Meuk

Reacties 8

Zoooo koningsdag is achter de rug en wat heb je er aan over gehouden? Een gezellige kater? Een collectie genante dronken selfies? Of ben je net als ik de sjaak en heb je kinderen. Kinderen die op de vrijmarkt van alles kopen…

Je merkt als jonge ouders al snel dat speelgoed een mes met twee kanten is: aan de ene kant zorgt het voor vermaak en vertier voor je kind, en als je heel veel geluk hebt af en toe een half uurtje serene rust. Aan de andere kant is het een soort van kwaadaardige tumor die langzaam je huis overneemt. Koningsdag helpt daar niet bij omdat het allemaal zo goedkoop is en toch ook wel leuk en kijk eens hoe blij hij is met die levensgrote brandweerauto die water spuit en geluid maakt…..

Dus hier zit je, the day after, en opeens past het allemaal niet meer in de speelgoedbakken en besef je dat er überhaupt al veel te veel troep ligt. Maar er is een oplossing.

Haal het weg!

Ja zo simpel is het, pak twee grote verhuisdozen en een vuilniszak en haal vanavond bijna alles weg. Staan er dingen waar zelden mee gespeeld wordt maar die nog wel potentie hebben dan gaan ze in de zolder/bergingdoos. Is er speelgoed waar ze eigenlijk te oud voor zijn of waar echt nooit meer mee gespeeld gaat worden? Dat gaat in de weggeef/verkoopdoos. Is er incompleet, kapot of smerig speelgoed? Hup in de vuilniszak. Zooooo dat ruimt op.

De zolder/bergingdoos kan je over een maand of twee weer bovenhalen en de inhoud opnieuw introduceren. Dan vul je hem weer met de andere helft.

Nieuwe meuk

Maar wat doe je nou met die nieuwe meuk? Ik zal dit even illustreren met een aankoop die wij gisteren deden.

Mijn zoon is verzot op treinen; wij wonen vlak bij het spoor en ik sta dan ook regelmatig om half acht ’s ochtends met een baby op mijn rug en een kop koffie een overenthousiaste peuter blij te maken door te bevestigen dat dat inderdaad een sprinter is… Gaap

Wij hadden al een erg complete duplotrein maar daar werd de laatste maanden amper mee gespeeld. Op de vrijmarkt werd meneer verliefd op een extreem uitgebreide treinset van Thomas. Je weet wel, die klotetreintjes met gezichten en ouderwetse moralen,  je wilt niet weten hoe vaak ik hier heb moeten meegenieten van Thomas de Trein en het Mysterie van de Blauwe Bergemn. Bedankt Netflix….

Maar ik zag een speelvuur in hem opborrelen dat ik in geen maanden had gezien dus ok. Ik kocht de achterlijk grote set. Nu is peuter pas 2,5 en de set bestond uit heel veel onderdelen en extra huisjes met bijzondere functies. Voor de meeste is hij nog net wat klein en zoveel in een keer maak ik hem niet extra blij mee ofzo.

Toen hij in zijn bed lag heb ik dus weggehaald waar hij vandaag nog niet echt mee speelde, ook nam ik de helft van de treintjes weg. Nu heb ik vijf  “grote” kado’s met een huisje/speelstation, een treintje en wat extra rails en nog een zak met wagonnetjes en treintjes.

Nu kan ik hem af en toe eens blij maken met een uitbreiding. LeesVoerLeesVoer
Natuurlijk heb ik het nog makkelijk met een peuter, hij heeft het niet zo snel door als ik inpopulair speelgoed weghaal. Toch kan dit ook bij grotere kinderen goed werken, overleg dan wat er voorlopig even naar zolder kan en wat er wel kan blijven staan. Waarschijnlijk gaan ze steigeren maar tijdens het gesprek ontdekken ze waarschijnlijk weer dat ze echt absoluut nu met dat speelgoed moeten spelen en voilá, het serene half uurtje rust.

En die duplotrein die nu overcompleet is? Die gaat naar mijn moeder. Daar is hij namelijk wel nieuw en spannend. Oh en de houten trein die zij had en waar nooit mee gespeeld werd? die hebben we na ons ochtendrondje vrijmarkt verkocht. Als je halverwege de middag naar een populaire plek gaat zijn er namelijk al vaak weer plekjes vrij en dan ben jij degene met de hippe spullen. Bij je buren is al het mooie spul al uitverkocht.

leesvoer

Mijn moeder is zo lief om mij en de baby wat schaduw te geven tijdens de verkoop.

Hebben jullie een speelgoed roulatie systeem?

8 reacties

 1. edmee

  yep! hier rouleert eigenlijk alles om de paar weken. Nu is de klei weer ‘in’ en zijn al die spullen weer beschikbaar. Puzzelen was het in de winter. De aquaplay bewaar ik voor echt warm weer.
  voor mezelf heb ik trouwens een KL jurk gescoord voor 5 piek 🙂 en een coole zonnebril! en verder heb ik erg gelachen om alle ludieke mensen. Zo was een Marokkaanse man die thee schonk onder een bord: willen jullie méér of minder Marokkaanse thee? Op zijn theepot stond ‘Dat gaan we regelen’
  hahahaha

 2. Karlijn

  De spelotheek, ideaal! 1 keer per maand nieuw speelgoed uitzoeken en het oude weer terug brengen.

 3. Lana

  Klinkt goed. Ik heb alleen zelf moeilijk met afscheid nemen hahaha. Daarom ging ik al nooit graag naar de bieb

 4. Jah hoor ook hier word het speelgoed wat in de huiskamer staat regelmatig afgewisseld en dan na een tijdje weer herontdekt/teruggewisseld. Doe het al jaren zo. Maarrrrrr toch sllibt je huis snel dicht met al dat zwerfspeelgoed als je niet oplet! Grrrrrr

 5. Lotje

  Ik haat meuk. Respect dat jij al die spullen wil opbergen en laat rouleren. Overigens een handig en slim systeem. Ik koop zelf geen speelgoed. Nooit. Mijn husband wel. Helaas. Mijn moeder ook. Helaas. Wij krijgen ook wel eens speelgoed kado. Heel lief. Maar helaas. Maar voor Lukas is het leuk natuurlijk. Daar moet ik ook aan denken.

  Zelf ben ik erg blij dat ik koningsdag heb kunnen ontlopen. Ik haat die drukte. Wij waren aan zee!

  kisses… 🙂

 6. Wat een handig systeem! Met neefjes en nichtjes die een stuk jonger zijn en zo ongeveer een speelkamer nodig hebben, heb ik ooit het voornemen gemaakt nooit zoveel speelgoed toe te staan. Maar mocht er ooit de nood zijn dan zal ik dit zeker in mijn hoofd houden!

 7. Martine

  Wij hebben een goed wegdoe systeem. Ik betrek mijn kleuter bij wat er weg gaat. Ik vertel hem dat er te veel is (ziet hij zelf ook als ik de uitpuilende kasten aanwijs hahahaha) en vertel dat er wat weg moet. In overleg besluiten we wat er gaat. Hij weet dat dat speelgoed naar Dorcas gaat en dat van het geld dat dat oplevert kinderen in een ver land een waterput krijgen.
  Rouleren doen we dankzij Trofast kasten beneden en op de slaapkamer, soms gooi ik de bakken om.

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.