Orde in de chaos

Reacties 7

B

ij de verbouwing van de keuken wilde ik een kastje met glazen deuren en lampjes, een mooie plek voor al mijn voorraadpotten. Zo geschiedde maar al snel werd duidelijk dat er iets niet werkte. Tientallen potten met vaak vergelijkbare inhoud, papieren stickers werkten niet want de inhoud van zo’n pot wisselt nog wel eens. Dat moest handiger kunnen. Dat kan het ook. Daarom heb ik nu al mijn potten een mini schoolbordje gegeven.

Als ik nu weer eens een grote pot heb die halfleeg is en ik wil de inhoud in een kleinere pot overhevelen dan kan ik gewoon de inhoud uitvegen en opnieuw labelen! Schoolbordenverf is achterlijk duur maar gelukkig is er een hele simpele manier om het zelf te maken. Het wordt iets grover maar werkt prima. Het leuke is dat je geen zwart hoeft te maken, het kan in alle kleuren. Ik koos een kleur luisterend naar de inspirerende naam “mossel” een diep donkergroen. Seriously, wie bedenkt die namen?  Zit er echt iemand ergens een halve dag naar een kleurstaaltje te staren tot hij ineens blij uitroept: “ik heb het! Deze kleur heet Mossel!” Maar anyhoe, schoolbordenverf:

 Wat heb je nodig?

– 1 cup ordinaire latex in een kleur naar keuze
–  2 eetlepels ongezand tegelvoegsel
– Afplaktape
– kwast
– fijn schuurpapier
– Toilet- of keukenpapier
– Witte krijtjes

image

Meng het ongezande tegelvoegsel door de verf. Hier heb ik het er bovenop gegooid, beter is om het onderin je mengbakje met een klein beetje water tot een pasta te mengen en daarna de verf er doorheen te roeren. Op deze manier heb je gegarandeerd geen klontjes.

image

Plak af waar je het label wilt hebben en breng de verf in twee lagen aan op de pot met een kwast of een sponsje. Eerst horizontaal, dan een uurtje drogen, daarna vertikaal.

image

Herhaal. Tot in den treure.

image

Haal direct na het aanbrengen van de tweede laag het tape van de potten. Werk eventueel doorgelopen randjes bij met een papiertje, dit gaat nu nog heel makkelijk, als de verf droog is niet meer. Als de verf volledig droog is ga je er nog even met een fijn schuurpapiertje overheen.

image

Krijt dan vóór het eerste gebruik het hele vlak in. Poets het er weer af en laat het drogen. Dit zorgt er voor dat je niet voor eeuwig het eerste dat je er ooit hebt opgeschreven blijft zien.

image

image

Ik ben erg blij met het effect. Op mijn pinterest staat een bak met ideeën voor je zelfgemaakte schoolbordenverf.

Oh en mocht je het nou achteraf vinden tegenvallen, maak je geen zorgen. Als je de labels vochtig maakt kan je ze er makkelijk weer afkrabben. Kijk dus ook uit met het krijten, doe dit niet op een nat label want dan heb je kans dat je een stukje verf wegkrijt.

 

Dit mozaiekvoegsel is zonder zand.

7 reacties

 1. Heel ambachtelijk haha! 🙂 Erg leuk! Maar het blijft niet zitten in de afwasmachine denk ik? Ik gebruik gewoon permanente stift. Daar schrijf ik zo mee op de pot. Inhoud en hoe lang die inhoud moet koken enzo. Pot leeg/vies, dan gaat ‘ie in de afwasmachine (want ik ben een luie huisvrouw). Pot schoon, stift is er afgewassen dus kan ik zo erop schrijven wat er dan in gaat.

 2. Pingback: Weet wat je hebt | LeesVoer Weet wat je hebt | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

 3. ell

  late reaktie, leuk idee, maar ik zit me suf te zoek naar zandvrije tegelvoegmiddel. Op de bouwmarkt voegmiddeldozen staat hierover niets vermeldt.

  Enig idee waar ik het kan kopen?
  groetjes
  Ell

 4. Lana

  Ik heb gelunkt naar waar ik het vandaan heb

 5. ell

  Hoi Lana,

  zag je link te laat 🙂 dank !

  groet
  Ell

 6. ell

  extra info over het voegmiddel, deze is van Mapei, maar is niet zandvrij, wel zit er minder zand in. Mapei heeft zandvrije voegmiddel maar kennelijk bekend op de amerikaanse markt maar niet in NL en Belgie. Mapei gebeld of het ergens te bestellen is.. dus wacht het af.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.