Kleine beetjes inmaken: Rabarber compote

reactie 0

Als je net bent zoals ik dan ben je wel eens wat te optimistisch bij het boodschappen doen, dan denk je: “Oh leuk Rabarber, daar ga ik een rabarberkruimelcake mee maken of iets anders culinairs.” Daar kom je dan niet aan toe en een week later roepen die zielige stengels je toe vanuit de groentela: “gebruik ons, gebruik ons, voor het te laat is! 

Dat zijn van die momenten dat ik mezelf er aan moet herinneren dat inmaken geen megataak hoeft te zijn met 25 kilo tomaten en een hele avond hard werken. Je kan super makkelijk twee potjes van het een of ander inmaken, hup in de kast en je hoeft niets weg te gooien. We produceren met zijn allen veel te veel food waste en dat kan anders.

Rabarber compote

Natuurlijk adviseer ik voor inmaken altijd zo vers mogelijke producten te gebruiken maar als je het eerst tot compote kookt maakt het echt niet uit als de stengels aan de uiteindes al aan het uitdrogen waren. Die snij je er gewoon af, hakt de rabarber in stukjes en kookt het met een beetje zoetstof naar smaak tot een gezellige brei, die noem je dan rabarber compote en dan is het opeens heel chique. Vind je het te zuur dan kan je een snufje bakingsoda toevoegen. Niet te veel want dan is het niet zuur genoeg meer om in te maken.

Dan heb je een leuke portie als toetje met yoghurt en vla maar waarschijnlijk ook een boel over die in de koelkast verdwijnt en over een week wordt weggegooid.

Inmaken

Een beter idee is dat restje in maken. Omdat rabarber heel zuur is kan dat gewoon in een pan kokend water. Doe je restje (hete, anders even opwarmen) compote in schone inmaakpotjes. Sluit ze af en doe ze in een pan met heet water dat boven de potjes uit komt. Vergeet geen roostertje of vaatdoekje onderin te leggen zodat de potten niet barsten. Breng het water aan de kook en laat het water met de potten er in 20 minuten koken. Daarna zet je het vuur uit en laat je ze afkoelen.

Voilá jij hebt geen eten verspilt en je hebt voor een of twee keer rabarber compote in de kast die minstens een jaar goed blijft.

Gooi jij veel eten weg?

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.