Mijn nieuwe vintage patronen!

Reacties 6

Het was zo’n mooie verrassing toen ik een berichtje kreeg: hee ik heb deze vintage patronen al jaren liggen, ik doe er niets mee, wil jij ze hebben?” Natuurlijk zei ik direct JA! Ik kreeg ze binnen en ze zijn nog veel gaver dan ik in eerste instantie dacht, niet alleen zitten er patronen bij uit de jaren 60, 70 en 80 maar zelfs uit de jaren 30! Het is gewoon zo gaaf om een stukje geschiedenis in handen te hebben. Een van de patronen is gewoon minstens 80 jaar oud en nog helemaal bruikbaar.

vintage patronen advance 2466Advance 2466 (begin jaren 40)

Ik weetniet of het helemaal mijn stijl is, jaren 40 moet ik überhaupt mee uitkijken omdat het de aandacht veel op de schouders legt en die zijn bij mij al prominent genoeg. Toch vind ik de bovenkant van de jurk erg schattig.

Deze gaat niet direct op de “moet ik zo snel mogelijk maken” stapel maar wel heel erg inspirerend. Dat hoedje ook!

 

vintage patronen butterick 2906Butterick 2906 (begin jaren 60)

Als je Mad Men kijkt ziet dit er heel herkenbaar uit. Echt heel typische avondkleding uit de vroege jaren 60. Als je het daar niet direct aan herkende kan je het ook altijd goed zien aan de kapsels. Het haar heeft te weinig krullen om uit de jaren 50 te komen.

Ik vind de lage ronde halslijn van de twee kleine tekeningetjes heel erg mooi dus daar ga ik zeker naar kijken. De vorm van de rok ben ik minder fan van. Met mijn postuur vind ik dat snel te poppig worden.

 

Vintage patronen excella 4930Excella 4930 (begin jaren ’30)

Dit vind ik zo gaaf aan het vinden van vintage patronen. DIt patroon is meer dan 80 jaar oud, intact, compleet en als ik het zou maken is het dus echt 100% zoals mensen er bij liepen in de jaren 30!

Helaas is de mode van de jaren 30 niet optimaal voor mijn figuur maar ik vind het echt prachtig! Misschien ga ik toch even kijken hoe het model waarbij 3 staat mij als bloesje zou staan…

 

 

vintage patronen mccall 5742McCall 5742 (jaren 40)

Met mijn beperkte kennis van de modegeschiedenis denk ik dat dit eind jaren 40 is maar ik heb het op instagram aan mccalls gevraagd. Ik hoop dat ze voor mij in de archieven willen duiken. Altijd leuk om precies te weten wanneer een patroon geprint is.

Deze gaat dus wel op de “moet ik zo snel mogelijk maken” stapel. Ik zie vooral de linker versie met het strikje enorm goed voor me werken!

 

vintage patronen New York 713New York patterns 713 (1947)

Jullie kennen mijn frustratie met bloesjes dus elk mooi vintage bloesjespatroon is meer dan welkom.

Dit bloesje heeft sterke tailleshaping en de borstruimte komt vanuit plooien bij de schouders. Het is dus heel makkelijk om hier extra ruimte voor de boezem te creëren maar het heeft ook het gevaar dat je er massief door lijkt. Ik denk dat ik zeker model A ga proberen te maken.

Ik had nog nooit van dit patroonmerk gehoord, veel vintage patronen zijn van “de grote 4” Simplicity, mcCalls, Butterick en Vogue maar soms kom je ook andere tegen en die zijn meestal zeldzaam.

 

Vintage patronen simplicity 3359Simplicity 3359 (1950)

Tja, dit patroon bewijst voor mij weer eens hoezeer ik mijn hart heb verkocht aan dat decennium. DIt is duidelijk een vroeg jaren 50 model, en dan nog denk ik meteen ooooooooooh, ik trek hem direct aan!

Deze gaat dus ook op de stapel. IK weet nog niet of ik hem direct als jurk wil maken of dat ik het bloesje los wil proberen. Ik zit echt in een bloesjesperiode… Toch heeft die rok ook gave details. Zo’n dichtgestikte plooi aan de voorkant, dat is zo elegant en geeft het een enorme vintage feel.

 

vintage patronen simplicity 5020Simplicity 5020 (1963)

Dit is ook weer een patroon dat hoogstwaarschijnlijk bij de kostuumafdeling van Mad Men in de kast heeft gelegen. Niet helemaal mijn ding en ik moet zeggen dat ik van dit type al best wat patronen heb liggen.

Toch ben ik er enorm blij mee, ik kijk namelijk ook naar de rest van het plaatje, die handschoenen, juwelen, de kapsels.

 

 

 

vintage patronen simplicity 7551Simplicity 7551 (1976)

Je moet een gegeven stapel vintage patronen natuurlijk niet te diep in de envelopjes kijken maar deze…. Ik zat niet echt per se te wachten op een positiekledingpatroon uit 1976 hahahaha.

Hier vind ik het dus wel weer heel erg leuk om naar de styling te kijken. De stofjes, kleuren, welke schoenen dragen de modellen. Wat voor een bril heeft ze op?!

Mocht ik iemand hier nou HEEL ERG BLIJ mee maken. Vertel me dan wat je er mee zou willen doen. Als iemand een goed verhaal heeft stuur ik hem door.

 

Vintage patronen vogue 8212Vogue 8212 (begin jaren 80)

GA ik deze maken? Hell no. Vind ik hem fantastisch? Absoluut. In de jaren 80 hebben ze heel veel teruggegrepen op mode uit de jaren 50 en dat zie je in deze bloes heel erg terug.

Kijk ook eens mee naar de fenomenale styling: De witte bandplooibroek heeft nog nooit zo professioneel gestaan. Deze bloes schreeuwt powerwoman hahahaha.

Man de jaren 80, ik heb er een mening over.

 

Welke vind jij het leukste en waarom?

6 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.