Inmaken onder hoge druk met een pressure canner

Reacties 30

Ik kreeg veel vragen naar aanleiding van het filmpje over mijn inmaakkast: “Wat is een hogedruk inmaakketel? Hoe werkt het? Waarom heb ik dat nodig om in te maken? kan hij niet ontploffen? Kan ik niet gewoon een snelkookpan gebruiken?” Ik zal al deze vragen beantwoorden. Ik heb nu een jaar een zogenaamde pressure canner en ik ben er heel erg blij mee.

Wat is een hoge druk inmaakketel/ pressure canner?

Een hoge druk inmaakketel, in het engels een pressure canner, is een grote pan die je heel gecontroleerd onder druk kunt brengen. Hierdoor kan je op veel hogere temperaturen inmaken waardoor je veilig dingen met een lage zuurtegraad kunt inmaken. Dit is belangrijk omdat je geen botulisme in je potten wilt hebben.

Hoe werkt het?

Een pressure canner heeft een deksel die je hermetisch af kunt sluiten, een drukmeter, een stoomventiel, een veiligheidsdop en mijn versie heeft ook een soort knopje dat omhoog komt zodra de ketel onder druk komt. Daarnaast heb je een gewichtje of gewichtenset die je op het ventiel zet om de pan tot de gewenste druk te laten komen.onder druk pressure canner

Er gaat een laag water in de ketel en daarna gaan de potten er in, deze hoeven niet onder water te staan in tegenstelling tot gewoon inmaken; in een pressure canner doet de stoom het werk. Je sluit de ketel af en zet hem op hoog vuur, het gewichtje mag nu nog niet op het stoomventiel. Zodra er stevig stoom uit het ventiel komt zet je een timer op tien minuten. Na tien minuten kan je er zeker van zijn dat alle lucht verdwenen is uit de pan. Nu mag je het gewichtje op het stoomventiel zetten en zodra die heen en weer gaat wiebelen gaat de inmaaktijd van je recept in.

Kan hij niet ontploffen?

Ik kan me voorstellen dat het spannend is om een enorme pan onder hoge druk op het vuur te hebben staan. Elke pressure canner heeft een veiligheidsdop, die blijft zitten bij de hoge druk die je voor inmaken nodig hebt, als je daar overheen gaat zal die losschieten en daarmee de druk verlagen. De pan kan dus niet ontploffen.

Waarom heb ik een pressure canner nodig om in te maken?

Je hebt er geen nodig, niet zolang je het houdt op recepten die een zuurtegraad hebben die hoog genoeg is. Als je zoals ik graag bouillon, pastasaus, soepen en je eigen kant en klare bonen van gedroogde bonen wilt inmaken, dan wel. Ik doe dat omdat het niet alleen enorm veel afval in de wereld scheelt, maar ook omdat gedroogde bonen heel goedkoop zijn maar ik wel van het gemak van een blik pakken hou.pressure canned beans

Ja maar oma maakte niet zure dingen gewoon in en leeft ook nog

Klopt, botulisme is namelijk erg zeldzaam maarrrr je kunt NIET zien of de inhoud van je pot besmet is met botulisme en het is verschrikkelijk dodelijk. Ik neem dus maar het zekere voor het onzekere en maak al mijn basische (niet zure) producten in in de pressure canner.

Waarom kan ik geen gewone snelkookpan gebruiken?

De druk in een gewone snelkookpan is niet te controleren. Voor sommige recepten heb je 5 psi nodig, voor andere 10 psi en als je ver boven zeenivo woont vaan zelfs 15 psi. Met een pressure canner kan je deze druk reguleren. Wat wel belangrijk is om te weten is dat je een drukmeter eigenlijk elk jaar moet laten ijken. Omdat we daar in Nederland geen infrastructuur voor hebben  moet je gebruik maken van een gewichtenset om de druk te reguleren.

Hoe weet ik of mijn recept geschikt is om in te maken in de pressure canner?

ingemaakte bonenKort antwoord: het is niet geschikt. Klinkt misschien gek maar het is belangrijk om te weten dat alleen recepten die specifiek ontwikkeld zijn om in te maken gebruikt kunnen worden. Het is namelijk niet alleen belangrijk wat er in gaat maar bijvoorbeeld ook hoe dik het is. Zo mag je absoluut geen pompoenpuree inmaken, dit is zo dik dat de hitte het niet kan penetreren. Je kunt wel blokjes pompoen inmaken.

Dit geldt trouwens ook voor recepten die je in wilt maken in een waterbad. Ga hier verstandig mee om, zorg dat je zeker weet dat het zuur genoeg is.

Hoe kom ik aan goede recepten?

Een hele goede is, niet lachen, de Amerikaanse overheid. In Amerika wordt absurd veel ingemaakt, daar wordt dus ook veel meer onderzoek gedaan naar wat kan en wat niet kan. Op de site van the national centre for home food preparation vind je enorm veel basisrecepten om mee te beginnen. Ze leggen er ook heel goed uit waarom je op verschillende hoogtes andere inmaaktijden en druk nodig hebt.  Het basisboek van van Masonjar fabrikant Ball: Complete book of home preserving is ook heel geschikt, zolang het een versie is die niet ouder is dan 20 jaar.

Waar koop ik een pressure canner?

Ik heb nog geen aanbieder in Nederland gevonden. Mijn pressure canner is van het merk Presto en ik heb hem toen de dollar laag stond in Amerika besteld. Ik heb geluk gehad en geen douanekosten gehad. Ik heb hem besteld bij Amazon.com, je kunt hem ook bestellen in Engeland maar daar is hij zoveel duurder dat Amerika voordeliger blijft. Het is belangrijk om er ook een gewichtensetje bij te bestellen want standaard zit er alleen een 5 psi gewicht bij.

Hoe weet je dit allemaal?!

Toen ik begon met inmaken heb ik heel veel research gedaan en op dat moment kon je online bij de University of Georgia een gratis cursus volgen over inmaken. Ik heb zelfs een certificaat!

Certificate of completion

Als jullie nog meer vragen hebben over inmaken onder druk, laat ze dan achter in de comments!

30 reacties

 1. Susan

  Ahh, supertof dat je het zo overzichtelijk op een rijtje hebt gezet. Thanks!

 2. Kim

  Ah wat geniaal dat je zelfs een certificaat hebt! Je bent dus een gecertificeerde inmaak-dame. Hoe leuk is dat! Ik vind dit onderwerp altijd zo leuk om over te lezen overigens. Krijg er echt nostalgische gevoelens bij 🙂
  Kim onlangs geplaatst…Outfit: Bohemian vibe

 3. Gita

  Ik vind jouw artikel hier super helpful! Ik vraag me af of je die snelkookpan op gasvuur gebruikt of is het ook geschikt voor inductie kookplat?
  Ik ben nu heel geïnteresseerd om kippen in te maken maar zo’n snelkookpan vind ik heel moeilijk om te vinden. 🙁

 4. Lana

  Deze kan ook op inductie. Ik heb hem van de amerikaanse amazon

 5. Janine

  Aaagghhhh…. hoe kan ik deze post nou gemist hebben? Ik zit al langer te twijfelen of ik een pressure canner zou kopen, want ik maak veel kippenbouillon en mijn vriezer is niet zo groot. Welke maat heb je gekocht?
  Dat certificaat is echt cool!!

 6. Michelle

  Ik ben overtuigd en ga voor een pressure canner in plaats van een weckketel. Nu had ik nog een vraagje over de gewichtjes. Je zegt dat je de druk meter elk jaar moet laten meten, maar dat daar in Nederland geen infrastructuur voor is en je daarom gebruik moet maken van gewichtjes. Dit snap ik niet helemaal. Nu is mijn Engels qua lezen niet echt geweldig en kom ik er via de Engelstalige site;s niet helemaal uit.

  Wanneer je een pressure canner koopt zit daar een gewichtje bij. Deze doe je er op wanneer je canner 10 min kook, zodat de druk opgebouwd kan worden, maar is dit het gewichtje wat je bedoelt of niet? Of heb je extra gewichtjes nodig? En zo Ja, waar kan je die kopen?

  Alvast bedankt! Groet, Michelle

 7. Anne

  Ik heb een ingebouwde hogedruk stoomoven. (Imperial/Miele) De temperatuur kan ik instellen tot 120 graden. Kan ik deze ook gebruiken ? Ik heb ook geen idee wat je precies met psi bedoelt. Ik kan de druk in de stoomoven niet controleren. Nu weck ik op 90 of 100 graden. Is het misschien toch beter om op 120 graden te wecken?

 8. Lana

  Nee een stoomoven kan je niet gebruiken in plaats van een hoge druk weckketel. PSI is pounds per square inch, dat gaat dus over de druk. Die moet je kunnen controleren om zeker te kunnen zijn.

 9. Albert Gerritsen

  Hoi Lana,

  heb met interesse je stuk gelezen over de high pressure canner. Ik ben zelf ook aan het testen met het wecken onder druk. Ik kom echter het probleem tegen dat bij mij de rubbers niet altijd goed in de deksel blijven liggen. Ik heb zelf het gevoel dat het te maken heeft met een drukverschil dat op een gegeven moment ergens ontstaat.

  Daarnaast heb ik toch een paar dingen die ik me afvraag als het gaat om wecken onder druk. Is het ook mogelijk dat we een keer telefonisch contact hebben?

 10. Lana

  Gebruik je een pressure canner of een gewone hoge druk pan? Ik zou het alleen met een echte pressure canner aan gaan.

 11. Albert Gerritsen

  Een autoclaaf is niet anders dan een Pressure Canner, alleen nog wat groter.

 12. Edda Hoorn

  Ik heb een pressure canner, maar vaak verliezen de potjes vloeistof. Ik probeer wel de temperatuur geleidelijk op te voeren en laat het lang afkoelen voor ik ze uit de pan haal. Helaas helpt dat niet. Weet jij wat ik hieraan kan doen?

 13. lianne

  hoi lana vraagje zou je er ook de mason jars bij bestellen? Graag zou ik vlees in willen maken. Maar glazen potten over zo’n afstand bestellen vraag ik me af of dat handig is. Heb je hier zelf nog een gedachte gang over?
  Groetjes lianne van leeuwen

 14. Aafke

  Mijn ervaring is dat de potten van Weck prima te gebruiken zijn in de pressure canner. Ik gebruikt daarbij 4 klemmen op het potje, geen last meer van rubbers die niet op hun plaats blijven.

 15. Nine

  Dag Lana,

  Na experimenten met een gewone hoge druk pan om vlees in te maken, ben ik overgestapt naar de Presto Pressure Canner 23 Quart, via jouw linkje besteld. Helaas wel verzendkosten, invoerrechten en btw……duur grapje, maar o zo blij mee…..Internet afgestruind, veel informatie vanuit amerika zoals je al aangaf, waar ik mee uit de voeten kan…alleen ik snap het de druk/zeelevel niet….Hier zitten wij op 400 meter boven de zeespiegel (Almelo) en als ik vlees wil inmaken, gebruik ik dan 15 ps of kan ik met minder toe….Kun je mij er iets over vertellen?

 16. Renske

  Hoi Lana,
  wat een leuke site/blog, en allemaal zo herkenbaar. Ik ben ook ‘thuisblijfmoeder’ geworden toen mijn oudste 2 was. Nooit spijt van gehad (ben inmiddels supertrotse en vooral relaxte moeder van twee heel lieve tieners ;-).
  Een tip voor aspirant inmakers: een leerzaam filmpje over inmaken met de pressure canner voor beginners op het youtube kanaal van Guildbrook Farm
  https://www.youtube.com/channel/UCloswWQLpsnzCy-KrJ6CfPw
  Wel engels. Ik zag in de comments hier iemand die problemen had met het lekken van de potjes tijdens inmaken, dit wordt in het filmpje o.a. ook genoemd.

 17. Esther

  Hey Lana,
  Ik wil je super bedanken.
  We waren al een tijdje op zoek naar een manier om ook minder zure en zoete producten te wecken. En toen kwam ik een paar weken geleden je blog tegen.
  Ondertussen hebben we de presto aangeschaft via amazon. Bedankt voor de tip voor het extra gewichtje. We hebben al een testrondje gedaan met de canner en alles ging helemaal goed.
  Ow, en de website die je aanrade… heb er al heel wat uurtjes doorgebracht.

  Bedankt voor je fijne blog
  Groetjes,
  Esther

 18. grietje

  kun je de kilner potten er ook voor gebruiken ? die met schoefdeksel met losse inleg?
  Ik wil er ook mee beginnen, lijkt me super

 19. Lana

  van die amerikaanse? Ja natuurlijk, die zijn er voor gemaakt

 20. Sandra Kaag

  Hallo Lana

  Gisteren voor het eerst tomatensoep ingemaakt in mijn nieuwe presto pressure canner. Ging heel goed met potten van weck, maar ook met Hak potten. Nu zag ik op de site van Amerikaanse overheid veel kortere bereidingstijden staan dan in het boekje van Presto. Weet jjj wat ik het beste aan kan houden? En waarom kan je niet van voorgeschreven recepten afwijken? Ik wil gewoon eigen recept pastasaus inmaken.
  Groetjes

 21. Lana

  Omdat deze recepten getest zijn. Je moet natuurlijk doen wat je zelf goed lijkt, maar ik wil niet op mijn geweten hebben dat ik een recept schrijf en mensen maken dat thuis en er gaat iets mis. Ik ben dus supervoorzichtig.

 22. Manfred Baum

  Hallo Lana,
  ik heb onlangs een Amerikaanse T-Fal pressure cooker 22 quart gekocht,
  deze heeft 3 settings 5-10-15 psi
  de bedoeling is dat wij hoofdzakelijk vlees in glaspoten willen steriliseren, dus op zeker 121° cel.
  Wij wonen aan de kust, dus welke druk moet ik handhaven om veilig te zijn, de maximale druk die ik de laatste keer bereikte was iets van 13-14 psi (dit was om cassoulet te steriliseren) zou dat voldoende warm geweest zijn, want ik kan alleen de druk aflezen, jammer genoeg is er geen thermometer erbij.
  Er is ook nog een andere vraag, na het (op de correcte manier) afkoelen hat onze pot een ingekurvde bodem, is dat normaal of is de pot te rap afgekoeld misschien, kan het problemen geven bij hergebruik (ik denk het niet) maar misschien heb je al zoiets gehoord.
  Alvast bedankt voor een antwoord.
  M.v.g. Manfred

 23. Ik zou graag willen weten of je een rooster moet plaatsen als je 2 lagen potten in de pressure canner wilt doen. En zo ja, is het dan zo’n zelfde rooster als op de bodem?
  Hartelijke groet Jolanda

 24. Lana

  Het kan, maar het is niet per se nodig

 25. Saskia

  Hoi Lana, dank je wel voor de leuke blog. Was al been tijdje aan het zoeken naar een manier om eten langer the bewaren en heb nu zo’n fijne presto. Vraagje. Ik maak altijd pasta saus met lekker veel verschillende groenten erdoor gepureerd (Henkel,pei,courgette enzo) nu kan in alleen recepten vinden met tomaten, kruiden Maar een minimum aan andere groenten. Heb je hier tips/ideeen over? Zoek in op de verkeerde plek of is get niet mogelijk

 26. Saskia

  Hoi Lana, dank je wel good alle info. Heb nu ook zo’n mooie canner. Vraagje ik maak zelf altijd pasta saus met lekker veel groenten (paprika, courgette, prei, venkel enzo) erdoor. Nu kan ik eigenlijk alleen recepten vinden met eigenlijk alleen tomaten en geen groenten. Zoek ik niet goed of kan het niet? Groetjes saskia

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.