Schil

Reacties 6

Sommige trucjes zijn zo simpel dat je jezelf voor de kop slaat dat je er niet eerder op bent gekomen. Ik gebruik graag geraspte schil van citroen of sinasappel in cake en taart. Het vervelende is dat ik vaak alles in huis heb voor het gebak, behalve dan natuurlijk de citrusvruchten. Maar toen laatst een vriendin langskwam met biologische bloedsinasappelen kreeg ik een idee.

Ze stond op het punt om de schillen in de groenbak te kieperen. “Neeeeeeee!” riep ik dramatisch. Ik zou namelijk voor mijn gebak het liefst altijd biologische rasp gebruiken, in verband met de bestrijdingsmiddelen, maar dat is gewoon heel duur en als ik dan iemand dan die kostbare schillen zie weggooien…

Terwijl ik vijf sinasappels aan schil zat te raspen was ik aan het denken over een bewaar mogelijkheid. In de vriezer raak je zulke kleine porties kwijt en in de koelkast blijft het ook niet heel erg lang goed.

Dus ik besloot er suiker van te maken. Supersimpel: Je mengt de rasp met zoveel kristalsuiker dat het een dikke prut wordt. Smeer het uit op bakpapier en laat het drogen, dat duurt 1 of 2 dagen afhankelijk van de temperatuur. Maal de suikerkoek dan in de keukenmachine en voilá: altijd bruikbare instant citrusschil.

Naast gebruik in cake ook heerlijk op ijs.

 

 

6 reacties

 1. Maar dan zit er weer suiker bij 🙂 Wat ik doe is raspen, de rasp in een dunne laag invriezen (gaat prima in een diepvrieszakje, en de bevroren rasp in een afsluitbaar bakje in de vriezer doen. Bij de andere porties.
  De biologische citroen die overblijft (zonder schil) snijd ik in plakjes en die vries ik ook in. Wederom in een enkele laag invriezen, eenmaal bevroren overdoen in een bakje. Naar wens een schijfje uitnemen.
  Of de overgebleven citroen uitpersen en het sap in ijsblokjesbakjes invriezen.

 2. Lana

  Ja maar in mijn cake gaat dan ook suiker 🙂 Voor suikervrije doeleinden zijn het super tips, thnx!

 3. Zou je het niet kunnen drogen? De geraspte schil uit een pakje is toch ook gedroogd?

 4. Lana

  Geraspte schil uit een pakje heb ik nog nooit gezien. Heet fijne van de suiker vind ik dat het makkelijk oplost en je niet hoeft te weken of zo. Het is ook puur al héérlijk.

 5. Ledoux

  Of zelfgemaakte geconfijte sinaasappelschilletjes maken. Kan in taart, ook lekker zo.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.