Nog een kopje?

Reacties 24

Mijn thee frustraties hebben wat losgemaakt. Ik blijk niet de enige te zijn die zich hard maakt voor de nobele theeplant. Sterker nog, er kwamen nog veel meer frustraties aan het licht.

Zo is er in de Nederlandse horeca iets goed mis met de kennis over het zetten van een smakelijk kopje thee. Waar het voor groene thee heel goed is om te trekken op water dat al wat is afgekoeld is het funest voor de smaak van zwarte thee. Toch krijg je over het algemeen eerst een bekertje water dat al niet meer kokend heet is en daarna gaat het personeel even op zoek naar de doos met smaakjes thee. Als je geluk hebt kan je vijf minuten nadat het water gekookt heeft een keer je zakje in het water hangen. De drank die daarvan komt is al bijna geen thee meer te noemen.

Zoals ik eerder al zei is de keus aan kruidenthee meestal voor te huilen. Het aanbod aan zwarte thee is jammergenoeg meestal net zo erg. Ja er is meer keuze maar dat is dan wel een keuze tussen dingen als “tropical” of “aardbei”. dingen die ver weg zouden moeten blijven van thee! Of natuurlijk rooibos…

Echte rooibos kan erg lekker zijn. Helaas krijg je die zelden. Veel voorkomender zijn beledigingen voor de goede smaak als “rooibos aardbeien met slagroom” of “rooibos caramel” brrrrrrr.

Dan is er nog de eeuwige verse muntthee. Een lauw bakje water met een slap takje er in, je betaalt er meestal nog meer voor ook. Ga eens thee drinken bij je Marrokaanse buren, die weten pas echt hoe je muntthee zet, daar gaat namelijk ook thee in, echt. Ze maken het ook met liefde zonder suiker voor je.

Wat ik trouwens wel merk aan alle reacties is dat mensen die net als ik van zwarte thee houden, niet altijd consequent zijn. Zo heb ik veel opmerkingen gehad in de trand van: “Al die vieze fruitsmaakjes hoeven voor mij niet, ik drink liever gewoon Earl Grey.” Dat wringt een beetje. Hoe heerlijk een kopje Earl Grey op zijn tijd kan zijn, het is net zo goed fruitthee. Bergamot is de smaakmaker, deze citrusvrucht is verwant aan de limoen en de bittere sinasappel. Als er qua zwarte thee dus alleen keus is voor Earl Grey ben ik niet tevreden.

De ideale situatie zou zijn dat je bij je bestelling van je kopje thee meteen de smakendoos krijgt aangeboden. In die doos zit dan op zijn minst Ceylon, Darjeeling, Earl Grey, echte rooibos, groene thee zonder citroen en een goede selectie kruidenthee. Je zakje, of beter nog je losse thee, nemen ze mee en ze zetten die thee op de juiste temperatuur voor het type thee dat je gekozen hebt.

Dan is dat kopje thee eindelijk die €2,50 waard die ze er voor durven te vragen.

Wat is jouw grootste thee frustratie?

24 reacties

  1. Pingback: Werken voor je bier! | LeesVoer Werken voor je bier! | Een zoektocht naar domestic bliss omgetoverd tot smakelijk leesvoer

  2. Pingback: Wat heet | LeesVoer

  3. Pingback: Happy Things #1 - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.