oud en nieuw is niet leuk

Verplicht genieten met oud en nieuw

Reacties 17

Oud en nieuw is niet leuk. There, I said it, Natuurlijk zijn er heus wel leuke oud en nieuw feestjes en kan het gezellig zijn maar er komt zo’n collectief gevoel van: “we moeten het nu even heel erg leuk gaan hebben want het is potdorie wel oud en nieuw dus hee!” Maar toch heb ik, en ik hoor het ook veel van anderen, vaak een teleurgesteld gevoel. Oud en Nieuw valt bijna altijd tegen.

Feestjes

Op de een of andere manier lijk ik met oud en nieuw altijd op het verkeerde feestje te zijn. De dj is slecht of de champagne geeft je al hoofdpijn voor je begonnen bent met drinken. Soms is er niet eens een aanwijsbare reden maar het is gewoon niet leuk. Daarom besloot ik al snel om het anders aan te pakken met de jaarwisseling.

Dinner party

Toen ik nog studeerde gaf ik vaak een dinner party , dat waren erg geslaagde oud en nieuw feestjes. Vooral omdat we meestal pas na twaalven aan de kaas toe waren. Maar als je dan kinderen krijgt is dat moeilijk, zeker als je zoals ik eind oktober werpt en dus met een micro mini zit rond de jaarwisseling.

Op zich is er niets mis met cocoonen op de bank met slechte tv in een fijne flanellen pyjama maar dan zie je al die foto’s van mensen op feestjes en dan heb je enorm het gevoel iets te missen. En zelfs als je dat weet te vermijden gaan mensen vragen: “Ooooh wat deed jij met oud en nieuw?” en als je dan eerlijk antwoord krijg je een met meelij doorspekte: “oh ja maar dat is toch ook wel fijn…” Je hoort gewoon hoe ze je van de “uitnodigen voor toffe dingen” lijst afstrepen.

Nu een paar jaar verder hebben meer mensen in mijn omgeving kleine kinderen maar dan krijg je pas echt logistieke problemen. Op zich wil iedereen wel bij elkaar komen maar de een heeft een zieke peuter, de ander een kleuter die alleen maar in het eigen bed wil slapen en eerlijk is eerlijk: niemand heeft zin om na twaalven nog op pad te gaan met kleine kinderen.

Vuurwerk

Ja ik vind mooi siervuurwerk prachtig; ik geniet elk jaar van het grote siervuurwerk van mijn chinese overburen. Toen ik nog in Den Haag woonde ging ik elk jaar naar het vuurwerkfestival. Maar dat ik al een week van tevoren niet echt naar buiten durf met mijn kleintjes omdat rotjochies met rotjes aan het gooien zijn, dat maakt mij een voorstander van georganiseerd siervuurwerk. Dat de mannen nu al regelmatig wakker worden omdat iemand niet kan wachten met zijn illegale lawinepijl helpt natuurlijk ook niet.

Oliebollen

Dit is iets heel persoonlijks, ik heb een gloeiende grafhekel aan oliebollen. Lang lang geleden, ik zal een jaar of acht zijn geweest, heb ik er zoveel van gegeten dat ik er ziek van ben geworden. En die vette zoete deegballen zijn een stuk minder appetijtelijk als je ze een keer terug hebt zien komen. Al maak ik een uitzondering voor versgebakken appelbeignets

Kortom

Het hele verplicht genieten aspect van oud en nieuw staat me enorm tegen, ik weet dat er mensen zijn die het de leukste dag van het jaar vinden en wie weet: misschien word ik daar ooit wel een van. Dit jaar probeer ik vooral vrede te hebben met het feit dat ik niet op het tofste feestje ben, dat ik geen glamorous en spectaculaire avond heb. Ik trek mijn favoriete pyjama aan en ga lekker cocoonen. En dat feesten? Ach als de kinderen iets groter zijn wil ik het best weer eens proberen. En haal me alsjeblieft niet van de “uitnodigen voor toffe dingen” lijst af! De rest van het jaar doe ik gewoon weer mee.

Wat doe jij met oud en nieuw?

17 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.