Mosselen van boot tot bord

Reacties 6

Er lag een uitnodiging in mijn inbox: wilde ik aanwezig zijn bij de opening van het mosselseizoen in Zeeland? Inclusief tripje op een mosselkotter en natuurlijk een lunch. “Tja het is wel twee uur rijden en dan moet ik opvang voor de kinderen regelen…” Zijn dingen die ik ABSOLUUT niet dacht. Ik ben dol op mosselen en elk excuus om op een boot mee te mogen grijp ik aan. 

De mossel kwam ongunstig in het nieuws vlak voor de seizoensopening dus dit evenement was bijzonder goed bezocht door de vaderlandse media. De vriendelijke man die ons precies wist uit te uit te leggen hoe het zat met de besmetting en de zeer grondige voorzorgsmaatregelen die de industrie neemt werd door 1 vandaag de dijk op gebonjourd voor een interview.opening mosselseizoen mosselen zeeland zeeuwse mosselen leesvoer (1 of 22)

Ik was vergeten hoe mooi de luchten in zeeland zijn, we waren gezegend met een droge dag dus het boottochtje was echt genieten.

breed opening mosselseizoen mosselen zeeland zeeuwse mosselen leesvoer (1 of 4)

Maar na 20 minuutjes varen was het tijd voor het opvissen van de eerste mosselen.

mosselen opvissen

breed opening mosselseizoen mosselen zeeland zeeuwse mosselen leesvoer (3 of 4)Ik moet heel eerlijk zijn, dit is de tweede portie die uit het water kwam. Er hingen zoveel camera’s over het schip om een goed shot te krijgen dat ik besloot even te wachten.

Ik kreeg bijna de neiging om in plaats van de mosselen de cameramensen op de foto te zetten. Ik herinner me nog zo goed die druk om te presteren, om precies de goede foto/quote/scene binnen te halen want terug op de redactie verwachten ze dat je levert. Heerlijk om nu mijn eigen baas te zijn.

Ik kon het niet laten, een ding dat heel veel op de plaat werd gezet is het rauw eten van de eerste mosselen door een robuuste mosselvisser, ik wilde even laten zien hoe dat er uit ziet:

opening mosselseizoen mosselen zeeland zeeuwse mosselen leesvoer (5 of 22)

Deze zeebonk heeft er wel 8 gegeten voor de camera, in verschillende houdingen en belichtingshoeken. Hij was ook zo vriendelijk om er een paar voor me open te snijden, man wat lekker! Rauwe mosselen eten ze in België wel vaker maar in Nederlands zie ik het eigenlijk nooit. Lekkerder dan oesters!

opening mosselseizoen mosselen zeeland zeeuwse mosselen leesvoer (6 of 22)

breed opening mosselseizoen mosselen zeeland zeeuwse mosselen leesvoer (4 of 4)Ik heb enorm genoten op de boot, al was ik wel de zonnebrand vergeten en kleurde mijn huid aan het einde van de tocht helaas bij mijn haar. Het rood mag dan uit een tube komen, ik heb de huid die er bij past.

Heel leuk was het om te zien dat in het stuurhuis de fotografen al na een half uur op een rij zaten met hun laptops, alles bewerken en hup doorsturen naar de redactie.

Van mij had het veel langer mogen duren maar er wachtte ons een lunch.

opening mosselseizoen mosselen zeeland zeeuwse mosselen leesvoer (12 of 22)

Terug in Yerseke schoven we aan de lunch en ik deelde een tafel met voedselheld Wouter Klootwijk. Ik babbelde met hem over inmaken, de zin en onzin van fermenteren en het plezier van het hebben van een braadspit in de oven. Dit alles onder het genot van twee hippe bereidingen van mosselen. Leuk hoor maar als ik heel eerlijk ben. De oneindige stroom van pannetjes vol versgevangen en gekookte mosselen was nog veel en veel lekkerder!

opening mosselseizoen mosselen zeeland zeeuwse mosselen leesvoer 23

Dat resulteerde dus al snel in een bord vol schelpen, dat wilde de bediening me constant afnemen maar ik wilde er nog een mooie foto van maken.

opening mosselseizoen mosselen zeeland zeeuwse mosselen leesvoer (16 of 22)

Na de lunch ben ik gaan kijken bij de bemonstering. Dit is de plek waar ze volgens een vast procedé bepalen wat de waarde is van een vracht mosselen. Een standaardmaat emmertje wordt uit het ruim gehaald, alle prut en meuk wordt verwijderd. De mosselen gaan door een sorteermachine heen waarin ook de lengte wordt gemeten, zo kunnen ze zien hoeveel van elke maat er in de emmer zitten. Hierna koken ze de mosselen, ze worden uit de schelp gehaald en het vleesgewicht wordt gemeten. Die inkopers kunnen alle data inzien en het vlees dat er uit gehaald is in monsterbakjes bekijken.

bemonstering mosselen

Heel erg gaaf om eens te zien wat er allemaal bij komt kijken om een van mijn favoriete maaltijden op tafel te krijgen.

Eet jij graag mosselen?

 

 

6 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.