Oorlogsbrieven, een familie in de hongerwinter (giveaway)

Reacties 35

Natuurlijk hebben we allemaal op school geleerd hoe het zat met de tweede wereldoorlog en de hongerwinter, toch voelt het zo ver weg. Soms is het goed om stil te staan bij onze geschiedenis en dan niet alleen de feiten, de grote verhalen. De enige manier om echt te voelen hoe een bepaalde periode is geweest is je er in te verplaatsten. Dat kan niet met jaartallen en cijfers, dat kan wel met brieven die nooit geschreven zijn om een verhaal te vertellen aan de wereld maar aan familie.

Hebben jullie nog brandstof? Hebben jullie nog aardappelen?
Hoe is het in Voorschoten, allen nog thuis? Wat erg hè, van dat huis naast tante Janna?

oorlogsbrieven nieske vergunst Lisanne MathijssenMijn goede vriendin, bandgenoot en medeblogger Nieske Vergunst vond de correspondentie die haar opa in de oorlog voerde. Samen met literatuurwetenschapper Lisanne Mathijssen maakte ze er een spannend maar ook herkenbaar verhaal van. Niet omdat wij tegenwoordig snappen hoe een hongerwinter werkt maar omdat het gewone mensen zijn, net als jij en ik.

– ‘Een welkome en representatieve aanvulling op het historisch onderzoek.’ (NRC Weekend)
– ‘Wat aangrijpend is, is dat je het gaandeweg naarder en grimmiger ziet worden. Je ziet het gebeuren.’ (Suzanne Bosman, EenVandaag)
– ‘Een unieke verzameling brieven. Erg interessant en spannend, en zeker onbekend en origineel.’ (Herman Pleij)

De tweede wereldoorlog lijkt soms lang geleden maar mijn grootouders hebben het meegemaakt. Ik ben de joodse tak van mijn familie verloren in die jaren en dit boek brengt het op een toegankelijke en behapbare manier dichterbij.

In mijn kast staan een heleboel damesbladen van vlak na de tweede wereldoorlog. Daarin lezen geeft een veel beter beeld van het dagelijks leven dan geschiedenisboeken en dat is met dit boek precies zo.

16-2-45: “We gebruiken ook veel bloembollen; een derde bollen tegen twee derde aardappelen. Zoals ze het hier klaarmaken is het niet gek.”

Ik mag 1 exemplaar van oorlogsbrieven weggeven! Vul de rafflecopter in
a Rafflecopter giveaway

Wat weet jij van jouw familie tijdens de oorlog?

35 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.