Rogue one, wat vreselijk dat ik hier zo blij mee ben

Reacties 3

Het is 2017 en ik kom de bioscoop uit na het zien van Rogue one, zielsgelukkig omdat ik eindelijk iets heb gezien waar ik al zo lang op wacht: Een blockbuster met een vrouw in de hoofdrol die door alleen de persoonlijke voornaamwoorden te veranderen door een man gespeeld had kunnen worden. Dit is zo belangrijk voor me omdat dit NOOIT gebeurt.

Meneer LeesVoer vroeg: “maar the force awakens dan? Daar was de hoofdpersoon toch ook een sterke vrouw?” Natuurlijk was dat een sterke vrouw, maar haar karakter in de film zou niet zomaar geswapt kunnen worden met een man. Finn probeerde haar te beschermen OMDAT ze een vrouw was.

Misschien denk je: “Lana je overdrijft!” Dat mag je denken, maar feit blijft dat er genoeg rollen door mannen gespeeld worden die makkelijk ook door een vrouw gespeeld zouden kunnen worden. De mannelijke hoofdrol in Rogue one is daar een goed voorbeeld van. Maar vrouwenrollen hangen zo goed als altijd iets aan dat vrouw zijn op. Iets met een gouden bikini…

Ik zei ook dat ik het zo fijn vond dat er geen romance in deze film zat. Meneer leesvoer had het wel gezien: “Ja maar dat ze elkaars hand vast pakte aan het eind dan?” Ik werd bijna boos (HERE BE SPOILERS) Ze wisten verdomme dat ze dood zouden gaan, ze hadden net samen iets gedaan dat het sterrenstelsel zou kunnen redden. I don’t know about you maar ik zou ook wat contact zoeken.

Afgericht

Feit is dat we door media zijn afgericht om romantiek tussen een mannelijke en vrouwelijke hoofdpersoon te verwachten. Als ze beiden man waren geweest had niemand er romantiek in gezien. Wacht nee, dat is niet waar, daar draait heel Tumblr op… Maar je begrijpt hopelijk mijn punt.

“Maar mag een vrouw dan geen vrouw zijn Lana?” Natuurlijk wel, graag zelfs, maar let maar eens op hoe vaak het vrouw zijn een plotpunt is, de reden dat dingen gebeuren. Het gebeurt zo zelden dat dat niet zo is. Ik pleit er echt niet voor dat het nooit een issue mag zijn, maar waarom moet het ALTIJD een issue zijn? Daarom ben ik hier zo blij mee.

Waar zijn alle andere vrouwen???

Rogue one is verre van perfect als het om gendergelijkheid aankomt. Natuurlijk hebben we de hoofdpersoon en onder de rebellen een aantal hoge dames, maar ik herinner me niet meer dan 6 vrouwelijke karakters, waarvan er maar 4 een naam hadden, een daarvan weten we wel maar werd niet genoemd. Zelfs op de achtergrond waren amper vrouwen te vinden. Dit artikel spreekt terecht over: “an endless sea of dudes”. Kleine stapjes…

Het doet me eigenlijk wel pijn dat ik in 2017 zo verschrikkelijk blij ben dat een vrouwelijke hoofdpersoon gewoon een interessante karakter arc heeft die geen reet met haar chromosomen te maken heeft. Tegelijk werd ik ook heel somber bij de gedachte dat deze film ook een succes was geweest als beide hoofdpersonen man waren geweest, en hoogstwaarschijnlijk niet als ze beiden vrouw waren geweest, wat met dit script prima had gekund. Sterker nog, er was nu al gezeik omdat er twee keer achter elkaar een vrouwelijke hoofdpersoon was in de Star Wars franchise…

We hebben nog een lange weg te gaan…

Wat vond jij van Rogue one?

3 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.