Rabarberkruimelcake

Reacties 9

We zitten midden in het rabarberseizoen en misschien ben je al tig keer langs zo’n bosje roze imitatieselderijstengels gelopen in de supermarkt omdat je geen idee hebt wat je er mee moet doen. Doe jezelf een lol, koop bij de volgende boodschappen een portie stengels en maak deze heerlijke en makkelijke kruimelcake. 

rabarbercake breed

Ingrediënten
– 400 gram rabarber in kleine stukjes, te grote zakken naar de bodem
– 5-6 eieren (5 grote of 6 kleine)
– 250 gram gezouten boter op kamertemperatuur
– 220 gram lichtbruine basterdsuiker (+ wat om te cake mee te bestrooien)
– 300 gram gezeefde bloem + 50 gram bloem (ja apart afwegen)
– 1,5 theelepel bakingsoda of 2 theelepels bakpoeder
– 2 theelepels kaneel

Verwarm de oven voor op 165 graden. Je kan deze taart bakken in een springvorm of een groot cakeblik, het kan ook prima in cupcakevormpjes maar dan moet je de baktijd aanpassen. Vet je gekozen bakrecepticle in.

– Meng de boter en de suiker tot het mengsel romig en lichter van kleur is, dit gaat het makkelijkst met een elektrische mixer.
– Voeg de eieren een voor een toe, als het mengsel lijkt te schiften voeg dan alvast een lepel bloem toe. Schep daarna de bloem, de kaneel en de bakingsoda of bakpoeder er doorheen.
– Schep ongeveer 80 gram beslag uit de kom en meng er net zoveel van de 50 gram losse bloem door tot het kruimelig wordt.
– Schep de rabarberstukjes door het beslag, schep het beslag in de vorm en strooi de kruimels er overheen. Bestrooi het geheel met wat lichtbruine basterdsuiker en zet het in de oven. Check na 75 minuten met een prikker, het an heel goed dat hij nog een kwartier moet. Cupcakes moeten ongeveer 25-20 minuten.

rabarberkruimelcakeDe stengels die je over hebt kook je met een beetje suiker en een snufje bakingsoda tot een bijpassende compote. Schrik niet als je de bakingsoda er bij doet want het geheel gaat schuimen! Rabarber is erg zuur van zichzelf, door dat zuur voor een deel te neutraliseren met baking soda heb je minder suiker nodig!

Heb je daar geen zin in? De rabarberkruimelcake doet het ook heel goed met wat crème fraiche!

Wat maak jij met rabarber?

9 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.