Met dank aan oma

Reacties 3

Schat waar heb jij trek in vanavond? Iets met pasta? Maar we hadden gisteren ook al pasta. Aardappels? Ja maar wat dan? Het is toch geen weer voor stamppot?” Herkenbaar? Ik heb dit soort telefoongesprekken vaak, jij vast ook. Zeker als je zoals ik degene bent die elke dag kookt. Soms is de inspiratie gewoon op en pak je terug op die recepten die je altijd maakt. Die recepten waar je niet bij hoeft na te denken en geen rare ingredienten voor nodig hebt die je speciaal in huis moet halen. Ik doe dat de laatste tijd veel te vaak.

Ik heb een kookboekenkast, jazeker een kast vol kookboeken en toch ben ik veel te saai met koken sinds de baby er is. Nou knoop ik hem tegenwoordig met gemak op mijn rug en kan daardoor weer veel makkelijker koken en toch neem ik niet de moeite om af en toe weer wat nieuws te maken.

Maar deze week vond ik dat het tijd werd voor iets anders. Dit in combinatie met het feit dat ik van mijn vleespakket alleen nog stoofvlees over had zorgde voor een hunkering naar Indonesisch.

Ik heb wel vaker Indonesisch gekookt maar dan doe ik dat meteen heel uitgebreidt voor kerst of zo. Zo’n rijsttafel waar je nog van kan genietenop vierde kerstdag. Maar ik dacht waarom niet en pakte mijn trouwe Oma Keasberry’s er bij.
image

Niets dan goeds over Lonny maar voor gegarandeerd succes kijk ik toch altijd naar Oma. De daging smoor was heerlijk en zo simpel! Waarom heb ik in mijn hoofd dat indonesisch moeilijk is en alleen voor speciale gelegenheden??

Oma’s recept voor smoor met kleine aanpassingen van mij

750gr stoofvlees in stukken
2 uien
3 tenen knoflook
100ml ketjap
eetlepel sambal
boter of cocosolie
zout
peper
nootmuskaat

Kruid het vlees met peper zout en nootmuskaat, snipper de ui en snij de knoflook fijn. Braad het vlees in de boter of de cocosolie voeg de uien, knoflook, sambal en ketjap toe. Als het nodig is een klein scheutje water en laat rustig een paar uur sudderen op een verdeelplaatje of in de oven.

Heerlijk en supersimpel

Morgen de atjar voor er bij.

3 reacties

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.