Ouder dan mijn grote broer

Reacties 14

Vandaag ben ik 32 jaar oud geworden. Ik heb over het algemeen geen problemen met mijn verjaardag, iedereen wordt ouder. Maar vandaag ligt het iets anders: ik ben 32 geworden, mijn broer is nooit ouder dan 32 geworden.

Ik had niet eens door dat ik het moeilijk vond tot ik vlak voor de jaarwisseling opeens heel down werd. Ik snapte eigenlijk niet waarom. Opeens besefte ik het: 2016 is het jaar dat ik ouder word dan mijn grote broer.

Mijn grote broer was altijd 5 jaar ouder, dit jaar is hij 5 jaar dood. Het voelt zo verkeerd, mijn grote broer en ik ben ouder. Natuurlijk hoort dit er bij, bijna iedereen wordt in zijn leven wel ouder dan een overleden geliefde. Maar het raakt me.

Ik mis hem niet elke dag meer maar toch komt het regelmatig hard binnen, tijdens kookprogramma’s, als ik naar een mooi restaurant ga, als mijn messen bot zijn… No seriously, mijn broer zou vreselijk pissig worden als hij zou weten dat ik mijn mooie Japanse koksmessen niet netjes scherp houd.

Maar ook als ik naar mijn kinderen kijk, mijn broer was dol op kinderen en hij heeft ze nooit kunnen ontmoeten. Hij zou ze helemaal klem verwennen, ze terugbrengen zodra ze te snotterig/plakkerig zouden zijn en de leukste oom zijn die ze zich zouden kunnen wensen. Hij zou bakken met lego kopen, ze laten helpen in de keuken. Alle superhelden kleding voor ze kopen die er te krijgen is. Hij zou ze veel te spannende televisie laten kijken en ze super laat op laten blijven.

Maar hij is er niet meer. Mijn grote broer. Ik mis hem.

14 reacties

 1. Dat lijkt me inderdaad raar…. jarig en ouder als je grote broer.

  Gefeliciteerd! Sterkte!

 2. Sterkte. Wat mooi gezegd hoe je je voelt en waarom en hoe je hem mist.

  Maar ook heel erg van harte gefeliciteerd met weer een jaar awesomeness te hebben afgerond. Op naar het volgende jaar!
  Claartje onlangs geplaatst…Juli 2015 – Naamslingers

 3. Een dikke proficiat met je verjaardag, en veel kracht voor vandaag.
  Mijn man had er ook heel veel moeite mee toen hij ouder werd dan zijn grote broer (24)… dat hoort niet zo, dat mag niet zijn…
  Maak er een mooi, nieuw levensjaar van!
  Geertruurzaam onlangs geplaatst…Fair Wear Friday # Vintage trouwjurk

 4. Janny

  Oh wat herken ik je gevoel! Ik ben ook ouder dan mijn oudste broer geworden is. En ook voor mij was het jaar waarin dat gebeurde zo gek. Ik werd me heel bewust van alles wat hij niet had ervaren. Dikke knuffel!

 5. Het voelt dubbel om Gefeliciteerd en Sterkte in dezelfde zin te zetten!
  Ik vind dat je het heel mooi hebt omschreven, ik heb tranen in mijn ogen. <3 Het is een verdriet wat nooit weg gaat en op de vreemdste momenten opeens heel erg aanwezig is. <3
  Veerlez onlangs geplaatst…5 dingen die ik mijzelf gun in mijn nieuwe huis

 6. isa

  Gefeliciteerd! En natuurlijk voelt deze dag dubbel, sterkte. Vertel je jongens maar veel mooie verhalen over hun oom

 7. Barbera

  Gefeliciteerd met deze leeftijd, maar inderdaad ook confronterend. Zo vanzelfsprekend is het dus niet, dat je ‘zomaar’ de leeftijd van 32 jaar bereikt….

 8. Susan

  They’ll get to know him: iedere keer dat jij ze laat helpen in de keuken, iedere keer dat jij Lego koopt of ze naar iets veel te spannends laat kijken… Vier het bittersweet, van harte.

 9. Wat vreselijk verdrietig en zo mooi geschreven… Hopelijk was er ook nog ruimte voor een lach op je verjaardag.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.