Onder de luifel

Reacties 3

Het is geen geheim dat ik dol ben op huisvrouwenhandboeken, naar aanleiding van mijn voornemen om te gaan kamperen kwam mijn schoonmoeder met dit juweeltje aanzetten. Geen huisvrouwenhandboek maar wel een kampeertechnisch handboek. Onontbeerlijk voor de beginnende kampeerder.

Gelukkig staat er ook een hoofdstuk in over kamperen met kinderen en gek genoeg valt het me enorm mee hoe ze over de kinderen schrijven.
Als u een stel kinderen hebt van laten we zeggen 3, 5 en 7 jaar dan zult u zich waarschijnlijk eerst afvragen of het niet veel rustiger zou zijn er alleen met man en vrouw tussen uit te trekken. Misschien ziet u zelfs wel kans de kinderen bij hun grootouders of een vriendelijke oom onder te brengen.
Laten we het nu ook eens van de kant van de kinderen bekijken.

Hoeveel uitbundige pret zal er zijn als ze met u mee mogen. Wat een plannen zullen ze van tevoren maken. Ze kunnen betrokken worden bij het vaststellen van wat mee moet en wat niet.
We weten uit ervaring dat alle kinderen dol zijn op het buitenleven, dat voor hen de hoogst denkbare vrijheid betekent.
Er komt nog bij, dat u buiten niet veel last van ze zult hebben, zeker niet als u steeds weer probeert zich hun positie voor te stellen. Zelfs de vader die thuis zo druk bezet is, heeft nu rust voor zijn kinderen. De meeste vaders- die gewoonlijk zo in hun werk verdiept zijn dat ze thuis veel gebeurtenissen langs zich heen laten gaan – waarderen het buitengewoon als zij hun kinderen eens van nabij kunnen meemaken.”

Als je het jaren 50 sausje wegneemt staat hier dus: Neem je kinderen lekker mee en zorg dat je in het oog houd hoe het voor hen is. Een hele gezonde instelling als je het mij vraagt.

Ze hebben het ook nog over het meenemen van een baby:
” Soms is het beter een kleine baby niet mee te nemen (…) Met het elders onderbrengen van babies boven het jaar moet u in overweging nemen dat zo’n kleintje maandenlang gestoord kan worden omdat het toch blijkbaar gevoeld heeft dat het niet in de vertrouwde bescherming van het gezin was.”

Eeeeehm, ook weer een mooi sentiment waar ik achter sta maar waarom zou dit alleen boven het jaar gelden?!  Anyhoe. Terug naar het handboek:
“Als de moeder ook werkelijk iets aan dit soort vacantie wil hebben moet de vader haar de helpende hand bieden. Er zijn in onze tijd vaders genoeg die graag koken, of kleuters wassen, of boodschappen doen. Tegenwoordig zijn er zelfs die ’s nachts hun warme hol verlaten als er een kind roept.”

Zozo, modern heur.

Smaakt naar meer hè?

Volgende keer meer uit het kampeertechnisch handboek

3 reacties

  1. Pingback: Kamphygiëne | LeesVoer Kamphygiëne | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.