Wat men dacht over masturberen in 1954

Reacties 4

Ik heb al een jaar het boek:”Over het samenzijn van man en vrouw” uit 1954 liggen. Ik had er nog niet veel in gekeken omdat de schrijver me eng aanstaarde en ik niet veel verwachtte van  sekstips uit de jaren 50. Dat het hoofdstuk over onaneren zo vrijdenkend zouden zijn. Nou is de schrijver Deens en waren ze daar toen al wat minder krampachtig over sex maar dan nog!

Docter Fabricus-Møller beantwoord in het boek vragen over onaneren:

Is Onanie iets Pervers? Neen; onder perversiteiten verstaan wij alles wat tot het onnatuurlijke en abnormale geslachtsleven behoort; het woord is afgeleid van het Latijnse woord perversus, dat onnatuurlijk betekent, en er is niets onnatuurlijks in een handelswijze, die zo algemeen verbreid is als onanie. Men kan niet zeggen, dat het grootste gedeelte van de mensheid op een of ander tijdstip van zijn leven pervers is geweest, alleen maar omdat men heeft geonaneerd, – wat de meeste mensen nu eenmaal gedaan hebben. Pas wanneer men de voorkeur geeft aan onanie, terwijl men ook ter wille van de persoon van wie men houdt, toch eigenlijk een normaal sexueel leven zou moeten leiden, kan er van ábnormaal’, van ‘pervers’worden gesproken.

Ik ben zo zinnelijk, maar ik ben mijn man, die veel op reis is, liever niet ontrouw. Daarom onaneer ik. Wat raadt u mij? Ik vind het niet moeilijk, in zo’n geval raad te geven. Blijf maar leven, zoals u leeft. Als u uw man ontrouw zou worden zou u dat zielsrust kosten – en dat is iets ernstigs. Maar onanie kan geen kwaad.

Ik pleeg weleens te onaneren; kan dat invloed hebben op de kinderen, waarvan ik eens de vader zal zijn? De angst voor het lot van de nakomelingen komt vrij algemeen voor bij mensen die onaneren. Hier kan ik de betrokkenen makkelijk geruststellen. Onanie kan niet door kinderen overgeërfd worden en hen ook niet op andere wijze schaden.

Geeft onanie in de meeste gevallen geen gevoel van leegheid, dat deprimerend werkt? Ja, onanie kan zeer vaak zo’n gevoel van leegheid geven, doodeenvoudig omdat men alleen is. De vreugde immers ontbreekt van samen te zijn met de persoon die men liefheeft, tenzij men zich de betrokkene in de fantasie voor de geest kan roepen, wat velen kunnen, wanneer zij uit verlangen naar de afwezige geliefde onaneren. Datzelfde gevoel van leegheid ontstaat ook, wanneer mannen of vrouwen zich geven aan iemand, van wie zij niet houden; in dergelijke gevallen is het zelfs groter.

 

 

 

4 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.