Een mini met een mes

Reacties 20

Als ik een ding belangrijk vind om aan mijn kinderen mee te geven is het mijn liefde voor koken. Het is zo iets basaals om je eigen maaltijd te kunnen klaarmaken, ik vind het belangrijk dat ze dit zo snel mogelijk leren. Daarom probeer ik mijn mini’s er zoveel mogelijk bij te betrekken, daar horen ook messen┬ábij.

Mijn peuter heeft mij gisteren geholpen met het maken van aardbeienjam: ik ontkroonde ze en hij sneed ze afhankelijk van de maat in twee of vier stukken. Met een aardappelschilmesje, zelf, zonder dat ik er panisch boven hing. Hij kan dat, een half uur werkte hij supergeconcentreerd en af en toe verdween er een aardbei maar hee, dat hoort er bij.

te jong

Natuurlijk is hij met 3,5 wat aan de jonge kant voor een scherp mes maar ik vertrouw hem, hij kent de regels. Ik ben een ouder die enorm veel vrijheid aan mijn kinderen geeft, ze horen zo min mogelijk nee en ik probeer zoveel mogelijk mee te gaan in hun wensen. De keuken is anders, in de keuken ben ik de opzichter, de chef het is een gevaarlijke ruimte vol met scherpe, hete en zware dingen. In de keuken wordt er dus geluisterd.

LeesVoer Snijden miniminiHij is niet de enige die mag snijden, zijn jongere broertje mag dan anderhalf zijn, ook hij leert al hoe het er in de keuken aan toe gaat. Hij heeft een mes dat bedoelt is voor het snijden van ribbelplakjes. Die moet je met twee handen tegelijk door je komkommer heen duwen. Zo leert hij nu ook al de basis zonder dat er hele kleine vingertjes op het plankje achterblijven. Zo heeft zijn grote broer het ook geleerd, toen hij het goed door had heeft hij met een broodmes geoefend op tomaten, hij was toen nog geen twee, natuurlijk onder stevige begeleiding en nu snijdt hij al bijna een jaar met een scherp aardappelschilmesje

In de keuken wordt niet gepiept

Als we de keukenmachines gaan gebruiken staan ze ook vooraan, de aan en uit knop, de deksel loshalen, fantastisch! Ook hier weten ze heel goed dat ze niet aan de messen mogen komen en dit gevaarlijk werk is. Als het enthousiasme even overneemt en ik in moet grijpen wordt dat in de keuken zonder piepen geaccepteerd, iets wat in de rest van het huis nog wel eens anders is. In de keuken ben ik de chef en moeten ze luisteren.

Dit resulteert er in dat mijn peuter de hete oven open mag maken, in pannen met jam mag roeren en het heeft verdient om met een echt mes te snijden. Die liefde voor koken moet je er letterlijk in bakken, samen met het besef dat een keuken een plek is waar je respect voor moet hebben.

Hoeveel mag jouw mini doen in de keuken?

20 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.