pump up the jam

Reacties 4

Zo, de keelontsteking is overwonnen en jullie hadden nog iets van mij tegoed. Want, leuk hoor die kruisbessen, maar wat doe je daar dan mee? Daar maak je jam van! Het leuke van bessen tot jam verwerken is dat je geen speciale geleisuiker nodig hebt. Bessen bevatten namelijk, net zoals appelschillen, veel pectine en laat dat nou juist het spul zijn wat in geleisuiker zit. Het is daarom ook helemaal niet erg als niet al je bessen even rijp zijn; in onrijpe bessen zit nóg meer pectine.

Dat er zoveel in zit kan je wel zien aan de foto hierboven. Je kunt zien dat de jam zweeft.Ik had hem wat te lang laten koken en nu is hij zo stijf geworden dat hij niet meer naar beneden wil zakken… dus…

Voor die jam heb je natuurlijk potten nodig en daar kan je eigenlijk bijna alle potten voor gebruiken die je anders naar de glasbak zou brengen.

Wel goed afwassen natuurlijk en even steriliseren. Dat hoeft echt niet door ze uren uit te koken maar dat kan supermakkelijk in de oven. Zet de schone droge potten, met de deksel er naast, in een voorverwarmde oven op 150 graden voor 30 minuten. Maak de jam terwijl de potten in de oven staan. Haal ze er uit met een keukentang en vul meteen. Simpel toch?

Kruisbessenjam

1 kilo kruisbessen
750 gram gewone kristalsuiker
eetlepel water
jampotten

Meng de schoongemaakte bessen met de suiker in een pan met dikke bodem. Voeg de lepel water toe en zet op het vuur. Roer regelmatig tot de suiker gesmolten is. Laat het mengel dan zachtjes koken.
De jam is klaar als hij stevig wordt als je een beetje op een schoteltje drupt dat in de koelkast heeft gestaan. Het hoeft niet keihard te worden maar gewoon een beetje gelei achtig.

Doe de hete jam in schone inmaak-of weckpotten en steriliseer ze tien minuten in een pan met stevig kokend water.

Klaar!

Het was trouwens nog niet zo makkelijk om bovenstaande foto te maken want de babyman vond de jampotten heel interessant:
image

4 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.