Op elk potje…

Reacties 8

DISCLAIMER: Deze post gaat over de lichamelijke functies van mijn zoon en baby’s in het algemeen. Wees gewaarschuwd.

Naar aanleiding van mijn post over de trein kreeg ik veel vragen over mijn zoon die op een potje zit: “hij is toch pas anderhalf.” Dat klopt, hij is pas anderhalf, maar niet schrikken, hij gaat al op het potje sinds hij een half jaar oud is.

Het is niet mijn bedoeling om mijn zoon zo snel mogelijk tot zindelijkheid te dwingen, het voelde gewoon logisch. Toen hij zes maanden oud was werd hij regelmatig wakker met een droge luier, een half uur later was die luier dan doorweekt. Toen zijn we begonnen om hem na zijn slaapjes op het potje te zetten. We speelden dan een beetje met hem of keken samen in een boekje en voilá, bijna elke keer werd er gewaterd en vaak nog meer.

Sindsdien gaat hij elke dag een paar keer op de pot. Natuurlijk gaat het de ene periode beter dan de andere. Sommige dagen gebruik ik maar twee luiers, sommige dagen mis ik alles. Er zijn momenten dat hij zelf met het potje aan komt lopen en er op wil. Er zijn dagen dat ik geen zin heb of dat we onderweg zijn en er helemaal niet op de pot gegaan wordt.

Als het mij er niet om te doen is om eerder zindelijk te worden, waarom doe ik het dan? Ik zie vaak dat kindjes die na jaren superslurpende luiers  beginnen met het potje een soort angst hebben; alles gaat opeens anders en verandering is eng. Als wij actief met zindelijk worden aan de slag gaan, waarschijnlijk van de zomer, dan gaat hij op zijn vertrouwde potje, het is normaal voor hem.

Ik schreef al eerder over mijn wasbare luiers, elke plas die op het potje gaat scheelt mij een vieze luier en daardoor minder wassen, das fijn. Ook een groot voordeel: het helpt om kinderen te laten zien wat je lijf doet, zeker kindertjes in wegwerp luiers waarbij je amper voelt dat je plast. Door op het potje te gaan leren ze wat er gebeurt en dat er wat uit komt.

kinderstoelmetpotje

Vroeger was het veel normaler om kleintjes al op de pot te zetten, dat is ook te zien aan de prachtige po eetstoelen. Denk dus niet dat een kind er pas na zijn tweede klaar voor is. Vergeet alleen niet dat je een kleine niet tegen zijn zin op de pot moet zetten, het moet een positieve ervaring zijn. Speel met de kleine terwijl hij er op zit en doe het regelmatig zodat het normaal wordt. Want dat is het eigenlijk ook.

8 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.