Huisgemaakte haute couture

Reacties 33

Ik kan redelijk naaien maar stiekem heb ik niet heel veel ervaring met het maken van een “echt” kledingstuk.  Een kledingstuk waarbij je niet direct kan zien dat het zelfgemaakt is, dat er ook van binnen mooi uitziet, gebaseerd op een goed patroon maar wel perfect aangepast op mijn lichaam. Daarom ben ik ook zo trots op deze jurk! Ik kocht de stof in Londen, liet me inspireren door mijn favoriete bloggers en maakte de ultieme fifties chemisier met handgenaaide details en gestoffeerde knopen.

LeesVoer McCalls 6696 overviewHet patroon is McCall’s 6696, het is een patroon dat in cupmaten komt, dat is fijn want de meeste patronen zijn gebaseerd op cup b, ik heb de maat 20D gemaakt en hij past bijna perfect, ik had toch een kleine full bust adustment moeten doen want het is nèt aan. Lang leve de doorzichtige opnaaidrukknoopjes tussen de knopen. De taille is aan de ruime kant maar met het bijpassende riempje dat ik maakte kan je het silhouet perfectioneren. De achterkant van de jurk heeft een bloezende rug, iets waar ik bij de constructie behoorlijk ruzie mee heb gehad, uiteindelijk vind ik het best leuk en het is vooral heel erg practisch, het maakt deze jurk heel draagbaar.

LeesVoer art nouveau jurk 5Natuurlijk heb ik er zakken in gemaakt, die zijn gelukkig inbegrepen in het patroon maar anders had ik ze er wel ingemanouvreerd. Het was mijn allereerste pdf patroon, dat betekend dat je het patroon thuis kunt uitprinten. Je krijgt helaas niet een bestandje van elk patroondeel zodat je kunt uitprinten wat je nodig hebt, nee, je moet zestig a4jes aan elkaar plakken en dan kan je pas je patroon uitknippen… ik ben geen fan.

Ik heb de jurk iets langer gemaakt dan het patroon aangeeft omdat ik er meer een authentieke fifties feel aan wilde geven, ik draag hem met een volle petticoat maar ik laat hem ook even zien zonder:LeesVoer art nouveau jurk 4

Ook leuk maar het voelt voor mij een beetje uit verhouding door mijn brede schouders, ik ben nog op zoek naar een iets minder volle petticoat voor een mooie tussenweg.

Handwerk

LeesVoer mccalls 6696Dit patroon bevat enorm veel handgenaaide details, natuurlijk kan je zeggen buh en alles gewoon topstitchen maar dit stofje verdiende de aandacht. Het beleg bij de schouders, de knopenbies, de tailleband, de staander van de kraag, alles heb ik zo onzichtbaar mogelijk met de hand vastgezet. Het geeft wel echt een authentieke feel aan de jurk.

Ook had ik nog een origineel jaren 50 riemsetje liggen voor een gestoffeerd riempje liggen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het riempje netter in elkaar had kunnen zetten maar het was 1 uur ’s nachts en ik wilde het af hebben. Ook twijfel ik nu aan mijn beslissing om gouden oogjes te gebruiken terwijl het lipje zilverkleurig is…

LeesVoer art nouveau jurk 7

Ik wilde de fantastische stof gebaseerd op tekeningen van William Morris zo mooi mogelijk uit laten komen dus ik heb gestoffeerde knopen gemaakt. Dat is de lol van zelf kleding maken: je kan alle details helemaal perfect maken. Ik heb uiteindelijk eerst de knopen bevestigd en daarna pas de zoom gelegd omdat ik hem echt aan wilde trekken voor ik ging zomen. Een paar centimeter korter of langer kan zoveel schelen voor het beeld dat een jurk geeft.

Kosten

Kleding naaien kán echt goedkoop: de zeilbotenrok kostte me in totaal 12 euro. Deze jurk was niet goedkoop om te maken. Je moet kleding voor jezelf maken qua prijs ook niet vergelijken met “off the rack” kleding. Als je het goed doet moet je het vergelijken met haute couture, natuurlijk mag ik het niet zo noemen van de franse wet maar voor mij is het dat wel, hij is zo mooi geworden. Maar wat heeft hij gekost?

stof: 37,-
knopen: 12,-
riemsetje: 6,-
patroon: 7,50
Garen: 3,-
————–
totaal: 65,50

Is dat veel geld? Ja. Is het veel geld voor een perfect zittende jurk in een prachtige stof, met de hand afgewerkt in precies de stijl die je graag draagt? Absoluut niet!

Vroeger was mijn doel om kleding te maken die uit een winkel zou kunnen komen. Met deze jurk is dat doel verschoven: ik wil kleding maken die zo mooi is dat je het niet in de winkel zou kunnen krijgen!

LeesVoer mccalls 6696 art nouveau jurk 3

 

Ik vind hem super geslaagd! Wat vind jij er van?

33 reacties

  1. Pingback: Design to reality - LeesVoer

Leave a Reply


CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.