oud en nieuw is niet leuk

Verplicht genieten met oud en nieuw

Reacties 17

Oud en nieuw is niet leuk. There, I said it, Natuurlijk zijn er heus wel leuke oud en nieuw feestjes en kan het gezellig zijn maar er komt zo’n collectief gevoel van: “we moeten het nu even heel erg leuk gaan hebben want het is potdorie wel oud en nieuw dus hee!” Maar toch heb ik, en ik hoor het ook veel van anderen, vaak een teleurgesteld gevoel. Oud en Nieuw valt bijna altijd tegen.

Feestjes

Op de een of andere manier lijk ik met oud en nieuw altijd op het verkeerde feestje te zijn. De dj is slecht of de champagne geeft je al hoofdpijn voor je begonnen bent met drinken. Soms is er niet eens een aanwijsbare reden maar het is gewoon niet leuk. Daarom besloot ik al snel om het anders aan te pakken met de jaarwisseling.

Dinner party

Toen ik nog studeerde gaf ik vaak een dinner party , dat waren erg geslaagde oud en nieuw feestjes. Vooral omdat we meestal pas na twaalven aan de kaas toe waren. Maar als je dan kinderen krijgt is dat moeilijk, zeker als je zoals ik eind oktober werpt en dus met een micro mini zit rond de jaarwisseling.

Op zich is er niets mis met cocoonen op de bank met slechte tv in een fijne flanellen pyjama maar dan zie je al die foto’s van mensen op feestjes en dan heb je enorm het gevoel iets te missen. En zelfs als je dat weet te vermijden gaan mensen vragen: “Ooooh wat deed jij met oud en nieuw?” en als je dan eerlijk antwoord krijg je een met meelij doorspekte: “oh ja maar dat is toch ook wel fijn…” Je hoort gewoon hoe ze je van de “uitnodigen voor toffe dingen” lijst afstrepen.

Nu een paar jaar verder hebben meer mensen in mijn omgeving kleine kinderen maar dan krijg je pas echt logistieke problemen. Op zich wil iedereen wel bij elkaar komen maar de een heeft een zieke peuter, de ander een kleuter die alleen maar in het eigen bed wil slapen en eerlijk is eerlijk: niemand heeft zin om na twaalven nog op pad te gaan met kleine kinderen.

Vuurwerk

Ja ik vind mooi siervuurwerk prachtig; ik geniet elk jaar van het grote siervuurwerk van mijn chinese overburen. Toen ik nog in Den Haag woonde ging ik elk jaar naar het vuurwerkfestival. Maar dat ik al een week van tevoren niet echt naar buiten durf met mijn kleintjes omdat rotjochies met rotjes aan het gooien zijn, dat maakt mij een voorstander van georganiseerd siervuurwerk. Dat de mannen nu al regelmatig wakker worden omdat iemand niet kan wachten met zijn illegale lawinepijl helpt natuurlijk ook niet.

Oliebollen

Dit is iets heel persoonlijks, ik heb een gloeiende grafhekel aan oliebollen. Lang lang geleden, ik zal een jaar of acht zijn geweest, heb ik er zoveel van gegeten dat ik er ziek van ben geworden. En die vette zoete deegballen zijn een stuk minder appetijtelijk als je ze een keer terug hebt zien komen. Al maak ik een uitzondering voor versgebakken appelbeignets

Kortom

Het hele verplicht genieten aspect van oud en nieuw staat me enorm tegen, ik weet dat er mensen zijn die het de leukste dag van het jaar vinden en wie weet: misschien word ik daar ooit wel een van. Dit jaar probeer ik vooral vrede te hebben met het feit dat ik niet op het tofste feestje ben, dat ik geen glamorous en spectaculaire avond heb. Ik trek mijn favoriete pyjama aan en ga lekker cocoonen. En dat feesten? Ach als de kinderen iets groter zijn wil ik het best weer eens proberen. En haal me alsjeblieft niet van de “uitnodigen voor toffe dingen” lijst af! De rest van het jaar doe ik gewoon weer mee.

Wat doe jij met oud en nieuw?

17 reacties

 1. Marianne

  Bijzonder herkenbaar! Wij doen al jaren niks bijzonders met oud en nieuw (we bakken dan nog wel oliebollen want die vinden we allebei heerlijk), maar we hebben een kat en die is bang voor vuurwerk. Dus die laat ik niet alleen. De kinderen zijn allang de deur uit, hebben zelf ook huisdieren en zijn dus ook thuis. Nee hoor, geen spektakel hier. Filmpje erin, of een muziekje erop, lekker op de bank in een hoekje zitten en proberen er een gezellige avond samen van te maken. En zijn we moe, dan kruipen we op tijd het bed in. Fijne avond en alvast alle goeds voor 2015. Ik geniet van je stukjes, dus blijf die vooral lekker schrijven!

 2. Erg herkenbaar dit! Toen ik wat jonger was ging ik steevast uit maar dat geduw met het drukste feest van het jaar hoeft van mij niet meer. Dit jaar zit ik met een logistiek probleem door mijn konijn. Hij is erg bang voor vuurwerk maar mag niet mee naar degene waar ik het kan vieren. Ook wil ik eigenlijk liever naar familie maar hen geen auto meer. Lastig, lastig

 3. Ik ga naar een vriendin! Heb ik wel zin in! Lekker bijkletsen en naar het vuurwerk kijken 🙂

 4. madelief

  weet je …ik ben altijd zo vreselijk moe met oud en nieuw niet normaal meer!
  Anders lig ik er altijd mega laat in maar nu? blijf dus lekker thuis op de bank;-)

 5. Wat een leuke blogpost en fijn dat ook iemand het een zegt dat het ‘verplicht leuk hebben’ gewoon vreselijk is. Ik ervaar dit vooral zo met de kerstdagen. Op de een of andere manier is iedereen tegen die tijd overspannen van alle drukte en door het ‘moeten’ en dat leidt onvermijdelijk tot problemen. Met oud en nieuw heb ik het gelukkig minder. Ik ga al jaren niet meer naar feestjes toe en vier het lekker rustig thuis. Ik wordt wel altijd heerlijk melancholisch zo rond 12 uur en het voelt voor mij ieder jaar weer als een frisse start. Maar het vuurwerk dat weken daarvoor al voor je voeten wordt gegooid vind ik inderdaad ook vreselijk, vooral met een kleintje.

 6. Ja, heel herkenbaar! Ik blijf altijd gewoon thuis. Op ons oude adres ging iedereen naar buiten en vaak liepen we van buur naar buur om daar wat te drinken. Maar eerlijk gezegd ben ik toen de laatste jaren niet meer naar buiten gegaan, mijn huisdieren waren bang van het vuurwerk en het is eigenlijk bizar. Je spreekt het hele jaar je buren niet en dan is het opeens “gezellig”… spaar mij ook de beschonken buurmannen, hahaha.. ramp 😉

 7. Barbera Veul

  Blij om te lezen dat ik toch niet de enige ben die zo over Oud & Nieuw denkt. Ook wij blijven thuis, lekker op de bank, de kids zijn volwassen en zoeken hun eigen vertier en de katten en cavia’s kunnen we zo geestelijk goed ondersteunen. Wat wil je nog meer?

 8. Kim

  Ik heb het ondertussen ook wel gehad met dat verplicht feesten. Zo ook met Kerst, ineens moet de hele familie verplicht gezellig samen aan tafel zitten, of we nu zin hebben of niet. Voor mij hoeft het allemaal niet. Gezellig samen koken en chillen in de zetel volstaat de laatste jaren. Dit jaar vieren we met een bevriend koppel en onze kinderen, maar ik verwacht geen spetterende party meer als vijftien jaar geleden.

 9. deborah

  Ik heb het dit jaar weer voor elkaar: op oudjaarsavond en nieuwjaarsmorgen moet ik werken. Dus een goed excuus voor geen oud en nieuw. Ik krijg ook vaak opmerkingen als: Ach moet je heel oud en nieuw werken.

 10. Marjolein

  Helemaal waar!!! Ik heb er even over gedaan, maar voel me er nu niet meer schuldig over :D. Dus ik, tegenwoordig we, doen gewoon waar we zin in hebben en dat weten we vaak pas kort van te voren . Soms is dat vroeg naar bed, gezellig knus. Vorig jaar naar een “pension” op de veluwe gevlucht, tussen de bejaarden :D. heel gezellig! Spelletjes, een bar met onbeperkte drankjes, een lekker diner, oliebollen… Om 10 voor 12 weg gesneakt naar ons eigen honkje :). Enige nadeel was het onverwachte vuurwerkspektakel en bijbehorend geluidsniveau van de balorige jeugd in dat gehucht, vlak achter het hotel, dat ging maar door, urenlang…. Was net of we weer thuis waren in hartje stad :S. Maar goed, je kan niet alles hebben.
  Dit jaar ook zoiets overwogen, maar na overleg met lieve vrienden besloten om daar spelletjes te gaan spelen en kaasfondueen, gezellig met z’n vieren, kleinschalig, rustig en dicht bij huis.

 11. Wij zorgen er elk jaar voor dat we vóór middernacht lekker liggen te slapen! Kids slapen lekker door, ook om 00.00 uur. Ik vin hélemal moi

 12. Claartje

  Wij hebben overdag vrij weinig spannende dingen gedaan. oliebollen bakken moet ieder jaar (ook als we naar vrienden gaan ben ik toch aan het bakken, ik moet dan voor mezelf een paar zonder krenten maken en die meenemen…) beetje administratie gedaan, kast opgeruimd, met kinders gespeeld en gisteravond thuis bijna de hele avond CSI gekeken, het staartje van ik hou van holland, toen peuter wakker gemaakt, champagne en ijsthee vrolijkt, nog een oliebol gegeten (heb er nog maar 8 over en die gaan straks weg) naar vuurwerk gekeken, baby naar bed gebracht (die was nog wakker en was om 1 uur eindelijk moe genoeg om door dat geknal heen in slaap te vallen) peuter weer naar bed gebracht en nog wat meer vuurwerk gekeken.

  een rustig avondje. vorig jaar waren we bij vrienden en bleven we met kind en al daar slapen. ook gezellig.

 13. Goele

  Nog erger dan op de lijst met ‘niet uitnodigen voor leuke dingen’ terecht te komen is de lijst ‘volgend jaar zeker vragen, niet dat het zo’n leuke mensen zijn, maar die sukkelaars hebben niets anders’ .
  Want dan zit je volgend jaar op een ongezellig feestje met mensen die je gevraagd hebben omdat ze zich verplicht voelde. Voor de rest van het gezelschap ben je een blok aan het been want die wilden gewoon gezellig gelijk de andere jaren.
  Nee, hoor. Ik blijf wel gezellig thuis cocoonen voor televisie of met een goed boek.

 14. Hoewel het nog lang geen oud en nieuw is heb ik ook een enorme hekel aan oudejaarsavond. Ik heb altijd het gevoel dat je de avond moet ‘uitzitten’ totdat het 00.00 uur is en ik juist op die avond gewoon op tijd naar bed wil.
  Het enige wat ik wel leuk vind is de top 2000. Want hoe dichter we bij de jaarwisseling komen hoe groter de klassiekers.
  Marion onlangs geplaatst…Lamp van lege flessen

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.