Pflaumenkuche tijd

Reactie 1

Het is pruimentijd. Niet alleen omdat iedereen op vakantie is en de zaterdagkrant een schim van zichzelf is; ook letterlijk. De pruimen zijn volop rijp! Ik heb het gevoel dat de pruim in Nederland een beetje ondergewaardeerd is. Een vervelend bijverschijnsel van het einde van de kersentijd. Een schande.

In het alom aanwezige margriet kookboek staan maarliefst twee recepten met pruimen: een compote en een taart. Dit terwijl in het kookboek van de Haagsche huishoudschool er nog negen staan. Ook al geen vetpot maar het was in ’45 duidelijk beter gesteld met de pruimenconsumptie dan in ’98, het jaar van mijn margrietuitgave.

Dan doen ze het in Duitsland een stuk beter met deze veelzijdige najaarsvrucht. Een snelle search op google met “Pflaumen rezept” geeft bijna anderhalf mijloen hits. Dit terwijl “pruimen recept” maar een magere 200 duizend hits oplevert.

Het is dan misschien ook geen verassing dat ik mijn ultieme pruimenrecept uit Duitsland heb gehaald. Op een vakantie in Berlijn, drie jaar geleden, kwam ik in aanraking met het fenomeen Kaffee und Kuche. De gewoonte van veel Duitsers om rond 4 uur een kop koffie met een stuk koek te eten. Geen koekje, ook geen taart maar Kuche. Aangezien ik aan het einde van de zomer in Berlijn was werd dat Pflaumenkuche. Er ging een wereld voor me open.

 

Het enige probleem met deze Kuche is dat het niet loont om een kleine te maken. Dan zit je dus met een enorme plaat zoetigheid en misschien niet genoeg mensen om hem aan uit te delen. Het geluk is dat het geen taart is en niet heel erg zoet. Ook kan je, omdat de bodem van gezoet gistdeeg is, je jezelf prima wijs maken dat een groot stuk telt als een boterham met gezond beleg; er zit tenslotte fruit op.

Voordat ik het recept geef moet ik iets bekennen. Ik ben niet goed in brooddeeg. Ik ben van plan om daar werk van te maken maar op dit moment is het te vaak mislukt om lekker witbrood te maken dat ik voor de basis van mijn Pfaumenkuche een broodmix gebruik *bukt*…. Niets houdt jullie natuurlijk tegen om een eigen witbrood succesrecept te gebruiken.

Recept

Brooddeeg gemaakt van 500 gram bloem of van een broodmix met 80 gram suiker

1 kilo bakpruimen *

250 ml slagroom

50 gram suiker

2 eieren

Maak het brooddeeg volgens je eigen onovertroffen succesrecept, of zoals het op het pak staat. Vergeet niet om 80 gram suiker toe te voegen. Rol het na de eerste keer rijzen uit en plaats het op een grote bakplaat met bakpapier. Het handigste is een plaat met opstaande randjes zodat je een randje van deeg kan maken. Laat het nogmaals rijzen.

Beleg het deeg met de in zessen gesneden pruimen. De pruimen snijden gaat het makkelijkst door eerst in de lengte rondom te snijden en dan de twee helften tegen elkaar in de draaien. Snij dan de helften in drieen. Je kunt de partjes dwangmatig in rijen leggen zoals ik maar het is voor de smaak niet nodig.

Meng de slagroom goed met de suiker en de eieren. Giet dit mengsel over het belegde deeg heen. Dit is waar de deegrandjes van pas komen.

Bak de Kuche in een voorverwarmde oven op 190-200 graden voor 20-25 minuten, afhankelijk van de dikte van de bodem.

* Bakpruimen zijn puntiger dan andere pruimen. Ze hebben een donkere roodblauwe kleur met een matte blauwige waas. Het kan ook met andere pruimen maar die worden vaak wat natter na het bakken.

Ps: Soms dan bak ik de Kuche en dan valt hij erg zuur uit. Dit ligt dan aan de pruimen. Dat kan je jammergenoeg niet altijd zien. Dit is gemakkelijk op te lossen door de Kuche na het bakken te bestrooien met kristalsuiker. Dit wordt binnen een paar minuten door de toplaag opgenomen en in plaats van een zure Kuche heb je ineens een frisse Kuche.

1 reactie

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.