Een heerlijke taart van mislukte macarons

Reacties 7

Het is niet iets dat ik graag toegeef maar ook ik heb wel eens mislukkingen in de keuken. Het komt echt zelden voor dat iets vreselijk mislukt maar er is 1 recept dat me enorm frustreert. Vrijdag probeerde ik voor de derde keer in tien jaar macarons te maken. Weer is het jammerlijk mislukt. Gelukkig laat ik me niet zo snel uit het veld slaan en heb ik er toch nog iets heerlijks van weten te maken.

Ik weet waar het fout is gegaan trouwens, bij de macarons: mijn beslag was iets te stijf, ik heb niet lang genoeg gewacht tot er een goedje gedroogd huidje op de ongebakken koekjes zat en de oven stond waarschijnlijk te laag. Uiteindelijk hebben ze dus te lang in de oven gezeten, kregen ze geen voetje en zijn ze van binnen ingestort. Ze zagen er op de bakplaat nog redelijk uit maar ze vielen uit elkaar zodra ik ze probeerde te pakken.

mislukte macarons leesvoer

Daar sta je dan, uren werk naar de knoppen en ik hou niet van eten weggooien. Gelukkig had ik al snel een oplossing bedacht:

De mislukte macarons taart!

Wat heb je nodig

225 gram bloem
2 eidooiers
125 gram boter
50 gram poedersuiker
zout
750ml slagroom
twee platen mislukte macarons
eventueel pure chocolade

Mislukte macarons taart stukje leesvoer

Meng in de keukenmachine op de puls stand de bloem, de koude boter de suiker en het zout tot het lijkt op broodkruim. Voeg de dooiers toe en puls nog een paar keer. Kneed het deeg met de hand nog even kort door en leg het een half uur in de koelkast. verwarm de oven voor op 180 graden

Maak de keukenmachine schoon en maal nu de macarons tot een poeder. Er mogen nog wel wat kleine stukjes tussen zitten. Vet een vlaaiworm in, springvorm kan ook al zijn de wanden daarvan een beetje hoog.

Rol het gekoelde deeg uit tussen twee vellen bakpapier, dat kan natuurlijk ook met bloem en gedoe maar tussen bakpapier heb je meer controle over het deeg en lukt het mij altijd beter om een gelijkmatige dikte te bereiken.
Bekleed de vorm met het deeg, leg er een vel bakpapier op en vul de bodem met blindbakbonen of rijst. bak hem eerst 15 minuten met de blinde vulling en daarna nog 10 minuten zonder.

Terwijl de bodem afkoelt maak je de vulling. Klop de slagroom goed stijf, meng daarna voorzichtig de gemalen macarons door de room. Als de bodem helemaal is afgekoeld schep je de macaronroom in de bodem. Smelt nu eventueel wat extra pure chocolade en sprenkel dat in streepjes over de bovenkant. Laat de taart minstens 2,5 uur opstijven.

Ik heb nog nooit zoveel complimenten gehad over een taart. Zo zie je maar weer, niet elke mislukking in de keuken is een drama. Maar toch hè, toch wil ik nog een keer perfecte macarons maken.

Wat is er bij jou voor het laatst mislukt?

7 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.