Salted caramel hot chocolate mix

Reacties 17

Ik hou van warme chocolademelk maar ben er best moeilijk mee. Voor mij geen opgewarmde chocomel, geen instant poeder, ik ben altijd aan het klooien met de goede verhoudingen cacao en suiker. Tot ik het principe warme chocolademelk met gezouten caramel ontdekte. Je weet niet wat je proeft, het is heerlijk diep van smaak en door het zout is het bijna hartig, in a good way!

scrumptious hot chocolate mix

Ok het is onmogelijk om de goddelijkheid van deze mix te omschrijven, je moet hem gewoon zelf maken. Het is ook nog eens een super kado voor onder de kerstboom of om op de nieuwjaarsborrels uit te delen. Hoe komen we anders januari door met zijn allen?!

Wat heb je nodig?

ingredienten

Voor 7 goedgevulde tulpweckglaasjes van 220ml:
400 gram suiker, voor de caramel
150 gram bruine basterdsuiker
1-2 zakjes vanillesuiker, of eetlepels zelfgemaakte vanillesuiker
175 gram goede cacao
100 gram ongezoet melkpoeder, geen koffiemelk, bij de Amerikaanse ingrediƫnten of in de toko
400 gram smaakvolle pure chocolade, ik had 60% cacao, heb je chocola met een meer cacao proef dan of de mix zoet genoeg is
1-2 eetlepels grijs zeezout, ik hou van hartig dus ik had er twee, begin met een en maak een testbekertje chocolademelk, meer toevoegen kan altijd

Een keukenmachine
bakpapier
pan met dikke bodem

Deze verhoudingen geven een chocolademelk met een diepe chocoladesmaak, niet te zoet. Ben je dol op zoet voeg dan meer bruine suiker toe.

Caramel

caramelCaramel maken is niet moeilijk, er zijn een paar dingen waar je op moet letten: niet roeren maar zwenken, blijf er bij en hou vertrouwen.

Doe 400 gram kristalsuiker in een pan met dikke bodem, ik gebruik mijn plaatstalen bakpan. Zet het op middelhoog vuur en blijf er bij. Na een paar minuten ga je zien en vooral ruiken dat het caramel aan het worden is. Nu is een deel waarschijnlijk gesmolten en een deel nog suiker. Nu moet je absoluut niet gaan roeren, je mag wel zwenken met de pan en spelen met de hitte: als het te snel gaat mag je de pan best even van het vuur halen.

caramel 2

Als het allemaal gesmolten en goudbruin is stort je de massa op een stuk bakpapier, als je het papier in een bakplaat legt kan de veel te hete suikerstroop nergens heen.

koelen

Laat het volledig afkoelen en breek het dan in stukken die door de deksel van je keukenmachine passen.

Nu is het makkelijk

caramel malen

Maal de caramelbrokken met de keukenmachine tot je caramelpoeder hebt

caramel poeder

Voeg de cacao, de bruine suiker, de vanillesuiker het zout en het melkpoeder toe. Het melkpoeder helpt bij het oplossen van de mix en het maakt de smaak extra vol en rijk.

mengen

Laat de machine zijn werk doen tot het er homogeen uitziet. Voeg dan de chocola toe en maal het tot een fijn poeder

feels like chocolate

Taste test

Nu is het tijd om melk op te warmen en te testen of de mix naar je smaak is. Nu kan je nog van alles toevoegen om het helemaal naar jouw smaak te maken!

Inpakken

Schep de mix in mooie potjes, ik heb tulpweckpotjes gebruikt, doe een stukje kraftpapier over de deksel en bind het vast met keukentouw. Ik heb een hulststruik in de voortuin dus natuurlijk gaat er een stukje hulst aan. Ik zou dit zo graag krijgen! Doe een paar eetlepels bij wat warme melk, of in een noodgeval zelfs bij heet water en geniet!

Salted caramel hot chocolate 2

Ik zag een versie van dit recept op een Amerikaanse blog, mijn versie is minder zoet en in grammen in plaats van inhoudsmaten.

Hoe maak jij je warme chocolademelk?

17 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.