Je hebt kaas en Kaas! Win een proeverij (gesloten)

Reacties 20

Ik kwam tijdens het werken op een whiskeyfestival een Ron Peters tegen die mijn passie voor smaak volledig deelde. Altijd leuk om gelijkgestemden tegen te komen. Zeker als die gelijkgestemde bij Reypenaer werkt en je zegt vooral eens langs te komen voor een tasting.

kaas reypenaerOm een lang verhaal kort te maken: ik zat daar uiteindelijk 2 uur goddelijke kazen te proeven in combinatie met verschillende dranken. Heerlijk. Ik vroeg of ik mijn lezers een proeverij mocht aanbieden.

Het antwoord was ja maar dan moeten ze er wel iets voor doen. Ik mag twee keer een proeverij weggeven voor 2 personen in het centrum van Amsterdam. Bij de proeverij proef je de heerlijke kazen van Reypenaar (die liggen in sterrenrestaurants op de kaasplankjes) en combineer je ze met verschillende wijn.

Het enige dat je moet doen om mee te doen is naar je koelkast lopen, de eerste kaas pakken die je ziet liggen, proeven en in de comments opschrijven wat je proeft. Creativiteit wordt beloond!

Deze post is niet gesponsord, ik wilde deze ervaring gewoon graag met jullie delen!

Wat heb je deze week gemist op LeesVoer:

Ik sleepte mijn beste vriendinnetjes voor de camera voor een goed gesprek

Op moederdag fietste ik met 100 anderen in vintage kledij door Utrecht

Een overzichtje van mijn favoriete naaibloggers, deze vrouwen zijn super inspirerend

Er zijn alweer twee weken van Me Made May voorbij, een overzichtje van wat ik zoal aan had

Gefeliciteerd Ilse en Anette, jullie hebben mail

 

20 reacties

 1. antje robbe

  In mijn koelkast staat een bakje met zout water met daarin een zelfgemaakt mini kaasje met geroosterd mosterdzaad erin. Het kaas maken is leuk, maar ook moeilijk. Ik heb geexperimenteerd met geitenmelk, zuur, stremsel en mijn temperatuurmeter. Deze poging is aardig gelukt. De geroosterde mosterd is niet meer scherp maar notig, bijna zoet. De kaas heeft nog niet veel smaak, meer Huttenkase of ricotta achtig. Maar zo waardeer ik kaas wel nog meer, het is echt een kunst.

 2. Wendy

  woeeei kaas, kaas en nog meer kaas……… !
  Na een greep in mijn koelkast is de keuze tussen oude Friese nagel kaas, een biologische boeren belegen of een heerlijke pittige blauwe waar ik de naam niet van kan uitspreken en waar ik altijd al wijzend bij roep “doe mij die maar!”

  Het wordt de oude net nog snijdbare biologische Friese Nagel kaas.
  De net iets brokkelige structuur van deze oude kaas kriebelt op je tong bij de eerste paar hapjes en dan net als je aan de droge smaak went komt daar de smaak van de kruidnagel binnen, aangezien er hele kruidnagels inzitten, kom deze niet voorzichtig binnen maar meer met een knal en in vol ornaat… ik hou van deze smaak, hier wordt een mens gelukkig van.

 3. Annette

  Ik ren naar mijn koelkast en proef een stukje blauwaderkaas: nootachtig, vol, aards, scherp maar ook een zoetje!
  O ik ken het grote kaasverlangen… na een half jaar reizen door Azië deed ik zowat een moord voor een stuk goede kaas, de kaaszucht werd soms zelfs aangewakkerd door een slecht geventileerd backpackers hostel of de afgedragen slipper van een van zijn bezoekers 😉

 4. Annette

  Ik ren naar mijn koelkast en proef een stukje blauwaderkaas: nootachtig, vol, aards, scherp maar ook een zoetje!
  O, ik ken het grote kaasverlangen… na een half jaar reizen door Azië deed ik zowat een moord voor een stuk goede kaas! De kaaszucht werd soms zelfs aangewakkerd door een slecht geventileerd backpackers hostel of de afgedragen slipper van een van zijn bezoekers 😉

 5. Lisa

  Er was eens een vrouw in Nijmegen,
  Zij at haar kaas het liefst pittig en belegen.
  Daarbij wijn tegen de dorst,
  Helaas in haar koelkast enkel korst.
  Ze zit om een Leesvoer-Reypenaer-proeverij verlegen!

 6. hmmm, lekker kaas… ik proef, ik proef…. bijna niks eigenlijk…. 🙁 In onze koelkast ligt namelijk een goedkope supermarkt kaas en die kazen zijn eigenlijk niet eens échte kazen, helaas. Ik zou daarom dolgraag eens een avondje smaakvolle kazen proeven!!

 7. Monique

  ik loop naar de koelkast en pak daar een stuk fantastisch romige geitenkaas met kruiden
  die Ik gisteren gekocht heb van zorgboerderij / kaasmakerij in Ouddorp .
  Geheel biologisch en heel erg smaakvol.
  Zelfs de kaasboer op het plein is er voor gevallen en heeft nu 2 smaken biologische kaas.
  Kaas zelf maken , vind ik nog lastig. Ik maak zelf Speltbrood , ontbijtkoek(zonder suiker),
  appeltaart( zonder suiker) , brownies ( Vega) , groenten en kruiden uit eigen tuin.
  Ik ga vandaag beginnen met zuurdesem en zelf schoonmaakmiddelen maken met marseillezeep ; da’s al best wel druk

 8. Annerieke

  Ik houd van kaas, maar nog meer van Kaas. Wat nu in de koelkast ligt, valt in de eerste categorie. Met een likje mosterd, een sappige tomaat en een knapperige cracker is dat voor mij een feestmaal. Nieuwste verslaving is roggebrood met een laagje schenkstroop en daarover een laagje kaas, mmmh. Lijkt me erg leuk om eens een echte proeverij mee te maken, dan worden de kaascombi’s misschien wat minder alledaags. Het is wat mij betreft tijd voor Kaas…

 9. Annemieke

  In onze koelkast ligt een boerenkaas, die haast nog wit is. Max twee weken oud en nauwelijks gerijpt. Smaak: zout (!) en heel vochtig. Zeker wel pit, alleen dan in een heel andere vorm. Heerlijk vinden we dat. Al staan ze bij de boerderij vaak wel even raar te kijken als ik er (weer) om vraag. Overigens ben ik van mening dat je kaas buiten de koelkast moet bewaren (smaak nog beter), maar met deze kaas doen we dat niet altijd omdat hij dan zo snel gaat rijpen.

 10. Susan

  Hier tref ik een ordinair stukje naamloze Belegen. Niets is minder waar! Ik proef… mogelijkheden. Ik proef de stroop die er over gaat als hij op de pannenkoek belandt, ik proef troost als hij op een beschuitje gaat voor een zieke in huis, ik proef de lach als hij om middernacht uit een tosti loopt, ik proef de guilty pleasure wanneer er stiekem vlak voor het eten plots een stukje vanaf verdwijnt.. en, nu hij bijna op is, proef ik nog luxe als hij met een laatste saluut op een crouton door de soep dobbert.

 11. Jolien

  Oeioei, m’n koelkast heeft me twee dingen te bieden:
  ~ Roomkaas (provencaalse kruiden) van de Lidl, romige smaak, maar die knoflook die erin zit, daar gaan je buren nog minimaal een dag van meegenieten… Daarom ook zo lekker ’s avonds, bij de broccoli, dan hoef je slechts één persoon met die knoflook lastig te vallen…
  ~ Jonge Goudse kaas, “foliekaas”, import uit Nederland,. Duidelijke kaassmaak, romige jonge kaas. Geen pittige smaak, niet speciaal maar beter dan de gemiddelde binnenlandse smakeloze rubber die geproduceerd wordt en verkocht wordt als zijnde kaas.

  Overigens leveren we onze melk aan een binnenlandse kaasfabriek, sinda januari. Volgende week sponsoren ze kaas voor onze open dag, ben oprecht benieuwd of ze iets lekkers meegeven. Ik heb al eens “stracchino” van ze gekregen en die was wel lekker. Heel romig, heel jong, bijna slagroomachtige “room”kaas. Was erg lekker op ’n broodje! 🙂

  Zou best een keer ’n dag Amsterdam voor lekkere kaas in m’n tripje willen plannen.

 12. Fleur

  Oeh, kaas! Ik loop niet naar de koelkast, maar naar de plank met broodbeleg in de keuken. Dan komt de smaak van de kaas veel beter tot zijn recht dan koud uit de koelkast. Hij moet wat sneller opgegeten worden, maar dat is bij ons geen probleem.
  Ik pak de extra belegen kaas van de markt. Hij is roomgeel van kleur en zacht qua structuur. Iets pittig qua smaak, wat ik erg lekker vind. Het is lunchtijd, dus ik maak alvast ook een boterham erbij met kaas. Nu het plakje kaas proeven wat klaarligt, maar het is verdwenen! In sneltreinvaart verdwijnt ook de kaas van mijn brood. Even vergeten dat mijn peuter altijd de kaas van mijn brood (en bord, en hand, en… )eet…

  Je snapt, zo’n proeverij zonder kaasmonster zou heerlijk zijn!

 13. Ilse

  Ik.Lust.Dus.Echt.Geen.Kaas

  So, I said it. Waarom dan toch reageren? Ik heb een man die houououououououdt van KAAS. Maar ja, ik dus niet. Arme man 😉
  Nu doe ik altijd de boodschappen en neem op aanraden van de kaasboer altijd kaas mee voor hubby. Ene keer schot in de roos, andere keer wat minder. Ik hoor altijd langskomn: “o, deze is wel heel erg lekker romig, volle smaak, lekker pittig!”

  Laat het nou binnenkort vaderdag zijn….. Wat is er niet leuker hubby te verrassen met een kaasproverij. Hij de kaas, ik de wijn (dat laatste is dan weer mijn liefhebberij). Ziet hij gelijk hoe je dat doet, een papa in de watten leggen met vaderdag 😛 (volgend jaar met moederdag een chocoladeproeverij? 😉 )

 14. Irene

  Ik proef een stukje van mijn blok Old Amsterdam. Het vocht in de gaatjes van de kaas, het zout dat knispert tussen mijn tanden en de zilte smaak op mijn tong maken dat ik meer wil. Buiten het feit dat ik dat vaker heb, dus niet alleen met kaas, is de romigheid in deze kaas verslavend.

  Ik heb me laten vertellen dat Reypenaar iets “droger’

 15. Charlotte

  Ik zit op het moment in Zweden en hier koop ik altijd het liefst van die ordinaire Hushållsost. Op een of andere manier weten die Zweden een kaas waar maar 27% vet in zit toch heel erg lekker romig te laten smaken. Heel licht van smaak, maar oh zo lekker!

 16. Xandra

  Ik ben dol op kaas! Maar sinds ik weet dat ik lactose intolerant ben, heb ik nu alleen nog maar oude kaas en belegen kaas in huis, dat mag ik nog wel eten, maar die ligt nu niet in mijn koelkast…
  Maar ik heb gisteravond voor het eerst kaas zonder kaas gemaakt 🙂 van onder andere cashewnoten en edelgist. Een soort van vegakaasje. Gewoon om eens uit te proberen. Dus die heb net heerlijk op mijn speltboterham gesmeerd! Tja hoe het smaakt? Niet naar cashewnoten ook niet echt naar kaas, maar wel erg lekker! Met subtiel smaakjes van zongedroogde tomaat, ui en knoflook en sesamzaadjes!

 17. sanne Brands van raaij

  KAAAAAAAS

  al vanaf klein meisje al rennend naar de kaasafdeling voor een plakje kaas als je met je mam boodschappen ging doen ben ik verzot op kaas. In myn koelkast nu lekker nog wat kaasje vd bruiloft. Old Amsterdam italiaans kruidenkaasje en walnoten kaas is favoriet! Maar de jong belegen met een zilveruitje smaakt ook zeer goed.

  Oud..jong…mager…vet…met kruiden of zout. … dit kaasmonster is er verzot op. Gelukkig delen myn papa en manlief deze smaak!

 18. Katinka

  Wanneer ik een greep doe in mijn koelkast is het om de bleu stilton met port te pakken.
  Echt waar, ik kan niet veel kazen eten, ik kan niet ruiken dus de meeste kazen proef ik niet eens.
  Subtiele smaken zijn niet aan mij besteed.
  Maar deze stilton heerlijk.
  Wanneer ik mijn tanden in hem zet, dan proef ik een heerlijke pittige blauwe aderkaas, met een structuur om van weg te dromen, en daarna het venijnige van toch dat beetje, of meer port waar de kaas volgens mijn kaas boer een hele lange tijd in heeft gelegen om helemaal doordrenkt te raken met de port.
  Maar wat ik echt lekker vind aan de kaas is de structuur, Hij is wat korrelig, maar toch stevig geneog dat je er echt in kan bijten. En het voordeel bij warme broodjes, hij blijft zijn structuur houden, hij wordt wel warm, maar loopt niet uit, dus je blijft een hap stilton houden wanneer je je warme broodje eet. Heerlijk.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.