Inmaken onder hoge druk met een pressure canner

Reacties 36

Ik kreeg veel vragen naar aanleiding van het filmpje over mijn inmaakkast: “Wat is een hogedruk inmaakketel? Hoe werkt het? Waarom heb ik dat nodig om in te maken? kan hij niet ontploffen? Kan ik niet gewoon een snelkookpan gebruiken?” Ik zal al deze vragen beantwoorden. Ik heb nu een jaar een zogenaamde pressure canner en ik ben er heel erg blij mee.

Wat is een hoge druk inmaakketel/ pressure canner?

Een hoge druk inmaakketel, in het engels een pressure canner, is een grote pan die je heel gecontroleerd onder druk kunt brengen. Hierdoor kan je op veel hogere temperaturen inmaken waardoor je veilig dingen met een lage zuurtegraad kunt inmaken. Dit is belangrijk omdat je geen botulisme in je potten wilt hebben.

Hoe werkt het?

Een pressure canner heeft een deksel die je hermetisch af kunt sluiten, een drukmeter, een stoomventiel, een veiligheidsdop en mijn versie heeft ook een soort knopje dat omhoog komt zodra de ketel onder druk komt. Daarnaast heb je een gewichtje of gewichtenset die je op het ventiel zet om de pan tot de gewenste druk te laten komen.onder druk pressure canner

Er gaat een laag water in de ketel en daarna gaan de potten er in, deze hoeven niet onder water te staan in tegenstelling tot gewoon inmaken; in een pressure canner doet de stoom het werk. Je sluit de ketel af en zet hem op hoog vuur, het gewichtje mag nu nog niet op het stoomventiel. Zodra er stevig stoom uit het ventiel komt zet je een timer op tien minuten. Na tien minuten kan je er zeker van zijn dat alle lucht verdwenen is uit de pan. Nu mag je het gewichtje op het stoomventiel zetten en zodra die heen en weer gaat wiebelen gaat de inmaaktijd van je recept in.

Kan hij niet ontploffen?

Ik kan me voorstellen dat het spannend is om een enorme pan onder hoge druk op het vuur te hebben staan. Elke pressure canner heeft een veiligheidsdop, die blijft zitten bij de hoge druk die je voor inmaken nodig hebt, als je daar overheen gaat zal die losschieten en daarmee de druk verlagen. De pan kan dus niet ontploffen.

Waarom heb ik een pressure canner nodig om in te maken?

Je hebt er geen nodig, niet zolang je het houdt op recepten die een zuurtegraad hebben die hoog genoeg is. Als je zoals ik graag bouillon, pastasaus, soepen en je eigen kant en klare bonen van gedroogde bonen wilt inmaken, dan wel. Ik doe dat omdat het niet alleen enorm veel afval in de wereld scheelt, maar ook omdat gedroogde bonen heel goedkoop zijn maar ik wel van het gemak van een blik pakken hou.pressure canned beans

Ja maar oma maakte niet zure dingen gewoon in en leeft ook nog

Klopt, botulisme is namelijk erg zeldzaam maarrrr je kunt NIET zien of de inhoud van je pot besmet is met botulisme en het is verschrikkelijk dodelijk. Ik neem dus maar het zekere voor het onzekere en maak al mijn basische (niet zure) producten in in de pressure canner.

Waarom kan ik geen gewone snelkookpan gebruiken?

De druk in een gewone snelkookpan is niet te controleren. Voor sommige recepten heb je 5 psi nodig, voor andere 10 psi en als je ver boven zeenivo woont vaan zelfs 15 psi. Met een pressure canner kan je deze druk reguleren. Wat wel belangrijk is om te weten is dat je een drukmeter eigenlijk elk jaar moet laten ijken. Omdat we daar in Nederland geen infrastructuur voor hebben  moet je gebruik maken van een gewichtenset om de druk te reguleren.

Hoe weet ik of mijn recept geschikt is om in te maken in de pressure canner?

ingemaakte bonenKort antwoord: het is niet geschikt. Klinkt misschien gek maar het is belangrijk om te weten dat alleen recepten die specifiek ontwikkeld zijn om in te maken gebruikt kunnen worden. Het is namelijk niet alleen belangrijk wat er in gaat maar bijvoorbeeld ook hoe dik het is. Zo mag je absoluut geen pompoenpuree inmaken, dit is zo dik dat de hitte het niet kan penetreren. Je kunt wel blokjes pompoen inmaken.

Dit geldt trouwens ook voor recepten die je in wilt maken in een waterbad. Ga hier verstandig mee om, zorg dat je zeker weet dat het zuur genoeg is.

Hoe kom ik aan goede recepten?

Een hele goede is, niet lachen, de Amerikaanse overheid. In Amerika wordt absurd veel ingemaakt, daar wordt dus ook veel meer onderzoek gedaan naar wat kan en wat niet kan. Op de site van the national centre for home food preparation vind je enorm veel basisrecepten om mee te beginnen. Ze leggen er ook heel goed uit waarom je op verschillende hoogtes andere inmaaktijden en druk nodig hebt.  Het basisboek van van Masonjar fabrikant Ball: Complete book of home preserving is ook heel geschikt, zolang het een versie is die niet ouder is dan 20 jaar.

Waar koop ik een pressure canner?

Ik heb nog geen aanbieder in Nederland gevonden. Mijn pressure canner is van het merk Presto en ik heb hem toen de dollar laag stond in Amerika besteld. Ik heb geluk gehad en geen douanekosten gehad. Ik heb hem besteld bij Amazon.com, je kunt hem ook bestellen in Engeland maar daar is hij zoveel duurder dat Amerika voordeliger blijft. Het is belangrijk om er ook een gewichtensetje bij te bestellen want standaard zit er alleen een 5 psi gewicht bij.

Hoe weet je dit allemaal?!

Toen ik begon met inmaken heb ik heel veel research gedaan en op dat moment kon je online bij de University of Georgia een gratis cursus volgen over inmaken. Ik heb zelfs een certificaat!

Certificate of completion

Als jullie nog meer vragen hebben over inmaken onder druk, laat ze dan achter in de comments!

36 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.