een paar maanden geleden dat ik het miste en ben weer gaan schrijven.

bulletjournal redactedAls eerste begon ik met een bullet journal, ik gebruik nu al een half jaar met heel veel plezier een bullet journal. en natuurlijk schrijf ik daar met de hand in maar op de een of andere manier kreeg ik er alleen maar meer schrijfbehoefte van. Iets zo mooi mogelijk uitschrijven met de hand is een van de weinige dingen die mijn hoofd stil kunnen krijgen. Dat is trouwens niet heel bijzonder, schrijven met de hand doet hele andere dingen met je brein dat typen. Mijn excuses voor het pixeleren trouwens, de inhoud van mijn bulletjournal is heel privé maar ik wilde jullie wel een idee geven van hoe mijn dagelijkse aantekeningen er uit zien.

Featured schrijven met de hand

Omdat ik voor de ukelele regelmatig nieuwe liedjes uitzoek en ik een beetje kriegel werd van de losse blaadjes besloot ik mijn eigen songbook te maken. Als ik nu een nieuw liedje heb uitgezocht of geschreven dan schrijf ik die zo mooi mogelijk in mijn notebook. De akkoorden er bij en hoppa, in plaats van een stapeltje uitgeprinte blaadjes heb ik een mooi boek dat het waard is om mijn best voor te doen.

songbook schrijven met de hand

verleerd

Toch viel het me in het begin moeilijk, het schrijven. Ik kreeg serieus kramp in mijn hand! Op zich niet zo gek als je bedenkt hoe weinig we tegenwoordig nog met de hand schrijven. Mijn handschrift liet ook enorm te wensen over maar na een half jaar weer dagelijks schrijven, al zijn het soms maar een paar zinnen, kan ik echt vooruitgang zien.

Ook ben ik door meer te schrijven met de hand weer gaan tekenen. Ik kan niet tekenen, laat ik het anders formuleren: ik kan de beelden die ik in mij hoofd heb niet effectief vertalen naar papier. Door vaker mijn gedachtes met de hand uit te schrijven ben ik de angst om bij het tekenen niet iets “moois” te creeëren aan het verliezen.

schrijven met de hand, met de hand geschreven

Elke avond schrijven

Naast mijn songbook en de dagelijkse aantekeningen in mijn bullet journal schrijf ik elke avond minstens twee dingen op waar ik die dag blij van ben geworden. Niet alleen om de positieve dingen van die dag opnieuw te bezoeken maar door ze op te schrijven wordt het meer echt. Zelfs als ik een moeilijke dag heb gehad helpt het letterlijke zwart op wit zetten van iets positiefs.

gratitude journal schrijven met de hand

Een ding dat wel al snel irritatie opwekte: pennen! Als je opeens weer veel gaat schrijven dan is die gratis reclamepen opeens helemaal niet prettig meer. Donderdag zal ik mijn materialen met jullie delen.

Schrijf jij nog wel eens met de hand?

11 reacties

 1. Wat goed dat je dat doet!! Je denkt er niet zo over na, maar inderdaad, ook ik krijg snel kramp. Ooit heb ik tijdens een cursus “schrijven voor kinderen” ook geleerd om met de hand te schrijven, vanwege de creativiteit. Maar toch weer snel overgegaan op mijn laptop. Dus daarom vind ik het super dat je het volhoud. Ik ga er toch maar weer over nadenken om meer de pen erbij te pakken.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Three things tag

 2. Nee, ik schrijf weinig, maar ik heb wel een papieren agenda en lijstjes, door dingen op te schrijven onthoud ik het beter. Je songbook ziet er mooi uit, de moeite waard om te schrijven!

 3. Alleen nog boodschappenlijstjes en aantekeningen in mijn agenda. Maar mijn handschrift is erg achteruit gegaan.

 4. Lineke Hulzinga

  Sinds ik, vanwege een poging Zero Waste te gaan, weer met een vulpen schrijf kom ik erachter hoe weinig ik eigenlijk nog met de hand schrijf. Alleen mijn projectboekje (creatief proces) en dagboek (heel dichtbij) schrijf ik nog met de hand. Maar dat hoeft allemaal niet netjes. Sterker nog, dat gaat zo snel dat ik dat écht niet meer netjes kan. Maar op deze manier bedenk je je wel weer dat schoonschrijven een kunst/ ambacht is.

 5. Ik schrijf veel brieven en kaarten, met de hand uiteraard. Ook op school maak ik mijn notities met de hand, dus ja, ik schrijf nog veel.
  Mijn handschrift is redelijk netjes. Ik heb helemaal niet zo’n typisch rond meisjeshandschrift, maar ik ben er wel blij mee 🙂
  Geertruurzaam onlangs geplaatst…Supersnelle slakkentraktatie

 6. Jj hebt mij heel blij gemaakt hiermee, Lana! Dank je wel. Als voormalig basisschoolleraar heeft met de hand schrijven mij altijd na aan het hart gelegen. Ik gaf veel aandacht aan penvoering (spellingchecker kent dit woord niet eens!) bijvoorbeeld. Ik krijg kippenvel als ik soms zie hoe kinderen hun pen of potlood vasthouden.
  Ik schrijf mijn werk logboeken (urenverantwoording, zeg maar) ook met de hand. Ik heb dit een poosje digitaal geprobeerd, maar dit werkt echt beter. Je brengt mij op het idee om meer met de hand te gaan doen. Dan moet ik wel eerst weer mijn schoonschrijfkunsten oppoetsen, maar gelukkig heb ik nog een volledige schrijfmethode liggen van mijn vader, die in de jaren ’30 van de vorige eeuw schoolmeester werd.
  Dank je wel voor deze bewustwording!
  Gonneke van Veldhuizen onlangs geplaatst…Zilver of goud

 7. hallo Lana, nog nooit gereageerd…. ik ‘lees’ je al ’n heel tijdje, maar dit is te leuk om niet te reageren! ik schrijf al jaren en jaren n dagboek, een paar keer heb ik het bijgehouden in mn telefoon, daar crashte het ding… en weg was alles, nu doe ik het nog steeds op de tablet, maar wel elke dag stuur ik het naar mn mail, maar het is wel heel privé natuurlijk! een tijdje heb ik t weer met de hand gedaan, maar oeijoei, schrijfkrámp!! als ik naar jou luister, ga ik het toch weer proberen met de hand, veel autenthieker ook!

 8. Sinds oktober vorig jaar ben ik hier ook weer meer mee bezig dan voorheen; ik kan het nu met recht een hobby noemen!
  Ik heb altijd gehouden van schrijven met vulpennen en sinds ik dat weer meer ben gaan doen, ben ik ingewijd in de wereld van vulpennen-inkt; zoveel keuze; zulke mooie inkten!

  Wat ik ook erg leuk vind is een calligraferen, of een vorm daarvan met een vulpen die ik met een kroontjespen heb uitgerust; erg leuk om te doen en inderdaad super-ontspannend.

  Ik moet ook eens kijken naar bullet-journaling; het ziet er erg mooi uit.

  Grote nadeel aan deze hobby; er zijn zoveel prachtige pennen, ik heb er nu al veel te veel en blijf er steeds weer andere bij willen hebben 🙂 Maar vulpennen zijn soveel intrigerender dan balpennen met zoveel variatie in schrijf-ervaring; ieder pen is anders, iedere inkt is anders en ook papier doet er toe.

 9. Wat een mooi artikel over schrijven! Zelf schrijf ik nog aardig wat, zoals notities, kaartjes, etc. Ik merk echter dat mijn handschrift niet meer zo netjes en stabiel is als in het verleden. Dit komt natuurlijk door het vele ‘computerschrijven’, maar ook door het snelle ‘penschrijven’ (even snel opschrijven), wat de lettervormen en duidelijkheid niet ten goede komt, zodat mijn man vaak moet turen en raden wat op een briefje bijvoorbeeld staat (en ik zelf trouwens ook, weet ik niet meer wat er staat). ’t Lijkt me een leuk idee om een bullet journal te beginnen en hierin te experimenteren met kleurtjes, lettervormen en sierlijke lijnen etc.
  Ariët onlangs geplaatst…Schoonmaken met (5) …………..De badkamer

 10. Karine

  Je hebt me echt aan het denken gezet met je artikel. Mensen zeggen vaak tegen me dat ze vinden dat ik zo’n netjes hands heift heb. Ook als ik gewoon even snel iets opschrijf. Ik schrijf nog steeds het schoolschrift dat ik vroeger (jaren ’80) op school leerde.
  En toen verdiepte ik me de afgelopen dagen opeens in bullet journals en andere vormen van journaling. En ik vroeg me af waar ik blij van zou worden. Ik kwam op het idee dat ik mijn baksels wel eens in een mooi boekje mocht gaan zetten in plaats van in het notitieblok waar ze nu opstaan dat losse bladen heeft en waar dus steeds van alles uitvalt.
  Een mooi bakboek, daar word ik blij van!

 11. Brigitte

  In mijn jonge jaren heb ik zeer veel gecorrespondeerd, echte brieven met de hand. Toen bestond de pc nog niet. Ook nu nog schrijf ik het liefst op de normale manier, pen en papier. Dat doe ik ook met poëzie en verhalen. Dat wat is uitgegeven schrijf ik eerst op papier, dat crasht namelijk nooit!
  Ik heb in het verleden altijd leuke post ontvangen en kunnen versturen. Ook nu zou ik graag met iemand willen corresponderen op de normale wijze. Met gewone mensen, geen gedetineerden! Maar niemand wil dat nog tegenwoordig…

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.