Op maat gemaakte frustratie

Reacties 13

Weet je wat het is, kleding maken is verschrikkelijk frustrerend. Iets naaien voor die kaarsrechte peuter is geen probleem. Ik neem een patroon, verleng het iets voor die bonenstaak en hoppa, een shirt. Ik daartegenin, heb vormen, en een tikje last van obsessief perfectionisme. Als ik iets wil dat niet goed past dan koop ik het wel in de stad namelijk!!!

En het lullige is dat je niet gewoon een leuk patroon kan nemen, stofje knippen, in elkaar zetten en voilá. Nee, een patroon past namelijk net zo min als dat t-shirt uit de stad. Leuk man naaien wraaaaaaagh!!!!

ok, ik heb even een glaasje whisky genomen, het gaat al weer. Het frustrerende is gewoon dat ik geen standaard lijf heb (wie wel, I know) mijn taille en mijn boezem schelen twee tot drie maten. Tel daarbij op dat ik zacht gezegd plus-size ben en ik vind dat kleding hoort aan te sluiten op het lijf. Letwel: aansluiten, niet afknellen. En ja ik doe het mezelf aan en ja ik vind het ook heel fijn als het lukt en ben trots op mijn zelfgemaakte kleding.

Ik ben al twee dagen bezig aan een okergeel shirt voor bij mijn schotse cirkelrok zodat ik die aankan naar de tradeshow in Londen. Netjes een patroon uitgezocht, maatabel nagekeken, patroon in de dichtstbijzijnde maat overgenomen, patroondelen gemeten, rekening gehouden met rek, patroon overgenomen op kraftpapier en elke aanpassing ook daarop overgebracht zodat ik een perfect patroon zou hebben. Ik heb jullie gister zelfs een blogpost onthouden omdat ik zonodig een perfecte top wilde maken…

Jammer joh

Uiteindelijk heb ik nu een naad midden op de rug lopen waar ik acht centimeter stof uit heb gehaald… Ik heb dat shirt letterlijk drie keer in elkaar gezet en uit elkaar gehaald om hem perfect te krijgen en weer is het een kledingstuk met lelijke kunstgrepen.

Gelukkig ben ik veel te koppig om het op te geven, ik gooi een frustrerend kledingstuk niet in een hoek. Nee ik ga net zo lang door tot het op de een of andere manier af is, al verrag ik mijn rug en slaap ik niet. Dit altijd gevolgt door een passende naaikater.

onzichtbaar

Natuurlijk zien jullie dat niet als ik hem aanheb, hij zit beter dan iets uit de winkel en die kleur is zo mooi maar ik ben gefrustreerd. Ik heb nog steeds geen goed “master” patroon en ik heb veel stof verspilt met alle randjes die ik er weer af heb gehaald. Maar ja, ik heb nu wel een okergeel shirt dat bij mijn rok past. Ik moet een cursus patroontekenen gaan doen of gewoon meer voor mezelf naaien, oefening baart kunst. Me made may met een op maat gemaakte garderobe wordt nog een hele uitdaging zo.

Naai jij wel eens iets zelf, zo ja waar kloppen patronen voor jou nooit?

13 reacties

 1. de moestuinkoningin

  Je kent mijn buurvrouw merel wel? Die geeft naailes op een originele manier: ze laat de naaisters eerst een basispatroon op hun vorm maken. Dat wordt dan het uitganspunt voor alle andere kledingstukken. Heel anders dan hoe ik te werk ga met ottobre patronen. En natuurlijk hoef jij daarvoor niet op les, duh 😉 maar wellicht is het een leukproject om het ultieme lanapatroon te maken?

 2. jeannette

  Lana,
  Ook ik heb dit probleem. Mijn oplossing? ik heb iemand gezocht die patroon tekenen kan. Haar heb ik betaald om 1 basispatroon te tekenen op mijn bovenlichaam. Met dit basispatroon kan ik veel naaien. Of zelf tekenen leren kan natuurlijk ook.
  Jeannette

 3. Marjolein

  Och toch… ik snap je frustraties. Zeker als je volgens alle standaardregels al dacht heel goed bezig te zijn met de broodnodige aanpassingen. Zo jammer dat je dan pas na heel veel werk kan zien of het inderdaad werkt al die aangepaste stukjes.
  Maar super knap dat het toch nog gelukt is! Hoop dat je nog van het resultaat kan genieten :).
  Ik zou het je nog niet na kunnen doen. Zo’n cursus patroon tekenen is misschien nog net het laatste stukje dat je nodig hebt om een frustratie vrije naaister te worden! (tip voor een verlaat verjaardagcadeautje? 😉 ).

 4. Marianne

  Wat ben jij een doorzetter! Mooi dat het gelukt is!

 5. Annemieke

  Heb je geen zin om op naailes te gaan? Niet omdat je niet kan naaien (ik kan ook wel naaien, maar zit toch op naailes), maar om iemand bij de hand te hebben die meedenkt bij het aanpassen van patronen. Mijn naailerares is afgestudeerd coupeuse en kan patroontekenen. Een patroon uit bijv. de Burda kan zij aanpassen naar het lijf dat jij hebt. Top toch!? En als je meekijkt en meedenkt leer je er zelf ook veel van en kan je het op de duur thuis ook veel beter…

 6. Lana

  Ik snap de gedachte maar het probleem is dat ik het patroon volledig volgens de regels heb aangepast, ik kan namelijk al een heleboel. Ik zou heel graag gevorderde naaicursussen of workshops doen maar ik kan enkel beginnerslessen of naaien met een juf er bij vinden. Daar heb ik het geld en ook de tijd niet voor.

 7. Ik kan nog geen kussenhoesje naaien, laat staan iets moeilijkers, dus nee, naaien is niet aan mij besteed!

 8. Jolien

  En tel daarbij op dat die tops uit de winkel die zo-zo passen toch maar gekocht worden, terwijl van zelfmaak perfectie wordt geeist… En nog wat, die vrouwelijke vormen, volgens mij veranderen ze ook iedere week…

  Hoe onreëel eigenlijk, toch?

  Maar ik herken het helemaal. Helaas. ‘k Heb trouwens wel goeie ervaringen met sommige PDF patronen die tegenwoordig de “hype” zijn in naai-blog-land. Als daar afmetingen bij staan, dan kloppen die ook echt.

  ‘k Ben on blogland wel ooit ’n uitgebreide log tegengekomen over het maken van je eigen “basispatroon” tekenen met behulp van héél véél maten. Bij Madalynne was dat, wellicht iets als je zelf wat wil proberen zonder veel geld in ’n privé gevorderden-naailes te steken?

 9. Marieke

  Ik heb ooit (in een ver verleden alweer..:) ) een opleiding tot costumiere gevolgd. Gewoon even googlen, ze zitten door heel Nederland. Het gaat daar niet zozeer om de naailessen, patroon tekenen staat voorop. Toen ging dat in Modules; rokken, broeken, jurken, kinderkleding. En 1 zo’n module duurde drie maanden (en dan kun je echt patroontekenen!). Misschien dat je ergens een module kan volgen, of dat ze iemand van de opleiding een patroon voor jou kunnen laten tekenen? Wij maakten toen ook patronen voor een model (bij het examen).

 10. Enni

  Laat es zien dan, dat okergele shirt.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.