Inmaken voor beginners: Pickled jalapeño’s

Reacties 17

Ik had dit weekend enorme mazzel, ik liep door de appie en opeens zag ik iets typisch bij de pepers. De jalapeño’s waren maar een euro per 500 gram! Dat leek me wel erg goedkoop maar hee, mijn potjes waren bijna op dus ik schepte een kilo in een zak en ging wegen. Bij de weegschaal waren ze opeens 1 euro per 100 gram, aaaaah het stond verkeerd op het bordje. Maar dat is niet mijn probleem, hup naar de manager en ik liep zielsgelukkig met een kilo pepers voor twee euro de winkel uit. Maar die moeten natuurlijk wel verwerkt worden. Gelukkig is het heel erg simpel!

Als je nog nooit iets hebt ingemaakt zijn jalapeño’s ideaal om mee te beginnen; met jam zit je altijd met het geleerpunt te klooien en niet iedereen houdt van ingemaakt fruit. Eet je graag een beetje pittig dan is dit een perfect inmaakrecept voor beginners. Ik maak ze in hele kleine potjes in, ik eet ze niet dagelijks en ik vind niets irritanter dan grote halflege potten in de koelkast waar niemand meer iets uit durft te pakken omdat ze niet weten hoe lang het al open staat.

Wat heb je nodig?

Jalapeño's
Verse Jalapeño pepers (duh)
Inmaakazijn of andere azijn met minimaal 5% azijnzuur
water
zout
inmaakpotten, meer info over geschikte potten vind je hier

Kijk tot zover is het simpel toch?

Hoe moet dat dan?

cutting Jalapeño's
Snij de pepers in plakjes of door de helft, ik snij ze altijd in plakjes want dan kan ik er makkelijk een paar op een broodje of in een salade gooien. Ik snij ze met handschoenen aan, seriously. Ik ben niet zo van wegwerpspullen maar voor dit soort dingen maak ik een uitzondering. Jalapeño’s zijn misschien milde pepers, het doet goed pijn als je per ongeluk in je ogen wrijft. trust me, been there…

Maak een pekel van half azijn en half water voeg per halve liter een maateetlepel zout toe. Verhit het op het gasfornuis.

Potjes vullen met jalapeño's

Prop je potjes vol met de schijfjes, of halve, jalapeño’s, overgiet ze met de hete pekel, veeg de randen af met een schone vochtige doek en sluit de potjes af met ringen en klemmen.

Ik moet trouwens even zeggen dat ik het zo leuk vind om met mijn nieuwe thuisstudio foto’s te maken. Ik heb mezelf wat lampen en een achtergrond kado gedaan en nu kan ik helemaal doen alsof ik professioneel foodfotograaf ben. De Mepal Margrethe kom is ook zo heerlijk fotogeniek, het design is al sinds 1950 hetzelfde en dat geeft net de goede vintage toon op de foto’s. Aaaaaanyhoe, enough with the foodporn, back to canning!

Zet de potjes tien minuten in een pan met kokend water, zet het vuur daarna uit en laat de potjes in het water rustig afkoelen voor je de klemmen er af haalt.

pickled jalapeño's weckjars

Je kan de pepers op deze manier minstens een jaar bewaren, daarna gaat de kwaliteit langzaam achteruit maar zolang de potten nog goed dicht zitten kan je ze prima eten. Zet de maand en het jaartal er met krijtstift op, dat gaat er makkelijk weer af bij hergebruik.

pickled jalapeño's with date

Enjoy!

Hou jij van hete pepers?

Ik heb de Mepal mengkom opgestuurd gekregen ter review,meer info over reviews? lees mijn disclaimer

17 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.