Op elk potje…

Reacties 8

DISCLAIMER: Deze post gaat over de lichamelijke functies van mijn zoon en baby’s in het algemeen. Wees gewaarschuwd.

Naar aanleiding van mijn post over de trein kreeg ik veel vragen over mijn zoon die op een potje zit: “hij is toch pas anderhalf.” Dat klopt, hij is pas anderhalf, maar niet schrikken, hij gaat al op het potje sinds hij een half jaar oud is.

Het is niet mijn bedoeling om mijn zoon zo snel mogelijk tot zindelijkheid te dwingen, het voelde gewoon logisch. Toen hij zes maanden oud was werd hij regelmatig wakker met een droge luier, een half uur later was die luier dan doorweekt. Toen zijn we begonnen om hem na zijn slaapjes op het potje te zetten. We speelden dan een beetje met hem of keken samen in een boekje en voilá, bijna elke keer werd er gewaterd en vaak nog meer.

Sindsdien gaat hij elke dag een paar keer op de pot. Natuurlijk gaat het de ene periode beter dan de andere. Sommige dagen gebruik ik maar twee luiers, sommige dagen mis ik alles. Er zijn momenten dat hij zelf met het potje aan komt lopen en er op wil. Er zijn dagen dat ik geen zin heb of dat we onderweg zijn en er helemaal niet op de pot gegaan wordt.

Als het mij er niet om te doen is om eerder zindelijk te worden, waarom doe ik het dan? Ik zie vaak dat kindjes die na jaren superslurpende luiers  beginnen met het potje een soort angst hebben; alles gaat opeens anders en verandering is eng. Als wij actief met zindelijk worden aan de slag gaan, waarschijnlijk van de zomer, dan gaat hij op zijn vertrouwde potje, het is normaal voor hem.

Ik schreef al eerder over mijn wasbare luiers, elke plas die op het potje gaat scheelt mij een vieze luier en daardoor minder wassen, das fijn. Ook een groot voordeel: het helpt om kinderen te laten zien wat je lijf doet, zeker kindertjes in wegwerp luiers waarbij je amper voelt dat je plast. Door op het potje te gaan leren ze wat er gebeurt en dat er wat uit komt.

kinderstoelmetpotje

Vroeger was het veel normaler om kleintjes al op de pot te zetten, dat is ook te zien aan de prachtige po eetstoelen. Denk dus niet dat een kind er pas na zijn tweede klaar voor is. Vergeet alleen niet dat je een kleine niet tegen zijn zin op de pot moet zetten, het moet een positieve ervaring zijn. Speel met de kleine terwijl hij er op zit en doe het regelmatig zodat het normaal wordt. Want dat is het eigenlijk ook.

8 reacties

 1. edmee

  Hier ging lou ook op de pot vanaf dat hij zelf kon zitten, dus rond 6 maanden. gewoon na het slapen, dat is een natuurlijk ritme voor kinderen.
  Het is een misvatting dat baby’s zich niet bewust zijn van hun poepen en plassen. Het zijn juist de (westerse) ouders die zich dat niet realiseren en hun kind aanleren om hun luier als wc te gebruiken! Kijk maar naar landen waar ouders geen wegwerpluiers gebruiken, die kids zijn echt niet pas > 2.5 jaar zindelijk, no way!
  En tuurlijk ken jij het boek van Laurie Boucke, “Je baby op het potje”, echt een aanrader als je meer wil lezen over deze manier van omgaan met het potje.

  Doris ging er overigens pas op toen ze 1 werd. Ze was zindelijk met 2 jaar en 3 maanden. Ook denk ik dat Lou, die even oud is als jouw dreumel, deze zomer een heel eind op weg kan raken ermee. En daar zit geen spatje dwang of frustratie achter 😉

 2. Barbara

  Hier een meisje dat vanaf anderhalf jaar zelf veel interesse had. Inmiddels zijn we een jaar verder en lukt het heel goed zonder kleren aan, maar met de superslurpers die wij gebruiken (helaas niet wasbaar hier) lukt het niet om het door te zetten. En het seizoen is er nog niet echt naar om bloot te lopen. Nu heeft dl niet echt veel zin om vaak te gaan plassen, dus misschien hadden wij ook wat eerdre moeten beginnen en het in de routine laten inslijten. Ik mik op deze zomer!

 3. José

  In het blad kinderopvang stond laatst een mooi artikel over jonge kinderen op potjes zetten. Schijnt in veel landen heel normaal te zijn; na elke maaltijd en na de 2/3 tussendoortjes (met beker drinken) even op het potje en ze hebben heel snel door hoe het werkt.

 4. Jup hier net zo hoor al worden we regelmatig heeeeel vreemd aangekeken. J gaat gewoon op de wc dat vind hij leuker.

 5. Vlijtig met zuinigheid

  Ook ik werd vreemd bekeken omdat wij al zo vroeg begonnen met het potje of de toiletverkleiner. Dochter was dag en nacht zindelijk (eigenlijk tegelijkertijd) met 22 maanden en zoonlief ook tegelijkertijd met 26 maanden.

 6. anja

  Volgens mijn moeder was ik met 9 maanden zindelijk (inmiddels ruim 40 jaar geleden!). De snelste van de vijf kinderen! Mijn eigen 3 kinderen waren rond hun 2 verjaardag zindelijk, een ongelukje daargelaten natuurlijk.
  Niks mis mee om na het slapen gezellig met z’n tweetjes op de grond te gaan zitten, de kleine op de pot. Ik zorgde voor wat lekkers als het plasje gedaan was, meestal een stukje komkommer of kaas. De katoenen luiers hebben , denk ik, wel meegespeeld.

 7. Hallo Lana,

  Wat een herkenbare foto. Heel leuk om te zien. Mijn vijf kindjes waren ook met anderhalf jaar uit de luiers. Hoe ik het heb aangepakt heb ik beschreven op mijn website:www.spelendzindelijk.nl en in het boek:’Zindelijk maken is kinderspel.’ Op de site staan foto’s en illustraties die lijken op de foto van jouw zoontje.
  groetjes,

  Debby

 8. willeke

  hier de kinderen vanaf 3mnd boven de pot hangen(op zijn indonesisch)….elke keer ff proberen nadat er weer wat gedronken is….gaat als een speer alleen snachts luier om…en rond 1 – 1,5 volledig zindelijk….!

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.