Stop met neerkijken op part-time werk!

Reacties 13

Een interessante discussie over emancipatie woedde vandaag op de facebookpagina van een vriendin naar aanleiding van een artikel over de blije part-time werkende Nederlandse vrouw. Ik kwam daar weer iets tegen waar ik vaker tegenaan loop: dat Nederlandse vrouwen zoveel part-time werken of thuiszitten is de reden van de gestokte emancipatie… Nou dan heb je aan mij een goeie. Excuseer mij even terwijl ik op mijn zeepkistje klim

De enige manier om echte gelijkheid tussen mannen en vrouwen te krijgen is als we stoppen met neerkijken op leefvormen en taken die als vrouwelijk gezien worden. Dat in de meeste gezinnen de vrouw part-time werkt en de man niet, is niet omdat de vrouwtjes lekker lui zijn en dat maar wat graag zo willen maar voor een groot deel omdat het voor mannen veel en veel moeilijker is om serieus genomen te worden in een part-time baan.

Zorgtaken zijn minderwaardig

Als we blijven zeggen dat vrouwen uit die part-time banen moeten leggen we het weer bij de vrouwen neer. Waarom draaien we het niet om? Meer mannen in part-time banen! Nu is dat nog iets om je voor te schamen, iets waar we vanaf zouden moeten. Zorgtaken worden in Nederland NOG STEEDS als minderwaardig gezien. Het standpunt dat part-time werkende vrouwen de emancipatie stokken helpt daar natuurlijk niet bij.

Het lijkt wel alsof je alleen een goed feminist kan zijn als je full time werkt. Waar is de keuzevrijheid waar het toch allemaal om begon en die gelijkheid waar we naar zochten? Bereiken we die alleen als we allemaal het “mannelijke” model van vroeger volgen: Full time werken want dat is het belangrijkste in het leven?  En denk nu niet dat ik ouders die wèl full time werken en dus veel opvang afnemen hiermee in de hoek wil zetten. Juist niet! Dat is namelijk ook een legitieme keuze net als de keuze om tijdelijk te stoppen met werken of om part-time te gaan werken.

Gelijkwaardigheid

Het wordt tijd dat we weer gaan streven naar gelijkwaardigheid en in dit geval vooral voor de mannen. Laat bijvoorbeeld het verlof maar deelbaar zijn! Hoe achterlijk is het dat we vaders/niet bevallende partners nog steeds zo onbelangrijk achten in het gezin, dat ze maar een paar dagen vrij krijgen?! Vind je het gek dat zorgtaken nog steeds grotendeels bij vrouwen liggen. We vertellen vaders vanaf dag 1 dat ze in huis niet belangrijk zijn.

Dit is een maatschappelijke kwestie, de hele maatschappij. Het gaat hier niet alleen om vrouwen, het gaat om iedereen. Laten we dus alstublieft ophouden met alle verantwoordelijkheid voor verandering bij vrouwen te leggen en laten we voor eens en voor altijd ophouden met (full-time) betaald werk als enige legitieme keuze neer te zetten. Voor mannen EN voor vrouwen.

Ik klom al eerder op mijn zeepkist om te verkondigen dat je best feminist en huisvrouw kunt zijn, dat vaders ook ouders zijn en dat het geen schande is om als hoog opgeleide vrouw een paar jaar voor je kinderen te willen zorgen!

13 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.